Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie
Weekendy w domu i ogrodzieKapusta z grochem Zrezygnuj z zasmażki, już sam groch z kapustą jest wystarczająco kaloryczny. 7. Kompot z suszu Nie dosładzaj, ewentualnie użyj odrobiny miody zamiast tradycyjnego cukru. 8. Zupa rybna lub grzybowa Zrezygnuj z zabielania zup. Sam wywar z ryb i grzybów jest wystarczająco aromatyczny i pyszny; nie potrzebuje dodatkowego wzbogacenia smaku
Tradycyjna Kuchniazupa z leszcza Nikt pewnie nie wie, czemu świat jest tak urządzony, iż często przyrządzając nasze dania, sięgamy
Miód i pieprzpewnością nie zawiedzie.. Wybór zup ciekawy. Ja, jak zwykle degustator żurku oceniłam wersję Białego Dworu na czwórkę ( przede wszystkim dlatego, że jadałam lepsze ). Mój mąż, nie znalazłszy zupy rybnej zaspokoił podniebienie słodko – kwaśną egzotyczną zupą z owocami morza. Ocenił tą zupę bardzo wysoko – bo krewetek i małży było w niej pod dostatkiem, a dodatek imbiru okazał się tu strzałem
Smaki EwyZUPA RYBNA CURRY W STYLU TAJSKIM Pyszna, delikatna, aromatyczna zupa na każdą porę roku. Uwielbiam, to chyba za małe słowo, które oddałoby moją miłość do tej zupy. Dzięki niej jestem trochę jakby w Tajlandii, a nie ukrywam, że jest ona moim marzeniem podróżniczym od kiedy pamiętam ( i mam cichą nadzieję, że za jakiś czas się spełni :) ) . Tymczasem zapraszam
Calzonella.comBardzo lubimy wszelkiego rodzaju fasole w naszym menu. Tym razem proponuję zupę z super zdrowej fasoli mung z lekkim “rybnym” twistem . P odana na gorąco w spaniale syci i rozgrzewa w zimne dni. Świetnie smakuje także na zimno, bo nie ma w sobie oleju, a podana z lodówki super schładza od środka, a jednocześnie skutecznie poskramia głód. Polecam Fasola mung(...)wodzie. Następnie, dodajemy pokrojone ziemniaki oraz selera i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dolewamy wody według uznania, tak aby uzyskać żądaną konsystencję. My lubimy gęstą zupę rybną . Następnie dodajemy połamane w rękach arkusze nori i marchewkę i gotujemy na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie – my lubimy chrupiącą marchewkę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy
Lamarida.plMiałam łososia w lodówce, nie miałam na niego ochoty. Postanowiłam wypróbować jak będzie smakowała zupa z wędzonej ryby. Byłam bardzo zadowolona, delikatna i pyszna. Idealna dla
Kuchnia Pokoleńimbirem i kardamonem oraz recenzja książki "Zdrowe zupy" - warto spojrzeć, choćby ze względu na piękne, książkowe ilustracje. Przepis jakim się ostatnio zainspirowałam i wzięłam "pod lupę" to Śródziemnomorska zupa rybna ze strony 214. Przyznaję, jest to zupa wprost idealna na jesienne kaprysy pogodowe . Treściwa rybą i krewetkami oraz aromatyczna warzywami - idealnie rozgrzewa przy nierównej walce z jesienną aurą. Czas
Grunt to przepis!trzymając się idei slow food. Codziennie w restauracji można znaleźć dedykowane dania „na dziś”, które mieliśmy przyjemność zamówić podczas wizyty. Co na przystawkę? Na przystawkę wybraliśmy pomidorową zupę rybną, podaną z mulami, która akurat w ten dzień była jednym z dań dnia. Aromatyczne pomidory doskonale komponowały się z wywarem rybnym, dając smaczne połączenie. Bagietka podana do zupy łagodziła jej intensywny
Kuchnia Bazyliidobrze wiecie bardzo lubię zupy . Przygotowując je staram się dobierać je do pory roku i łączyć w nich sezonowe składniki. Teraz kiedy mamy zimę, świeżych warzyw mamy jak na lekarstwo i bardzo mi osobiście brakuje ale mamy coś co o tej porze roku smakuje najlepiej. Warzywa korzeniowe, czyli marchewki, pietruszki, selery to tylko niektóre z nich. Wracając ostatnio do domu(...)namysłu stwierdziłam, że dawno nie jedliśmy ryby. Weszłam, kupiłam i po przyjściu do domu postanowiłam, że będzie zupa! I nie właśnie zupa z warzywami korzeniowymi. Lekka ale sycąca, smaczna i pięknie pachnąca. Składniki: 500g filetów rybnych, ja użyłam miruny 1,5l bulionu warzywnego 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały lub pół dużego selera duża cebula 1 łyżka posiekanej natki
Życie ze smakiemJesień/zima to właściwie najlepszy sezon na zupy, zwłaszcza kremowe i rozgrzewające. Jeśli szukacie nowego przepisu, który da trochę różnorodności w codziennych obiadach, to myślę, że ta zupa rybna się Wam spodoba. Jeśli lubicie takie kremowe zupy to możliwe, że spodoba wam się najprostsza zupa ziemniaczana , zupa brokułowa z parmezanem i oczywiście zupa tortellini z kurczakiem . Artykuł Chowder
Słodkie GotowanieMoja pierwsza zupa rybna - jestem jednocześnie zachwycona i rozczarowana. Zachwycona bo zupa jest przepyszna, rozczarowana bo Biedronka znów się nie popisała... Tak, podkusiło mnie i kupiłam gotową mieszankę z rekinem i łososiem "Smaki Portugalii". Pomyślałam sobie - czemu nie? Wystarczy wrzucić do gara z bulionem, dodać parę składników i zupa gotowa... Nie róbcie tego samego błędu! Strzeżcie się
W poszukiwaniu inspiracjiBardzo sycąca wersja zupy rybnej ze szparagami, cukinią, pieczarkami, porami, krewetkami i ryżem. Zupa ta może z powodzeniem zastąpić główne danie. SKŁADNIKI 1/2 korzenia selera 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 duże pory 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 500 g zielonych szparagów 300 g pieczarek 1 cukinia 500 g filetu bez skóry
Passions hobbies lifeprzypadków nie przykłada się takiej uwagi do kaligrafii ;) To sala z pojedynczymi stolikami, które pozwalają na dowolne aranżacje. No i pora na to co jadłyśmy. 3/4 wycieczki zaryzykowało z zupą rybną z aioli. Aioli się trochę zwarzyło, ale sama zupa pyszna, z dużą ilością ryb morskich, z których łososia było łatwo rozpoznać. Ja wybrałam sałatkę z kurczakiem aromatyzowanym octem balsamicznym
Eksperyment sobotnifalse false false PL X-NONE X-NONE Jak co roku w letnie wakacje wyjeżdżamy na kilka dni nad nasze morze Bałtyckie. A jak morze, to obowiązkowo muszę zjeść zupę rybną. Oczywiście jak wielu z Was znam kilka wersji takiej zupy: i z pomidorami, i z papryką lub zabielana śmietaną. U mnie tym razem z wędzonym łososiem. I muszę
W garach u Gosifalse false false PL X-NONE X-NONE Jak co roku w letnie wakacje wyjeżdżamy na kilka dni nad nasze morze Bałtyckie. A jak morze, to obowiązkowo muszę zjeść zupę rybną. Oczywiście jak wielu z Was znam kilka wersji takiej zupy: i z pomidorami, i z papryką lub zabielana śmietaną. U mnie tym razem z wędzonym łososiem. I muszę
W garach u Gosiwięc smak oczywisty - poniżej czegokolwiek. Cebulę chyba krojona siekierą. No nic, może ktoś na kuchni miał zły dzień albo po prostu wszystko w d...ię. Ale za to zupa rybna - polecana przez każdego chyba - wyśmienita. Nie jadłem jeszcze takiej zupy z taką ilością mięsa w środku. Można było niemalże wbić łyżkę na sztorc w środek i utrzymałaby się. Konkretnie
Right Behind The Kitchenhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mam dziś dla Was propozycję zupy rybnej. Ale nie takiej zwyczajnej. Ta jest z pomidorami i cukinią, aromatyczna i naprawdę smaczna. Może się na nią skusicie :) Przygotowując tą zupę zawsze wcześniej gdy nadarzy się okazja(...)domu czy od znajomych wyłudzam głowy np.: szczupaka czy karpia. Świetnie nadają się na rybny wywar. Ale oczywiście jeśli nie mamy można użyć bulionu warzywnego. Składniki: 70dag fileta z dorsza ok 1- 1,5litra wywaru 2 średniej wielkości pomidory 1-2 małe cukinie zielone 1 puszka krojonych pomidorów + opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 średniej wielkości marchewka 1 cebula Pęczek
W garach u Gosi