Przyznam się szczerze, ze nigdy nie jadłam ani nie robiłam chowdera, czyli zupy rybnej lub z owocami morza, wywodzącej się z kuchni anglosaskiej. W książce „Gotuj z Julia” znalazłam przepis na podstawowy chowder, w którym Julia używa wywaru rybnego albo bulionu drobiowego . Chowder drobiowy Julia proponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa
Bernika - moj kulinarny pamietniklubienia go jest mi bardzo daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się na tym blogu ;) Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest
pyszne zdrowościczosnkiem, cytryną i konserwą rybną Makrela z grilla po indyjsku KOTLETY MIELONE Z RYBY: przepis, jak zrobić Bajgle z łososiem i kremowym serkiem: Śniadanie w Stylu Nowojorskim Kremowa zupa rybna z grzankami na Wigilię Filety z karpia w chrzanowej panierce - wigilijny przysmak w nowoczesnym wydaniu Egzotyczna sałatka grecka. Jak i z czym podawać smażonego dorsza Panierowany dorsz najlepiej smakuje
Moja Książka Kucharskawielu domach na kolację wigilijną podaje się barszcz czerwony. U nas, oprócz niego, jest zupa rybna i od kilku lat grzybowa. Grzybowa obowiązkowo z najlepszych suszonych grzybów i z dodatkiem dobrej kwaśnej śmietany. Każdy dostaje po filiżance każdej z zup :) I po tych kilku latach nie wyobrażamy już sobie chyba, żeby święta mogły być między innymi bez tych trzech
Codzienna kuchnia niecodziennawieczerzy w konkretnych regionach Kresów? Na Podolu prawdziwym królem był szczupak, podawany na przeróżne sposoby: w galarecie z żółtym sosem, faszerowany w majonezie czy w formie pulpetów dodawanych do zupy rybnej. Szczupak w galarecie z dużą ilością warzyw – czyli tzw. szczupak po żydowsku – był też bardzo ważnym daniem w okolicach Lwowa, gdzie obok niego serwowano zupę migdałową oraz karpia
CodogaraZupa rybna obowiązkowo króluje na moim świątecznym stole. Robię ją albo z karpia albo z łososia. Nie wszyscy przepadają za karpiem więc najczęściej robię wersję z łososiem. Moja rodzina uwielbia jak w rybnej pływa dużo warzyw i ma ostry akcent więc dlatego taką robię. Jest bardzo dobra, rozgrzewająca i pachnie nieziemsko. W tym roku podam potrawy wigilijne na zastawie(...)Ambition Grace. Zupę przygotuję w garnku Ambition Magnat . „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. składniki: 40 dkg filetu z łososia 1 cebula 1 papryka czerwona 1 korzeń pietruszki 1 papryka żółta 1 batat 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki kurkumy papryka słodka, wędzona i ostra sól, pieprz czarny i czerwony 400 ml mleczka kokosowego płatki czosnku natka pietruszki olej
wesoła kuchniaZupa rybna obowiązkowo króluje na moim świątecznym stole. Robię ją albo z karpia albo z łososia. Nie wszyscy przepadają za karpiem więc najczęściej robię wersję z łososiem. Moja rodzina uwielbia jak w rybnej pływa dużo warzyw i ma ostry akcent więc dlatego taką robię. Jest bardzo dobra, rozgrzewająca i pachnie nieziemsko. W tym roku podam potrawy wigilijne na zastawie(...)Ambition Grace. Zupę przygotuję w garnku Ambition Magnat . składniki: 40 dkg filetu z łososia 1 cebula 1 papryka czerwona 1 korzeń pietruszki 1 papryka żółta 1 batat 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki kurkumy papryka słodka, wędzona i ostra sól, pieprz czarny i czerwony 400 ml mleczka kokosowego płatki czosnku natka pietruszki olej rzepakowy Wykonanie: Filet z łososia pozbawiam skory
wesoła kuchniaChowder jest rybacką zupą rybną lub z owocami morza z kuchni anglosaskiej. Nie ma jednej standardowej wersji, więc można przy niej poimprowizować z tym co mamy w kuchni. Ja początkowo miałam w planach zupę cebulową, ale potem przypomniałam sobie, ze mam opróżniać zamrażarkę przed sezonem owocowo-warzywnym, w związku z czym wyjęłam paczkę owoców morza... chowder z owocami morza
Eksperyment sobotnizupa z flądry z kwaśną śmietaną Dziś chciałbym zaprezentować trochę inną wersję zupy rybnej. Bardzo popularną na Kaszubach i Pomorzu ( tam dane mi było, spróbować jej po raz pierwszy), a raczej mało spotykaną w innych częściach kraju. A szkoda, ponieważ ta prosta, pożywna zupa, warta jest szerszego uznania. Składniki dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń
Miód i pieprzLengyel, magyar – két jó barát! Wszystko mogłabym jeść z papryką i pomidorami, jestem więc ogromną fanką węgierskiej kuchni, a ktoś powiedział, że Halászlé to najlepsza zupa rybna na świecie... O ile nie ma się uczulenia na paprykę, naprawdę ciężko się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. ;) Wszystko w związku z tym przepisem byłoby w porządku, gdyby nie fakt(...)paprykami w proszku proszku, dokładnie mieszamy i całość jeszcze chwilę smażymy. Do gotującego się rybno-cebulowego wywaru wrzucamy podsmażoną paprykę z marchwią i czosnkiem, gotujemy około 10 minut. Następne w garnku powinny wylądować pokrojone w grube plastry pomidory. Te nie mogą się brzydko rozpaść, podgotowujemy zupę jeszcze tylko krótką chwilę. W każdym talerzu powinien znaleźć się przynajmniej jeden kawałek ryby
Kuchenna KontrrewolucyaHalászlé to najlepsza zupa rybna na świecie... SKŁADNIKI: 2 ryby słodkowodne (podobno najlepszy jest karp) 3-4 papryki kolorowe 2-3 pomidory 2 duże cebule 1 marchewka 1-2 ząbki czosnku łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku sól, pieprz Eros Pista- ostra pasta paprykowa natka pietruszki Ryby pokroić(...)proszku proszku, dokładnie wymieszać i całość jeszcze chwilę smażyć. Do gotującego się rybnego wywaru wrzucić podsmażoną paprykę z marchwią, gotować około 10 minut. Następne w garnku powinny wylądować pokrojone pomidory. Odcedzone ryby przebrać (tzn wyrzucić niejadalne części- głowę ogony płetwy, ości) i dodać do zupy. Zupę najlepiej doprawić oryginalną węgierską pastą paprykową. W każdym talerzu powinien znaleźć się ładny
MarciochaKucharzyczęsto robię wybrałam żur z puree z ziemniaków. Nie ukrywam, że lubię żurki – ale ten zaskoczył mnie wyjątkowością. Aromatyczny, pełny w smaku i perfekcyjnie doprawiony. Mąż spróbował chłodniku litewskiego ( rybnej zupy nie było ). Tu już mniej zachwytu: temperatura pokojowa (nie był mocno schłodzony), dodatki świeże i chrupiące – ale bez zielonego groszku, który dla mego ślubnego jest w tej zupie
Smaki Ewyporzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami(...)borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa, z mnóstwem ciekawych i smacznych pomysłów dla zabieganych
kruche babeczkiNajlepsza z zup rybnych jakie przygotowałam, pomidorowa rybna, ale nie na zwykłym przecierze z pomidorów, a pomidorach upieczonych wcześniej w piekarniku. Tak przygotowane pomidory do prawdziwa eksplozja smku, esencjonalny, lekko dymny posmak sprawia, że jesz, jesz i trudno poprzestać na jednej porcji. Dodatkiem do zupy jest czerwona soczewica o niskim IG, pełna witamin, mikroelemetów i białka. Zatem dzisiejszą zupę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!