Dzisiaj gotujemy rosyjską zupę Szci. Jest to popularna zupa naszych sąsiadów, gotowana na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym. Zawsze w tej zupie jest kapusta słodka lub kiszona. W zasadzie podobna jest do naszego kapuśniaku z tym, że ma parę zaskakujących składników. Powiem tak - zupka jest pyszna. Potrzebujemy
Tylko pyszniedojrzałych pomidorów puszka (400ml) mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego sok z polowy limonki 1 łyżeczka brązowego cukru kilka kropli sosu rybnego (opcjonalnie) świeża kolendra do przybrania sól, pieprz olej do smażenia Jak zrobić tajska zupę pomidorowa? W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać(...)mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż pomidory się rozgotują. Zebrać skórkę, która oddzieli się od pomidorów i wyrzucić ją. Zupę pomidorową doprawić sosem sojowym i sosem rybnym (jeśli używacie), cukrem i sokiem z limonki. Chwilę gotować, odłowić trawę cytrynową i wyrzucić. Zupę chwilę przestudzić po czym dokładnie zmiksować. Zupę ponownie podgrzać
Codzienne Gotowaniepokrojona na ćwiartki 2 łodygi zielonej cebulki duża garść kiełków fasoli lub soi listki kolendry z 2-3 łodyżek pieprz do smaku 1. W niewielkiej szklanej misce mieszam sos rybny i 2 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Kawałki łososia mieszam z marynatą, odstawiam do lodówki na 20-30 minut. Trawę cytrynową kroję na 4-centymerowe kawałki, rozgniatam trzonkiem noża(...)bulionu zawartość patelni, pomidory, ananasa (jeśli mam) i cukier do bulionu. Gotuję na lekkim ogniu 10-12 minut. 4. Wciskam do zupy sok z jednej ćwiartki limonki, gotuję 1 minutę i próbuję. Zupa powinna być lekko rybna i słodkawa w smaku, wyraźnie kwaśna i troszkę pikantna. W razie potrzeby doprawiam sosem rybnym (jeśli jest mało esencjonalna), sosem sojowym (jeśli
Kuchnia Prezydentowejpieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich · 1 łyżka masła / oliwy · 1 łyżeczka sosu rybnego · pieprz do smaku · 100 g pędów bambusa(...)palce lub sitko, żeby nam pestki nie powpadały. Trawę cytrynową (jeśli mamę trawę w całości, trzonkiem noża rozbijamy jej rdzeń, żeby wydobyć aromat) dodajemy razem z sosem rybnym (on dosala nam zupę, trzeba uważać z ilością i dostosować z zależności od tego jak słony jest rosół). Mniejsze pieczarki kroimy na ćwiartki, większe na 6 części i podsmażamy na tłuszczu
Bazując na smakukilka razy w tygodniu na obiad. Jest bardzo delikatna w smaku, ma w sobie pełnię aromatu, i bardzo wyrafinowany smak, z wyczuwalną nutą słodko- kwaśną. Zupę podajemy z solidną porcją ryby w postaci klopsików rybnych, całość skrapiamy tuż przed podaniem sokiem z czerwonych pomarańczy sycylijskich. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz - 1 litr wody - 1 gałązka rozmarynu(...)dodaj przecier pomidorowy Łowicz i gotuj przez 5 minut. Wyłów rozmaryn i całość zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem. Na talerz nałóż łyżką wazową sporo zupy krem i około 3-4 klopsiki rybne. Całość skrop obficie sokiem z pomarańczy. Życzę Wam smacznego! Buziaki i Pięknego Dnia! Przepis zgłaszam do konkursu z marką Łowicz. Trzymajcie z całych sił kciuki
SMYKWKUCHNIkiedyś w chińskim barze, zjadłam, była OK, ale apogeum osiągnęłam, gdy moja psiapsióła wróciła z wielkiej podróży z Tajlandii i zrobiła wielką tajską ucztę zupną! Potem myślałam o tej zupie codziennie!!! :) Aż nadeszła chwila, gdy zamówiłam wszystkie orientalne składniki, które wcześniej nie gościły w mojej kuchni, i zrobiłam sama ową pyszność. Teraz każdemu chciałabym ją zaserwować. Na razie dostaje same(...)ciężko dostępnymi. Przekonałam się że jednak nie... Składniki: 4-6 łodyg trawy cytrynowej 3 cm galangalu lub imbiru 2 łyżeczki pasty curry 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 3-4 liści kaffiru czyli liści limonki 1 puszka mleka kokosowego 1 pomidor 1 łyżeczka pasty chilli 1 papryczka chilli 2 piersi z kurczaka lub 6 krewetek tygrysich warzywa opcjonalnie
Olikowa kuchniaużywają kapusty w każdej postaci - czy to białej młodej, kwaszonej, czy zupełnie innej jej odmiany. Zupę tę gotuje się z dodatkiem jarzyn, grzybów, oraz mięsa - zwierzęcego lub rybnego. Z zasady jest to zupa warzywna na rosole i można dołożyć do niej swoje ulubione dodatki, składnikiem niezmiennym jednak pozostaje wspomniana wyżej kapusta. Czekałam z własnym przepisem specjalnie na młodą białą
Poezja Smaków - blog kulinarnyLubicie kosztować dań z różnych stron świata? U nas jest o tyle problem, że mąż mógłby jeść tylko bardzo ostre dania a jak łagodniejsze. Przygotowałam więc tą zupę bardziej pod niego ponieważ jest ostrzejsza w smaku i ma w sobie nutę tajską. Podałam ja jednak nie z makaronem ryżowym ale zwykłym klasycznym jajecznym Arc Pol Składniki: 3 posiekane ząbki czosnku(...)zapach stanie się intensywny. Bulion, mleko kokosowe oraz podsmażoną pastę z warzyw doprowadzamy do wrzenia, zmniejszyć ogień gotować 10 minut. Makaron Arc Pol ugotować al dente. Zupę przyprawić z sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem brązowym oraz makaronem. Wierzch posypać koprem oraz posiekanym chilli
Kuchnia w oparachsmaku. Pamiętajcie tylko, żeby ryżu nie rozgotować. Tajska zupa z ryżem Czas przygotowania: 4 5 minut Składniki: 4 szklanki rosołu 100 g ryżu basmati 200 g mielonego mięsa wieprzowego 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki grubego pokrojonego szczypioru 1/3 papryczki chili 2 łyżki sosu rybnego listki bazylii tajskiej 2 listki limonki kaffir Wykonanie: Ryż płuczemy zimną wodą(...)włoskiego i gdy ryż będzie jeszcze twardawy delikatnie wrzucamy je do rosołu. Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojoną w plasterki papryczkę, sos rybny i szczypior. Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy listkami bazylii
Kulinarne przygody Gatityjedną z najbardziej znanych zup – zupę pho . Jest to głęboki w smaku, aromatyczny, słodko-kwaśny bulion przygotowany z dużej ilości różnych mięs wołowych z kośćmi. W wielu przepisach poleca się gotować zupę z dodatkiem kości wołowych, tych jednak nie udało nam się dostać, ale zamówiliśmy w masarni ogon wołowy, dzięki któremu wywar nabrał lekkiej kleistości. Zupa podana z makaronem ryżowym(...)wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, wrzucić imbir, opalone cebule oraz przyprawy (można je wcześniej zawinąć w gazę lub włożyć do zaparzacza do herbaty). Wsypać cukier, wlać sos rybny oraz sos sojowy. Zupę gotować pod przykryciem 4-5 godzin na małym ogniu tak, aby tylko lekko pyrkała. Przed podaniem przygotować makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu, posiekać kolendrę i szczypiorek
niecodziennikparydzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy. Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki makaron(...)nigdy nie mam na to czasu robiąc tak szybki obiad. Na dwie porcje potrzebujecie dwie wybrane torebki zupy i 800ml wody. Wodę wlewam do garnka, wrzucam obrany i przepołowiony ząbek czosnku, kawałek zmiażdżonego korzenia imbiru, kilka kropli jasnego sosu sojowego albo sosu rybnego, gałązkę pietruszki i obie torebki z opakowania- olej i sproszkowaną bazę. Gotuję całość około 10 minut
Karo in the Kitchenrestauracji, jak i ogródek przed lokalem - my wybraliśmy konsumpcję obiadu na zewnątrz. Po otrzymaniu kart zabraliśmy się do wybierania potraw. Restauracja oferuje wiele dań, m.in.: przystawki, zupy, dania z drobiu, wieprzowiny czy dania rybne. Nie zastanawialiśmy się długo. Ja postawiłam na zupę chrzanową z placuszkami ziemniaczanymi i bekonem (10 zł) i zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto
Pasja Smakunieznanych w Europie, chociaż obecnie niemal wszystkie można znaleźć na półkach supermarketów, a także w sklepach z orientalną żywnością. Pędy bambusa, tofu, kiełki fasoli, chilli, kokos, pasty curry, sos rybny i trawa cytrynowa wnoszą do tajskich posiłków tak atrakcyjny dla nas posmak egzotyki. Podczas przyrządzania potraw tajskich wok jest jedynym elementem wyposażenia kuchennego, którego(...)goździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup
ClauditteMissCookingkultowa zupa z Wietnamu. Ph ở gà nhanh và ngon – zupa pho z kurczakiem szybka i pyszna Phở to słynna wietnamska zupa z makaronem ryżowym, a jej nazwa znana jest na całym świecie. Ta bardzo różnorodna zupa, stała się kultowym daniem i to nie tylko w Wietnamie. Świetnie smakuje zarówno z wołowiną, jak i z kurczakiem, a także(...)cienkie plastry w poprzek włókien i rozłożyć na makaronie. Wypełnianiami miski z makaronem gorącym bulionem. Posypujemy posiekaną kolendrą, dymką i chili. Serwujemy z cząstkami limonki sosem rybnym i pieprzem do przyprawienia. The post Zupa Pho z makaronem ryżowym i kurczakiem first appeared on Tajemnice smaku
Tajemnice Smakuzupa z krewetkami, którą Tajlandia umieściła na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO w roku 2020. Zupa, której przepis jest oczywiście przekazywany z pokolenia na pokolenie, którą można zjeść wszędzie w Tajlandii i nie tylko. Danie, które powstało i pochodzi…i tu się zaczynają schody. Tajscy naukowcy i historycy, mają problem, skąd i gdzie powstała zupa. Na początek mój drogi czytelniku(...)gotowanie jej w wodzie, nadał bulionowi, mocny rybny smak, więc kucharze, zaczęli poszukiwać przyprawa i ziół, które by ten smak zrównoważyły. Trzy zioła, galangla (nie mylić z imbirem), trawa cytrynowa i liście limonki kaffir, to podstaw każdej odmiany tego dania, doprawione na koniec olejem rybnym i sokiem z limonki. Zupa ta, pierwotnie był klarownym bulionem z krewetkami, ponieważ pomidory, chili
RafalCook