karkówki wieprzowej, sól, pieprz, mąka do obtaczania mięsa. Sos: 0,6 litra wody, 1 kostka rosołowa, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 łyżka mąki pszennej, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, ostra i słodka papryka, pieprz cayenne lub czarny, ulubione zioła. Dodatkowo: 2 cebule do obłożenia mięsa. Takie przepisy uwielbiam. Przygotowuję składniki, układam wszystko
Świat Domowej KuchniJest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Shepherd`s pie Składniki: Sos z mielonego mięsa 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 150 ml bulionu z mięsa lub warzyw 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 marchewka 200 g zielonego groszku, mrożonego 1 łyżka
codojedzeniaciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 C przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Ciasto smakuje samo, z łyżką dżemu (u mnie był to pomidorowy, tu znajdzecie przepis ) lub polane syropem klonowym. Smacznego! Artykuł Ciasto imbirowe pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfwięcej wody, gdyby za rzadki dodajemy ok. łyżeczkę mąki pszennej wymieszanej z niewielka ilością zimnej wody i gotujemy do zgęstnienia. Do gulaszu możemy również dodać ok. łyżkę koncentratu pomidorowego dla podkreślenia barwy, ale nie jest to koniecznie. Kluski śląskie: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki ubijamy na puree i odstawiamy do przestudzenia
Słodka StronaBardzo aromatyczne i ziołowe spaghetti, tym razem przesmażone na maśle (zazwyczaj przygotowuję na oliwie z oliwek). Kilka rozwiązań – makaron możecie zastąpić dowolnym innym, także krótkim
Zasmakuj KuchniPodlewamy ok. 1 szklankę wody, dodajemy ryż i soczewicę. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Gdy ryż zmięknie, dodajemy kukurydzę i przecier pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy kawałki ryby i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut
Kucharzycasłodkiej 0,5 łyżeczki soli Szczypta pieprzu Sos: 1 l bulionu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka (pokrojona w kostkę) Łyżka koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki 1 łyżka serka naturalnego kanapkowego, lub jogurtu greckiego Sól, pieprz Udka osuszamy i nacieramy wszystkimi przyprawami i oliwa. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Cebulę i marchewkę
Mamuśka wraca do formyszpinakiem i soczewicą. Na spód naczynia do pieczenia (użyłam silikonowego) wyłożyć 2 płaty makaronu - najlepiej, żeby z każdej strony przylegały do ścianek naczynia. Na nie wyłożyć połowę sosu pomidorowego z soczewicą i szpinakiem, posypać połową sera. Wyłożyć następne dwa płaty, znów przykryć sosem i serem. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wskazówki Do lasagne użyłam łatwodostepnych
Powiedz dietom nieSkładniki: 1 pojedynczy kawałek dobrej kiełbasy, ok. 150 g spora garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sos słodko-kwaśny Jamar 520 g 0,5 szklanki przecieru pomidorowego 1 ostra papryczka, może być pół sól, pieprz, lubczyk, estragon, płaska łyżeczka przyprawy curry olej do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju przesmażam talarki kiełbasy, gdy lekko się zrumieni dodaję
Zasmakuj Kuchnipaprykę – także marynowaną, dla przełamania smaków. Szaszłyki mogą być wegetariańskie, z dodatkiem ulubionych warzyw, dodatkowo maczane w dipach. Smacznie sprawdzi się cukinia z pieczarkami i pomidorkami, papryką, dipy pomidorowy lub lekki jogurtowy z koperkiem. Niedługo zawita do nas sezon grillowy, więc podobne szaszłyki nie raz zagoszczą na naszym letnim domowym stole:) Składniki: pierś z kurczaka pomidorki koktajlowe kilka pieczarek
Zasmakuj KuchniSzybki makaron z parmezanem i rukolą Składniki: (1 porcja) - garść makaronu pełne ziarno - 150 ml przecieru pomidorowego - 2 pieczarki - oregano - 1 łyżka oliwy - parmezan (kilka startych płatków) - rukola garść - sól morska - świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: - makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu - przecier podgrzej, dopraw oregano, solą oraz pieprzem - usmaż pokrojone pieczarki na łyżce oliwy - pieczarki dodaj
MintTasteprzypraw sprawi, że kotleciki zarówno wegańskie, jak i wegetariańskie zyskują na smaku. Wystarczy je podać w bułkach lub z ulubioną surówką. Do burgerów z fasoli polecam także pikantny sos pomidorowy lub meksykańską salsę . Inspiracja: Jadłonomia Składniki na 9 -12 kotletów w zależności od wielkości: 2 puszki czerwonej fasoli 2 torebki ugotowanego i przestudzonego ryżu 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
Fabryka pomysłówwięcej wody, gdyby za rzadki dodajemy ok. łyżeczkę mąki pszennej wymieszanej z niewielka ilością zimnej wody i gotujemy do zgęstnienia. Do gulaszu możemy również dodać ok. łyżkę koncentratu pomidorowego dla podkreślenia barwy, ale nie jest to koniecznie. Moje posty
Słodka Stronajest prosty w przygotowaniu i aromatyczny. Polecam Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl wody 1 łyżka oleju Przygotowanie
słodkie i nie tylko historie kulinarnemiędzyczasie na drugiej patelni rozgrzać nieco oliwy i na dużym ogniu szybko i krótko przesmażyć piersi z kurczaka z obu stron, aby złapały ładny, złoty kolor. Sos pomidorowy z chorizo przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć podsmażoną pierś z kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez około 30 minut. Podawać z ziemniakami lub pieczywem
Codzienne Gotowanie