Składniki: 1 pierś z kurczaka 6 naleśników 1 czerwona papryka 420 g fasoli czerwonej konserwowej papryka ostra mielona, sól, bazylia mozzarella 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego słodka papryka mielona, oregano, sól Pierś z kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju kiedy już mięso nam się zrumieni dodajemy fasolę wraz z zalewą - przyprawiamy papryką, solą
Moje-pitraszenieSurówka jak najbardziej na czasie. Trwa pełnia sezonu pomidorowego. Nie wiem jak u Was, ale u mnie wszyscy się nimi zajadają. Tym są smaczniejsze bo z własnej szklarni, takie pachnące i słodkie. Pycha, a ile w nich zdrowia… Składniki: Dowolna ilość pomidorów Kilka łyżeczek kaparów Śmietana gęsta 12% Pieprz Wykonanie: Pomidory obieramy ze skóry ( skórkę nacinamy z jednej strony
Smaki Ewyczas. Można przerabiać pomidory. Do tej pory jakoś ich unikałam, zimą korzystałam z puszek. Rok temu zostałam obdarowana trzema skrzynkami pięknych pomidorów, zrobiłam ljutenicę (pyszna!) i sos pomidorowy. No i wpadłam. W tym roku kupiłam mięsiste pomidory Lima i przerabiam. Przepis jest prosty, pomidorów nie trzeba obierać, wystarczy dobrze je zmiksować. Do gotowania używam bardzo wysokiego garnka, dzięki
Stare Garyporcje 500 g mielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe 1 cebula 2 łyżki oleju 2 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 500 g pomidorów, passata 1 łyżka pomidorowego przecieru 100 mięsnego bulionu 1 łyżka świeżego rozmarynu drobno pokrojonego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego sól do smaku 300 g spaghetti, waga sucha
codojedzeniawiele interesujących artykułów). U mnie dziś pyszne śledzie w pomidorach, które mogą służyć jako wyśmienita przekąska :) Składniki: ½ kg matjasów lub śledzi a'la matjas 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ¼ szklanki octu 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól smaku papryka słodka do smaku 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Śledzie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody
Tradycyjna KuchniaProsty pomysł na smaczny obiad :) Składniki: 75 dag ziemniaków 2 żółtka jaja 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanej szynki 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryka słodka do smaku gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli i utłuc. Dodać żółtka, bułkę tartą, przyprawy, szynkę i koncentrat - dokładnie wyrobić
Tradycyjna KuchniaPierwsze wzmianki na temat zupy-krem pochodzą z początków XIX wieku. Wtedy jednak nazywane były puree, a ich receptura przywędrowała do nas z Francji. Niestety nie
Jacob Tastesduże cebule pokrojone w piórka 3/4 szklanki octu 1 l wody 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego listek laurowy, ziele angielskie Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki na 24 godziny
Moje domowe kucharzenieMłodą kapustę zawsze przyrządzałam w podobny sposób: z dodatkiem marchewki, cebuli, koncentratu pomidorowego, koperku i soku z cytryny. Jednak postanowiłam coś zmienić i wyszukałam przepis na etiopską wersję tej potrawy. Pomysł pochodzi ze strony veganricha.com. Czytaj więcej
Kasia Sarnadługo aż cebulka się zarumieni. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Na tej samej patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka. Na patelnię wlać trochę wody dodać przecier pomidorowy, zagotować i wlać wszystko do garnka. Teraz już można dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, wymieszać . Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, maggi, majerankiem. Wlać wody do połowy wysokości warzyw, gotować tak długo
Kuchnia Pokoleńtrochę zachodu z tym trzykrotnym pasteryzowaniem fasolki, ale zimą wystarczy otworzyć słoik, odcedzić fasolkę na durszlaku i podgrzać… a potem podać np. fasolkę z bułką tartą , fasolkę w sosie pomidorowy m, albo a’la gulsz, Jak przygotować fasolkę szparagową do słoików ? Składniki: fasolka szparagowa w dowolnej ilości na 1 l bardzo gorącej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy salami pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy świeży tymianek gruba sól Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy na parę minut, aż mleko zacznie się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 kg cukinii (obranej i wydrążonej) 0,5 kg cebuli 2 szklanka octu 1 kg cukru 800 g koncentratu pomidorowego Roleski 5 łyżek soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka
kulinarnyswiatdomipłaska łyżka soli 6 łyżeczek cukru 2 cebule pokrojone w piórka 10 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry w kształcie trójkąta (tak, żeby podobnie wyglądały jak ryba w zalewie octowej) Oprószyć każdy kawałek mięsa w przyprawie i panierować w mące (UWAGA
IMPRESJA SMAKUkolor, można dodać trochę oleju gdyby patelnia była za sucha. Jak już mięso jest prawie złotawe dodać pokrojone na grube plastry pieczarki. Smażyć co chwilkę mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy zagotować i wymieszać. Wszystko z dna patelni musi się połączyć, co utworzy później pyszny sos. Wylać wszystko z patelni na cebulkę, zamknąć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Pokoleń