Podlewamy ok. 1 szklankę wody, dodajemy ryż i soczewicę. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Gdy ryż zmięknie, dodajemy kukurydzę i przecier pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy kawałki ryby i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut
Kucharzycasłodkiej 0,5 łyżeczki soli Szczypta pieprzu Sos: 1 l bulionu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka (pokrojona w kostkę) Łyżka koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki 1 łyżka serka naturalnego kanapkowego, lub jogurtu greckiego Sól, pieprz Udka osuszamy i nacieramy wszystkimi przyprawami i oliwa. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę i marchewkę
Mamuśka wraca do formyszpinakiem i soczewicą. Na spód naczynia do pieczenia (użyłam silikonowego) wyłożyć 2 płaty makaronu - najlepiej, żeby z każdej strony przylegały do ścianek naczynia. Na nie wyłożyć połowę sosu pomidorowego z soczewicą i szpinakiem, posypać połową sera. Wyłożyć następne dwa płaty, znów przykryć sosem i serem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wskazówki Do lasagne użyłam łatwodostepnych
Powiedz dietom nieSkładniki: 1 pojedynczy kawałek dobrej kiełbasy, ok. 150 g spora garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sos słodko-kwaśny Jamar 520 g 0,5 szklanki przecieru pomidorowego 1 ostra papryczka, może być pół sól, pieprz, lubczyk, estragon, płaska łyżeczka przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju przesmażam talarki kiełbasy, gdy lekko się zrumieni dodaję
Zasmakuj Kuchnipaprykę – także marynowaną, dla przełamania smaków. Szaszłyki mogą być wegetariańskie, z dodatkiem ulubionych warzyw, dodatkowo maczane w dipach. Smacznie sprawdzi się cukinia z pieczarkami i pomidorkami, papryką, dipy pomidorowy lub lekki jogurtowy z koperkiem. Niedługo zawita do nas sezon grillowy, więc podobne szaszłyki nie raz zagoszczą na naszym letnim domowym stole:) Składniki: pierś z kurczaka pomidorki koktajlowe kilka pieczarek
Zasmakuj KuchniSzybki makaron z parmezanem i rukolą Składniki: (1 porcja) - garść makaronu pełne ziarno - 150 ml przecieru pomidorowego - 2 pieczarki - oregano - 1 łyżka oliwy - parmezan (kilka startych płatków) - rukola garść - sól morska - świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: - makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu - przecier podgrzej, dopraw oregano, solą oraz pieprzem - usmaż pokrojone pieczarki na łyżce oliwy - pieczarki dodaj
MintTasteDaje się wyczuć lekką różnicę w smaku przez ten surowy dodatek, ale są równie pyszne co ich białe odpowiedniki. Jak to kluski śląskie - pasują do różnych sosów, np. grzybowego, pomidorowego, jak i do masła z cukrem. Ilość mąki ziemniaczanej jest przybliżona, ale powinna wystarczyć. Liczba klusek: 40 sztuk 800 gram ziemniaków 200 gram mąki ziemniaczanej 600 gram ziemniaków obrać, pokroić
Czerwony Gupikprzypraw sprawi, że kotleciki zarówno wegańskie, jak i wegetariańskie zyskują na smaku. Wystarczy je podać w bułkach lub z ulubioną surówką. Do burgerów z fasoli polecam także pikantny sos pomidorowy lub meksykańską salsę . Inspiracja: Jadłonomia Składniki na 9 -12 kotletów w zależności od wielkości: 2 puszki czerwonej fasoli 2 torebki ugotowanego i przestudzonego ryżu 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
Fabryka pomysłówwięcej wody, gdyby za rzadki dodajemy ok. łyżeczkę mąki pszennej wymieszanej z niewielka ilością zimnej wody i gotujemy do zgęstnienia. Do gulaszu możemy również dodać ok. łyżkę koncentratu pomidorowego dla podkreślenia barwy, ale nie jest to koniecznie. Moje posty
Słodka Stronajest prosty w przygotowaniu i aromatyczny. Polecam Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl wody 1 łyżka oleju Przygotowanie
słodkie i nie tylko historie kulinarnemiędzyczasie na drugiej patelni rozgrzać nieco oliwy i na dużym ogniu szybko i krótko przesmażyć piersi z kurczaka z obu stron, aby złapały ładny, złoty kolor. Sos pomidorowy z chorizo przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć podsmażoną pierś z kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 30 minut. Podawać z ziemniakami lub pieczywem
Codzienne GotowanieSkładniki na ok. 5-6 porcji: 4 kiełbaski np. śląskie 2 średnie cebule 4 ziemniaki 1 mała główka białej kapusty 2 czerwone papryki 500 g pieczarek mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, suszony majeranek, słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku ok. 1 szklanki wody Kiełbasę pokroić w półplasterki a cebulę w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą
Simply Foodszklanki kaszy gryczanej nie palonej - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1/2 szklanki wody do prazenia cebuli - 1 łyżka czarnuszki - 200 g koncentratu pomidorowego plus 200 ml wody - łyżka poszatkowanej natki pietruszki - 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kasze dobrze pluczemy i gotujemy. Do rondelka z grubym dnem wlewamy wodę i dodajemy poszatkowana cebulę
Szkrab Je Sammiodowe z tymiankiem i koncentratem koniecznie wydrukuj i przy najbliższej okazji wypróbuj! Nie pożałujesz! Takie soczyste i rumiane….. Składniki na marynatę: 3 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu ( u mnie REYPOL ) 3 łyżki musztardy- najlepiej ostrej ( u mnie REYPOL ) 3 łyżki oleju 3 szczypty soli 3 szczypty suszonego tymianku Przygotowanie: Przygotować marynatę
Rusty ForkPizza bianca czyli biała bez sosu pomidorowego to popularna pizza w Rzymie. Prawdziwa pizza bianca słynie z prostoty, gdyż nie zawiera ani sosu, ani nadzienia - jest to jedynie cienkie ciasto z gruboziarnistą solą, tymiankiem lub rozmarynem i oliwą, czasem z parmezanem. U mnie pizza biała będzie na bogato i trochę po polsku... bo z ziemniakami, rozmarynem i sosem czosnkowym
Kuchnia MagdaLeny