masła 2 łyżki śmietany 12% tłuszczu 1 szalotka 1 ząbek czosnku 500g mięsa mielonego wołowego 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego (można użyć bułki tartej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 30g startego parmezanu sól, pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 ugotowane buraki (ja użyłam gotowych z Lidla
DietologSkładniki 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli 2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 małe słoiki koncentratu pomidorowego ( u mnie 200g) Wykonanie Ogórki obrać ,pokroić w grubsze plastry,posypać dwiema łyżkami soli. Pozostawić na jedną godzinę,po tym czasie odcedzić z powstałej wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko
w mojej kuchniSkładniki: 1/2 większej cukinii 4 papryki 1 duża cebula 2 laski kiełbasy 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie Przygotowanie: W garnku rozgrzał 2 łyżki oleju. … Czytaj dalej Leczo
czarrna od kuchnimożecie regulować smak keczupu dodając mniej lub więcej przypraw. składniki: 1 1/2 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii 1/2 kg cebuli 4 ząbki czosnku garść soli 400 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki octu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej wykonanie: Cukinię myję, obieram, pozbawiam nasion. Cebulę i czosnek obieram z łupinek. Cukinię
babka w formiemoja wersja): 1 cukinia lub kabaczek, 2 cebule, 4 papryki, 30 dag pieczarek, 4 pomidory, podwójne pęto kiełbasy lub kawałek boczku (albo jedno i drugie), sól, pieprz, ewentualnie koncentrat pomidorowy. Cukinię i cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę i pieczarki pokroić wedle upodobania. Podsmażyć cebulkę i kiełbasę, dodać cukinię, paprykę, pieczarki, doprawić i chwilkę poddusić. Pomidory sparzyć, obrać
Pieguskowa Kuchniatartego żółtego sera do posypania Sos boloński: 1 kg mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 duża marchew 1 łyżka oleju do smażenia 3 łyżki (mała puszka) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku słodka papryka w proszku (1/2 łyżeczki) oregano (1-1,5 łyżeczki) sól i pieprz Beszamel: 25 g masła 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 surowe
Pieguskowa Kuchniagodziny 1 kg papryki – pokroić, posolić 0,5 łyżki soli i odstawić na 3 godziny Zalewa 1,5 szkl octu 1 kg cukru 0,8 l koncentratu pomidorowego 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej Każde warzywo gotować osobno w sosie własnym przez 30 minut, następnie połączyć
Pieguskowa Kuchniapożałujecie – śledzie po sułtańsku wg tego przepisu są przepyszne. ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU 1 kg śledzi (namoczyć na co najmniej 2 godziny) 4 duże cebule 1 koncentrat pomidorowy (190 g) 1 keczup (190 g) 2 łyżki cukru 10 dag rodzynek (sparzyć) 1 szkl oleju Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dodać wszystkie składniki oprócz śledzi. Poddusić i przestudzić
Pieguskowa KuchniaKARKÓWKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI 1 kg karkówki 1 kg pieczarek 4-5 cebul 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki keczupu 1 szkl kwasu z kiszonych ogórków 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz, sól, majeranek, mąka, olej do smażenia Karkówkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Obtoczyć w mące i usmażyć. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym
Pieguskowa Kuchniacebuli 2 łyżki soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka papryki ostrej mielonej 400 g koncentratu pomidorowego Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa posolić i odstawić na 3 godziny. Po upływie danego czasu dodać cukier i gotować 30 minut. Następnie dodać resztę
Pieguskowa Kuchniasosem na sałatce z kapusty młodej. 8 małych Kalarepek 1/2 szklanek.kaszy bulgur 1 garść świeżego bobu 5 dag. Parmezanu Młoda kapusta poszatkowana sok z cytryny koperek przecier pomidorowy zioła tajskie mąką ziemniaczana sól i pieprz cukier natka pietruszki ************************************* Kalarepek oczyścić z liści , umyć i osuszyć.Odciąć górę ,wydrążyć łyżeczką ( farsz zachować ).Kaszę ugotować według przepisu na pudełku we wrzącej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 1/2 kg schabu 1/2 kg fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia 1 puszka marchewki z groszkiem 3 pomidory 2 cebule 1 słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz zioła Małgosi vegeta do … Czytaj dalej Gulasz z fasolki
czarrna od kuchnicebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka
Z Majeczką w kuchnizeszklić cebulę. Następnie dodać startą marchewkę i selera. Chwilę razem smażyć. Potem warzywa podlać wodą, przykryć i dusić kilka minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pokrojona paprykę, przecier pomidorowy i pomidory krojone. Wszystko razem dusić aby pomidory się prawie rozpadły, doprawić do smaku przyprawami. Gdy warzywny sos będzie gotowy dodać ugotowaną wcześniej fasolkę. Dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze chwile
Monia miesza i gotujepokrojoną w kostkę, dodać kiełbasę(też w kostkę)i chwile razem dusić po czym dodać cukinie i paprykę (w kostkę). Jak wszystko zmięknie dodać pomidory. Można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego ale nie koniecznie. Doprawić przyprawą do leczo solą i pieprzem. i Gotowe
Dziś Ja gotuje