zupa rybna - 1235 przepisów (strona:21/83)

Co mnie inspiruje – ciekawe linki #4 121

już jedyną. Szukacie inspiracji na więcej takich zup krem? Musicie w takim razie odwiedzić blog Ani – nietylkopasta . Spora kolekcja przepisów, która w kilka sekund zainspiruje Was do działania. Zupę rybną znam od dziecka. Na święta Bożego Narodzenia Dziadek wkładał całe serce, kiedy przyrządzał swoją wersję. Mama zaś umie wyczarować przepyszną z łososiem. A przypomniała mi o tym Marta(...)zawsze pytałam się czy jest dużo makaronu i pilnowałam mojej Mamy by dała mi tylko pół chochelki rosołu. Do tej pory tak mam. Makaron jest najważniejszy. Dlatego kiedy zobaczyłam zupę prosto z tajwańskiej kuchni Niu rou mian z blogu Na pałeczkach (autorki samymi zdjęciami mnie oczarowały) od razu zdecydowałam się przetestować. Ogólnie lubię zaglądać na ich bloga. Dziewczyny dzielą się

Pink Envelope
Zupa rybna 197

Podczas majowego długiego weekendu, który spędziliśmy na półwyspie, każdego dnia jadłam zupę rybną. Z sentymentu do polskiego morza i długich weekendów, postanowiłam sama ją przyrządzić. Składniki: młoda włoszczyzna (seler, por, pietruszka, marchew 3 filety różnych gatunków ryb 2 średniej wielkości ziemniaki pieczarki, ok 8 - 10 sztuk 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz w ziarnach sól przyprawa(...)przykryciem na małym ogniu, by wydobyć ze składników maksimum smaku. Po +/- 15 minutach dodajemy ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę, jeśli chcecie by się rozgotował i naturalnie zagęścił zupę lub w grubszą by był bardziej widoczny i wyczuwalny. Oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Gdy warzywa zmiękną, a wywar zyska smak, marchew, pietruszkę, seler i por kroimy i dodajemy do zupy

Taste Of My Day
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 123

czym poznamy, że ryba jest świeża, jak prawidłowo przechowywać ryby,  skąd pochodzą ryby, które sprzedawane są w Lidlu,  jak zabrać się do ryby,  poznamy triki rybne (czyli np. jak usmażyć rybę, żeby się nie rozleciała), jak grilować i wędzić ryby oraz owoce morze,  czym się różnią filet, dzwonko, płat..., czym doprawić rybę  jaką techniką można(...)mnóstwo, a mnie najbardziej zaintrygował śledź (tak na marginesie - śledzie bardzo lubię), a raczej tatar ze śledzia z musztardą francuską oraz palony łosoś z serkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku

bistro mama
Zupa rybna 129

Pierwszy raz jadłam z rok temu, ale nie przeze mnie robioną. Zupa rybna - przepyszna, z warzywami. Kiedyś zrobiłam ją z trzech rodzajów ryb. Teraz robiłam z dorsza. Składniki: 350-400 gramów dorsza 3 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 mała garść świeżej bazylii 1 mała garść świeżego oregano 1 garść dymki 1 mała garść koperku 1 kostka warzywna sól(...)wody. Dodajemy kostkę i przyprawy Całość zagotowujemy, a następie zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem - aż warzywa będą miękkie Zabielamy śmietaną Z wierzchu, zupę wyłożoną na talerze, posypujemy natką pietruszki Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Zupa rybna 158

Pierwszy raz jadłam z rok temu, ale nie przeze mnie robioną. Zupa rybna - przepyszna, z warzywami. Kiedyś zrobiłam ją z trzech rodzajów ryb. Teraz robiłam z dorsza. Składniki: 350-400 gramów dorsza 3 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 mała garść świeżej bazylii 1 mała garść świeżego oregano 1 garść dymki 1 mała garść koperku 1 kostka warzywna sól(...)wody. Dodajemy kostkę i przyprawy Całość zagotowujemy, a następie zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem - aż warzywa będą miękkie Zabielamy śmietaną Z wierzchu, zupę wyłożoną na talerze, posypujemy natką pietruszki Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szybka wigilijna zupa rybna z halibuta z quinoą 154

zakwas na barszcz nie wyszedł? Coś się przypaliło, albo wylało? Nic straconego. Mam dziś dla Was przepis na zupę S.O.S.  Bardzo prosta, bardzo szybka i bardzo dobra zupa rybna z halibuta w formie lekkiego bulionu z warzywami i quinoą.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 filety z halibuta 2 marchewki 2 pietruszki 1 mini(...)szafran, anyż i lubczyk. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wrzucamy  pokrojone na kawałki filety z halibuta, nalewamy zupę na talerze, dodajemy po parę łyżek quinoy i posypujemy świeżym koperkiem.  Życzę smacznej ulubionej zupy wigilijnej i zapraszam po przepisy na grzybową i barszcz a poprzednich

Quinoa Raz!
Placki z batatów 63

Placki z batatów . Bataty nazywane są też słodkimi ziemniakami. Ponieważ na niedzielnym targu rybnym kupiliśmy oprócz ryb, owoców, sporo batatów, więc moja propozycja obiadowa uległa zmianie. Stanęło na tym, że na niedzielny obiad usmażę placki z batatów, czyli placki ze słodkich ziemniaków . Sprawdźcie sami mój przepis, z którym wracam po 2 tygodniowej przerwie. Placki z batatów , nie są zbyt słodkie(...)dań z batatów to placki z batatów będą idealne na start. Bataty są bardzo smaczne, można z nich przygotować wiele kulinarnych smakołyków, idealnie sprawdzają się w zupach: Zupa z batatów , Najlepsza zupa rybna z batatami , można z nich robić zapiekanki, frytki, czy placki. To także skarbnica zdrowia. Zawierają beta-karoten i błonnik, potas i witaminy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa rybna Bouillabaisse 128

Moja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami. Składniki: 300g filetów z halibuta 300g krewetek 600g ziemniaków 2 puszki krojonych pomidorów 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 por 1litr bulionu drobiowego 3 łyżki masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka kurkumy natka z pietruszki(...)bulion drobiowy i dodać rybę, gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4.  Zupę podawać z posiekaną natką z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi z rybą 96

farsz : 500 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem(...)Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową. Podawać z masłem lub w zupie rybnej . zastawa

królestwo garów
Zupa z morszczuka - pyszna, lekka i aromatyczna zupa rybna 147

dnia termometr pokazywał grubo ponad 40 stopni w słońcu! Nie zamierzałam się dosmażać przy patelni, o nie! Ryba wylądowała w lodówce, a ja doszłam do wniosku, że lekka zupa rybna to będzie znacznie lepszy pomysł. I tak następnego dnia na naszym stole pojawiła się ona! Wyszła tak pyszna, że szybciutko robiłam zdjęcia, żeby i Was na nią namówić. Składniki(...)dodać cebul e i czosnek - zeszklić mieszając. Dodać marchew i seler, mieszając podsmażać na średnim ogniu przez około 4-6 minut. Przełożyć do garnka, wlać wodę - ilość podałam orientacyjnie, zupa powinna być tak gęsta jak lubimy. Dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez kilka minut. Warzywa powinny być al dente. Przyprawić słodką i ostrą papryką. Dodać pokrojoną rybę

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM! NAJSMACZNIEJSZA! 103

ZUPA RYBNA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM! NAJSMACZNIEJSZA!  SKŁADNIKI dla 4 osób: - 2 spore filety z łososia norweskiego - kilka małży nowozelandzkich (jeśli nie masz możesz pominąć ten składnik) - 3 jędrne marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/3 pęczka natki pietruszki - 1/3 pęczka kolendry - 1/4 pęczka cienkiego szczypiorku - 8 szt młodych ziemniaków - 7 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości - 1/2 do 1 łyżeczki(...)przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zalewamy około litrem wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła- oprócz szczypiorku. Pieprz cytrynowy nada zupie cytrynowego posmaku, kup ten dobrej jakości z prawdziwą otartą skórką z cytryny. Zmniejszamy gaz na minimum i dodajemy pokrojoną w spore kawałki rybę i małże z muszlami. Ja staram się

SMYKWKUCHNI
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 121

przedłużają młodość . Regulują także pracę układu trawiennego. Imbir , najlepiej kupować korzeń w całości zamiast sproszkowanego by nadać potrawom świeżości i pikantności. Idealnie nadaje się do tłustych mięs oraz sosów, zup rozgrzewających, pasztetów, dań z ryżu i warzyw. Głównie stosowany w potrawach pochodzących z kuchni orientalnych. Jest dodatkiem do koktajli odchudzających, naparów oczyszczających organizm a także herbat pomocnych w leczeniu przeziębienia(...)antynowotworowe oraz przeciwzapalne . W kosmetyce natomiast idealnie sprawdza się przy robieniu maseczek leczących trądzik .  Tymianek , charakteryzuje się pikantno-cytrynowym aromatem. Można dodawać go do każdego dania mięsnego oraz rybnego, zup, zapiekanek, pieczonych oraz grillowanych warzyw ( u mnie szczególnie pieczonych w piecu ziemniaków i marchwi).                    Posiada właściwości lecznicze, łagodzi infekcje

Życie na widelcu
Tatar z łososia – w japońskim stylu 115

cieniutkie, długie słupki ogórka, zwieńczonych „czapeczką” z łososiowego tatara. Do tatara z łososia nie potrzeba nic więcej, ale nie wcale nie musicie kurczowo trzymać się japońskiej sztuki kulinarnej – ten rybny tatar równie dobrze smakuje na grzankach przygotowanych z francuskiej bagietki. Jakie mięso wykorzystać do tatara? Jemy je surowe, więc musi być bezwzględnie najświeższe i jak najlepsze – mięso sprzedawane(...)Osuszamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Filet z łososia pozbawiamy skóry (można ją zamrozić i wykorzystać później, np. do zrobienia bulionu do zupy miso lub do każdej innej zupy rybnej) i kroimy mięso ostrym nożem w bardzo drobną – nie większą niż półcentymetrową – kostkę.   Do tatara starajcie się zawsze kupować jajka jak najświeższe i jak najlepszej jakości. Idealne byłyby

Karo in the Kitchen
Zupa na małżach oraz pstrągu łososiowym z ryżem dzikim i parboiled. 131

Naszła mnie ochota na zupę rybną, a akurat w domu miałam pstrąga łososiowatego oraz zalegającą puszkę małży i tak oto powstała ta zupka. Polecam, bo jest smaczna i syta :) Składniki: 1 litr bulionu (najlepiej rybnego)   1 torebka (100g) mieszanki ryżu dzikiego i parboiled Kupiec 1 puszka wędzonych małży w oleju 300 g fileta z pstrąga łososiowatego 100 g kukurydzy(...)ryba nie będzie surowa.  Doprawiamy wszystko tymiankiem, imbirem, papryką, cukrem oraz solą i pieprzem i wlewamy sok z limonki. Zdejmujemy z ognia i teraz jeśli ktoś woli zabielaną zupę dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. Smacznego

Symfonia smakowa
ZAKWAS NA CZERWONY BARSZCZ 43

ŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM     KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU     https://globuskulinarny.com/kotlety-siekane-z-lososia-z-sezamem/     TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI     ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI   Zakwas na czerwony barszcz: – to przepis na sukces przy gotowaniu barszczu – pyszny i aromatyczny – pełen zdrowia – domowej roboty – idealny również jako prozdrowotny napój ILOŚĆ(...)odstaw do lodówki. Szczelnie zamknięty możesz przechowywać do kilku tygodni. Print ZAKWAS NA CZERWONY BARSZCZ Zakwas na czerwony barszcz to przepis na sukces podczas przygotowania barszczu. Course Dodatki,, Zupa Cuisine Polska Keyword Zakwas, Buraki, Czosnek Prep Time 5 days Cook Time 10 minutes Servings 1 Author Globus Kulinarny Ingredients Buraki – 4 średnie sztuki Czosnek – 6 ząbków Ziele angielskie – kilka kulek

globuskulinarny

Proponowane wyszukiwania