Duś pod przykryciem. Po chwili dołóż puszkę pomidorów, bazylię. I uwaga, jeśli pomidory są zbyt kwaśne, dodajcie do nich kilka pokrojonych daktyli. Daktyl zawsze uratuje Wam zbyt kwaśną zupę pomidorową, czy sosy do makaronów. Przykryj pokrywką i na małych ogniu duś chwilę, aż wszystko sobą przejdzie. Dosmacz solą w razie czego. Pod koniec duszenia dodaj oliwę z oliwek. Odcedź
Z Kuchni Do Kuchnibiałej gotowanej -2 małe korniszony -2 plastry żółtego sera -szczypiorek -łyżeczka majonezu Odcinamy wierzch pomidorów, wydrążamy środek, który można przechować w lodówce i użyć np. do sosu lub zupy pomidorowej. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majonezem. Napełniamy pomidory. Sposób drugi Składniki: -2 pomidory -mała puszka tuńczyka -1 cebula sałatkowa -1 łyżka groszku konserwowego -1 łyżeczka
Kulinarne przemysleniaJedni podają z ryżem, kaszą a ja najbardziej lubię z chlebem. SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, ½ kg kiełbasy śląskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej, 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w piórka. Papryki i cukinię myjemy, pozbawiamy nasion. Kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy
słodki bratekjakiś szybki dziś ;-) Polecam makaron z takimi oto dodatkami: SKŁADNIKI 4 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml zimnej wody 2 - 3 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól, pieprz suszony majeranek mieszanka
Czary - gary w kuchnicebuli 2 łyżki soli 1-2 łyżki gorczycy Zalewa: 1 mały ostry ketchup - ja wykorzystałam ostry ketchup firmy Jamar 1 czubata łyżka czarnego ziarnistego pieprzu 1/2 koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% Wykonanie: Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na łódki i pozbywamy się nasion. Kroimy na mniejsze kawałki. Całość solimy i odstawiamy na około
W Moim Magicznym Domusiły na pisanie o jedzeniu :P Dzisiaj wstałam w dużo lepszej formie. Miałam siłę na zrobienie hummusu, upieczenie chleba a także przygotowanie mega smacznej zupy! Dzisiaj cieciorka rządzi!!! Zupa pomidorowa z ciecierzyca i ryżem 210 g ugotowanej ciecierzycy 60 ml ryżu basmati 1 łyżka oliwy 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku po szczypcie utłuczonych w moździerzu
Dzieje kuchennej Wiewiórycoś dla mnie. Zachęcam, bo smakuje obłędnie! ;) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 100g kaszy gryczanej 100g pieczarek 2 nieduże czerwone buraki pół papryki mała cebula 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie ser żółty do posypania Cukinie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, myjemy a następnie podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. Kaszę
Czerwona Porzeczkazmodyfikowana wersja karkówki po cygański… Skład… 4 „solidne „plastry karkówki 4 ogórki małosolne 2 cebule 2 ząbki czosnu 1/2 szklanki ketchupu 1/2 szklanki soku pomidorowego przyprawy
Ugotujmy Cośpikantną). Uformować pulpety dowolnej wielkości. (Ja robię malutkie z połowy łyżeczki do herbaty). Pulpeciki ugotować w niewielkiej ilości wody. Na bazie tej wody można później przygotować sos (np. pomidorowy). Na zdjęciu pulpeciki indycze podane z curry szpinakowym z poniższego przepisu Skomentuj
MamaOskarkapuszka cieciorki, którą wykorzystałam w 100%, ale o tym będzie wkrótce :D Kotleciki wyszły bardzo sycące i najlepiej smakują z sosem, u mnie akurat był to domowy sos pomidorowy. Do tego ziemniaki i bataty ugotowane w parowarze... Obiad prosty i dość szybki. Może kiedyś skuszę się jeszcze na zrobienie wersji wegańskiej :) Pieczone kotleciki z ciecierzycy u mnie 8 sztuk
FitKotkostkę 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej (opcjonalnie) 50 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ziarenko ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana 18% do podania olej
My Culinary Artporcje): - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - 10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie) - 3 łyżki masła klarowanego - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżka miodu - sól, pieprz do smaku Cebulę pokrojoną w kostkę (i ew. pokrojony w kostkę boczek) szklimy na patelni na maśle około 5-8 minut. Dodajemy odsączoną fasolę
Smakuje zdrowoDiamante. Spróbujcie, to zaledwie kilka składników, dość szybko się robi, niemal na oczach gości. Zawsze się uda pod warunkiem ,że tych niewiele składników będzie wysokiej jakości. Jeśli zostanie Wam pomidorowego nadzienia gwarantuje, że wyjecie jak sałatkę, prosto z miseczki! Buon appetito
Z Kuchni Do KuchniOpis: Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu, który jest krojony w szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTrochę inne gołąbki ;) inny kolor, quiona zamiast ryżu i kurczak zamiast wieprzowiny, a sos pomidorowy zastąpiłam klarowanym masłem aromatyzowanym ziołami. Pychota! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 podwójna pierś z kurczaka pół cebuli 6-8 liści modrej kapusty 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła majeranek mielony kminek mielona kolendra pieprz sól Wykonanie: Liście kapusty obgotowujemy kilka minut, żeby
Quinoa Raz!