zupa rybna - 1235 przepisów (strona:26/83)

Toruński Festiwal Smaku „Kuchnia krzyżacka” 92

się największą „oglądalnością”, pokazu „Krzyżacy łamią Okrasę”, podczas którego znany z TV Karol Okrasa przygotował dwa dania, których receptury zaczerpnął ze średniowiecznych książek:  kurę na czarno  i zupę rybną z rodzynkami, pomidorami i groszkiem. Jednym z punktów programu był konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia. Oczywiście tematem były dania według historycznych receptur pochodzących z czasów krzyżackich

królestwo garów
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 131

maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makrela w teriyaki 157

nóż bezpośrednio nad kręgosłupem w stronę uciętej głowy, następnie odwracam i tak samo, od strony ogona ucinam drugi filet). Pozostałe łby i kręgosłupy warto zachować i zrobić z nich zupę rybną (można je zamrozić). Z filetów można wyciągnąć największe ości. Wszystkie warzywa (oprócz zielonych części dymki) podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju. W tym samym czasie gotujemy makaron. Gdy warzywa

Poezja smaku
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNEGO, CHRUPIĄCEGO KARPIA 181

najprostszego, pysznego, chrupiącego, wigilijnego karpia. U mnie przygotowuje się tę rybę chyba w najprostszy z możliwych sposobów, a mianowicie po wyfiletowaniu płatów karpia (ości, płetwy itp.wędrują na zupę rybną ), resztę kroję na mniejsze kawałki, solę przynajmniej na 1h przed smażeniem i odkładam w chłodne miejsce. By uniknąć biegania za rybą na ostatnią chwilę, te czynności (poza soleniem oczywiście) przeprowadzam

Smaczne Zdrowe
Grillowany dorsz atlantycki w sosie sojowym z warzywami na parze 133

tych tackach wygląda na grubą rybę i faktycznie tak jest ale posiada taki cienki płat zawinięty pod spód, ja tą część odcinam i dodaje do wywaru pod zupę rybną lub też mój zwierzyniec ma rybę na obiad). W misce mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej rybę, dokładnie nacieramy marynatą tak żeby pokryła ona całą rybę. Zostawiamy skórą do góry

Piekielna Kuchnia Pati
Przepisy na świąteczne dania 88

gustu i pojawi się na waszym świątecznym stole? Sałatki : Sałatka jarzynowa Sałatka marokańska Sałatka z pieczoną marchewką i fasolą Przystawki: Paszteciki pełnoziarniste z pieczarkami Zupy : Barszcz ukraiński Zupa rybna Pierogi

Polska Zupa
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 187

się równej grubości warstwa tłuszczu, która odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy rybnej z Marsylii – bouillabaisse. Cebule szalotki i czosnek obieramy, kroimy je w cienkie plasterki. Pomidory parzymy, ściągamy im skórkę, a następnie kroimy je w niezbyt grube plasterki. Pietruszkę drobno siekamy

Karo in the Kitchen
sycąca zapiekanka z dynią 947

soczewicy z dynią , - zapiekanka dyniowo-ziemniaczana , - tarta z dyni , - naleśniki z dynią zupy: - dynia + brukiew , - dynia + pesto , -  zupa krem I, -  zupa krem II, -  dominikańska zupa rybna z dynią zapiekanka makaronowo-dyniowa 0,5 kg dyni, 1 średnia cebula,  5 ząbków czosnku,  1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,  2 + 2 łyżki oleju

Eksperyment sobotni
Zupa rybna na ostro 180

Kochani dzisiaj jemy pyszną zupę rybną na ostro. Do chrupiącego pieczywa czy grzanki jak znalazł szczególnie teraz kiedy pogoda wieczorami jest ładnie ujmując brzydka. Taka zupka Was rozgrzeje i na pewno poprawi humor :) Na bulion używajcie waszych ulubionych ryb, Ja użyłam łososia. Składniki: 2 l bulionu rybnego 1 limonka 2 liście laurowe 500 g świeżego filetu rybnego ( użyłam

Niezły Młynek
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 177

największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie

W kuchni Katie
52. Placek ryżowy z awokado i mango 177

Wciąż jestem pod ogromnym wrażeniem restauracji i potraw proponowanych na wczorajszym SLOW FEST SOPOT . Miałam przyjemność skosztować m. in. zupy rybnej z suma, karpia i łososia (najlepsza, jaką w życiu jadłam) Kikkoman , grillowanego rostbefu z rukolą, balsamico i truflą  White Marlin , smażonego łososia na purée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius

Be Fit Be Strong
Polecam orientalne zupki :) 188

Czasami, kiedy nie chce mi się gotować lub po prostu nie mam na to czasu lubię skoczyć na wietnamską zupkę. Moimi ulubionymi są zupa z rybą

Jemy Pijemy
Zupa rybna 101

Tradycyjnie na polskim stole wigilijnym zazwyczaj pojawia się barszcz czerwony z uszkami. Warto jednak otworzyć się czasem na inne kuchnie i nowe smaki. Zupa rybna ugotowana wg przepisu zainspirowanego kuchnią gruzińską jest o wiele prostsza i szybsza do przygotowania. Pikantna z dużą ilością warzyw i delikatnym łososiem z całą pewnością zachwyci naszych gości. Czytaj więcej

Wiem co jem
Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami 113

roku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to bardzo smaczna i niskokaloryczna ryba. Podam ją w towarzystwie pomidorów, świeżej bazylii i czarnych oliwek. Do tego cebula i dużo czosnku. Wszystko zapieczone w piekarniku. Szybko

Wiem co jem
KROKIETY Z GOTOWANEJ RYBY 250

Ponieważ nie jestem fanką gotowanej ryby, a zostało mi jej sporo po gotowanej zupie rybnej, postanowiłam wykorzystać ją do rybnych krokietów.  Takie delikatne, rybne krokiety są nie tylko zdrowym i wartościowym, ale także i bardzo smacznym posiłkiem. To także dobry sposób na "przemycenie" ryby jeśli nasze dzieci za nią nie przepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia

Walijskie Pichcenie