zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:612/1190)

PIZZA!! 112

dziełem inwencji twórczej, która nie zawiodła :)) CIASTO - szklanka mąki bezglutenowej (Schar - na naleśniki) niepełna szklanka wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 20 g drożdży DODATKI - sos na pizzę - przecier pomidorowy zmieszany z bezglutenową przyprawą do pizzy (może też być bazylia bądź oregano) szynka, pomidory świeże, pomidory suszone, kukurydza, mozzarella SOS CZOSNKOWY - 1 duży ząbek czosnku 150 ml jogurtu naturalnego sól

BezglutenowaIzabela
PIZZA Z CIASTA CHLEBOWEGO - BEZGLUTEN 165

zwiększyło swoją objętość jeszcze raz wyrabiamy i zabieramy się do dzieła. Ja podzieliłam ciasto na trzy części - wyszły mi trzy różne pizze.  Bazą był oczywiście -   SOS - przecier pomidorowy z oregano - którym smarujemy pizze.   Następnie - czysta improwizacja ;D Co dojrzałam w lodówce wylądowało na pizzy -->  szynka, salami, szpinak, suszone pomidory, pieczarki, kiełbasa, ser feta

BezglutenowaIzabela
ZAPIEKANKA Z KAPUSTY 159

Były gołąbki.. została kapusta ;) Co by tu z nią zrobić.. WIEM!!!!  1/4 kapusty dwie piersi z kurczaka  4 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 200 ml śmietany (do sosów u mnie była to 18%) ser żółty (ok. 0,20 0,30 kg) Poszatkowana kapustę szklimy na patelni. Następnie dusimy

BezglutenowaIzabela
ZAPIEKANA KARKÓWKA Z SEREM 164

solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. wkładamy na naczynia żaroodpornego cebulę kroimy w plastry i układamy na mięso kroimy paprykę - ilość i kolor wg uznania - i układamy na cebulę  SOS POMIDOROWY - do pomidorów z puszki dodałam sos (dwie łyżki) - pikantną salsę do nachosów, następnie wykładamy sos na paprykę zapiekamy od 50 minut (180 stopni, termoobieg) po 50 minutach posypujemy serem

BezglutenowaIzabela
Borowiki z papryką 119

Taką sałatkę możemy spożywać na ciepło lub zimno. Polecam, bo jest bardzo dobra. SKŁADNIKI: 1/2 - durszlaka  borowików po ugotowaniu pieprz sól 2- łyżki cukier 1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy 4 - szt papryka kolorowa 4 szt  -cebula 0,5 - szkl woda, 0,5 - szkl olej, 3-   łyżki ocet 10 % ziele angielskie listki laurowe PRZYGOTOWANIE: Borowiki średniej wielkości, oczyścić

Kuchnia Danusi
Quesadilla z czerwoną fasolą i jalapeno 170

serem. Czas grillowania można skrócić, wówczas tortille pozostaną półmiękkie, ale równie smaczne.  Składniki (4 porcje) -4 tortille -250 g mielonego mięsa wołowego -2 łyżki keczupu (albo łyżka koncentratu pomidorowego) -100 g startego żółtego sera -1/2 puszki czerwonej fasoli -2 papryczki jalapeno (albo inne ostre) -ząbek czosnku -kilka kropli sosu piri piri lub tabasco -sól, pieprz -1 łyżka oleju

Zielona Kuchnia
Kotlety czy też placki warzywne po raz pierwszy i nie ostatni. Cieciorka wlatuje na stół! 129

wieczór. Pozostały jeszcze frytki z nieprzyzwoitą ilością soli...tylko co do nich? Składniki:   puszka cieciorki duża marchewka ziemniak wielkości pięści pół cebuli 2ząbki czosnku 1jajko łycha koncentratu pomidorowego Przyprawy:   pieprz czarny mielony sól papryka słodka sproszkowane chili zioła prowansalskie czubryca łagodna szczypta cynamonu Co i jak począć...z tym wszystkim na kuchennym blacie by uzyskać ooo tooo

U Fiolki
Warzywa z krewetkami w chińskm stylu 142

woka wlać olej, rozgrzać. Wrzucić posiekane cebulki, czosnek i smażyć chwilkę. Dodać potarty imbir, sos rybny, sos sojowy, chilli w proszku, wymieszać. Do woka wrzucić mieszankę warzyw chińskich, przecier pomidorowy, wlać wodę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Gotować około 10 minut, bardzo często mieszając. Dodać oczyszczone krewetki, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki

Kuchnia Pokoleń
Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik 330

lodówki.   Po wybranym czasie fermentacji ciasto wyjmujemy w pudełku na blat i dajemy mu godzinę- dwie na nabranie temperatury otoczenia (w tym czasie można już rozgrzać piekarnik, naszykować pomidorowy sos i ulubione dodatki). Wyjmujemy ciasto z pudełka na podsypany mąką blat, dzielimy na równe porcje, starając się o nie odgazować i formujemy. Pamiętajcie, że pizzy nie wałkujemy – kulę ciasta

Karo in the Kitchen
Fasolka po bretońsku 156

wodą i zostawić na noc.Następnie wraz z przyprawami gotować prawie do miękkości fasoli.Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Potrawka z kurczaka na ostro 153

postawiłam na potrawkę. Idealnie komponuje się z ryżem. Składniki -4 ćwiartki z kurczaka -mała marchewka -mała pietruszka -cebula -2 czerwone papryki -łyżeczka ostrej papryczki -pół łyżeczki słodkiej papryki -koncentrat pomidorowy -sól, pieprz -ziele angielskie -listek laurowy -olej -opcjonalnie: sos z piri piri Przygotowanie Ćwiartki z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać z kości. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju

Zielona Kuchnia
Leczo 159

danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri. Składniki - 3 czerwone papryki - 2 średnie cukinie - 2 marchewki - cebula - 200g kiełbasy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju - czubata łyżeczka słodkiej papryki - czubata łyżeczka ostrej papryki - sól i pieprz - listek laurowy - 3-4 szt. ziela angielskiego - majeranek Przygotowanie Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki

Zielona Kuchnia
Paprykarz domowy 174

rybnych już po rozmrożeniu ( u mnie mintaj) 4 merchewki 1/2selera 1 pietruszka 3 cebule 1 por 1/4 średniej kapusty 1 i 1/2 szklanki ryżu surowego 5 małych słoiczków przecieru pomidorowego 1 ketchup Pudliszki 1 butelka oleju rzepakowego 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka cukru 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej WYKONANIE Filety po rozmrożeniu przekręcamy

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka Apple Pie wg Aeex 112

świetna, spędziliśmy czas poza domem, na łonie przyrody, ze znajomymi. Były rozmowy, żarty, wygłupy – słowem prawdziwy relaks. Dzisiaj dzień ciągnie się leniwie – obiad, na który zrobiłam m.in. przepyszną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, potem ciasto, znalezione na kwestii smaku, na pyszny deser. Obiad pewnie już macie, ale może skusicie się na deser? Zapraszam. Składniki: Ciasto: • 450 g mąki pszennej

W mojej kuchni
Czakalaka 577

marchewki 1 czerwona i zielona papryka 1/4 główki białej, włoskiej lub pekińskiej kapusty ok. 250 g 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki przyprawy carry 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki tymianku suszonego i białego pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego sól, 1/2 szklanki wody Przygotowanie : Czosnek i imbir obrać i posiekać

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania