wola taka wykonaną przeze mnie bardziej niż kupną. Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju sos pomidorowy do posmarowania ciasta ulubiona szynka- kilka plastrów czerwona cebula kilkanaście pomidorków papryczkowych 20 dag tartej mozzarelli 2 duże plastry sera korycińskiego z suszonymi pomidorami bazylią i czosnkiem SEROWAR PODLASKI
Z Majeczką w kuchniwszystkie składniki dodaję do garnka. Wlewam ok 2 szklanki wody. Duszę ok 10 min. Międzyczasie natkę kroję bardzo drobno dodaję do pieczarek. Następnie dodaje ok 150 ml przecieru pomidorowego. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję fix do gulaszu jeśli nie jest wystarczająco gęsty. Duszę jeszcze ok 20 min. Podaję z kaszami lub kotletami ziemniaczanymi
Gotowanie Patkiłyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kuminu 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) 2 goździki 2 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka mielonej papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżka cukru muscovado 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso pokroić w około 2 cm kostkę, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć do zbrązowienia ze wszystkich stron. Pozostałe składniki umieścić w garnku
zadanie-gotowanieciasto: 300 g mąki pszennej ( bardzo dobrze smakuje również z orkiszowej) 160 g wody 10g oliwy z oliwek 25 g drożdży świeżych 5 g cukru 5 g soli Sos pomidorowy polecam passatę doprawioną solą pieprzem cukrem i ziołami Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Czekamy, aż zaczną rosnąć. W misce umieszczamy suche składnik, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto tylko
Rusty ForkInaczej, bo bez sosu pomidorowego i bez beszamelu. Za to z dużą ilością warzyw, ze szpinakiem, łososiem oraz serkiem ricotta. Zwykle przygotowujemy tradycyjną mięsną lazanię (lasagne) lub taką ze szpinakiem, ale ta dzisiejsza również nam bardzo smakowała. Należy jednak pamiętać, by dobrze doprawić szpinak, bo to on nadaje lazanii głównego charakteru. 9-12 płatów makaronu do lazanii (my zwykle używamy
Smaki Na TalerzuMożemy dodać kurczaka jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa:). 100g makaronu, u mnie razowy 2 czerwone papryki 1 cukinia 2 marchewki 2 cebule 150 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, majeranek olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Papryki, cebule i cukinie kroimy w nieduże kawałki. Marchew ścieramy
Szefowa kuchnizapiekankę ;) Składniki na 2-3 osoby około 250 gr kolorowego makaronu świderki około 300 gr zamrożonego bigosu Sos: 1/2 zeszklonej cebuli kilka plastrów boczku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste ) 6-7 łyżek śmietanki słodkiej 30 % sól, pieprz do smaku Masa jajeczna: 1 spore jajko 1/2 kubeczka słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki
Gotowanie...to proste !zakwasie i drożdżach ze szpinakiem, twarogiem i jajkiem, które podczas pieczenia ładnie się ścina na wierzchu pizzy. Pizza w nieco zdrowszej wersji- bez kalorycznego sera, bez tradycyjnego pomidorowego sosu. Mimo to bardzo smaczna i wciągająca. Taka wersja na pewno Wam zasmakuje! Składniki: (na 2 średnie pizze) Ciasto: 130 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g ciepłej wody
Nastoletnie Wypiekaniekawałek sera feta, 3 łyżki kukurydzy, 3 plastry papryki konserwowej, kawałek zielonej papryki, 4 łyżki startego parmezanu Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia WYKONANIE zdj nr 1 Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży dodajemy
słodki bratekosób) - 2 szklanki mąki - 2 łyżki oliwy - 30 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 200 ml ciepłej wody - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka bazylii - 0,5 łyżeczki ostrej papryki - 0,5 łyżeczki soli - składniki - dowolne, u mnie; - 1 kula mozzarelli - 1 opakowanie sera camembert - 2 plastry sera typu rokpol - 1 pomidor
Gocha gotuje!już ostatnia moja propozycja na wielkanocne dania w tym roku. Jajka faszerowane pastą z makreli bardzo przypadły nam do gustu. Dodatek koncentratu pomidorowego idealnie podkreśla smak wędzonej ryby, a jej kolor fajnie kontrastuje z bielą białek. Jeśli macie w domu szprycę, napełnijcie ją pastą i ładnie udekorujcie jajka. Będą się o wiele lepiej prezentowały na stole, niż takie napełnione
Kulinarne przygody Gatitypatelni i dodać pokrojone mięso w małe kawałki. Wlać wino i smażyć aż wino prawie wyparuje. Dodać słoninę i cebulkę, grzyby pokrojone drobno, wlać wywar, zioła,dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewać wodę. Można zagęścić sos 1 łyżką mąki wymieszaną w małej ilości wody. Wlać tak rozmieszaną
Kuchnia PokoleńJalapeno. Ma silny aromat dymu z posmakiem tabaki i suszonych owoców, uzyskany dzięki procesowi wędzenia. Papryczki zatopione są w czerwonym sosie adobo, sporządzonym na bazie lekko doprawionego sosu pomidorowego. Czarną fasolę należy bardzo dobrze osuszyć, natomiast masę paprykowo-cebulowo-czosnkową bardzo dobrze odcisnąć z soków (należy odcisnąć tyle, ile się tylko da). Dokładne odciśnięcie z nadmiaru wody zapewnia, że kotlety
Gospodyni Miejskazapiec z mięsem, wyjdzie nam wtedy pyszna pieczeń. Ja dziś wybrałam wersję z pojedynczymi jajkami. Koniecznie spróbujcie! 6 ugotowanych jajek 0,5 kg. łopatki lub szynki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 surowe jajko sól pieprz czosnek granulowany oregano bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki. Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Wbić jajko, dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewody średnio gazowanej Dodatki 2 kotlety mielone 2 papryczki słodkie czerwone 1 cebula czerwona 2 ogórki konserwowe Ser żółty ok 5 plastrów Natka pietruszki ok 3 łyżki Koncentrat pomidorowy 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Składnik ciasta łączymy ze sobą. Pozostawiamy na ok 1 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić
Gotowanie Patki