zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:603/1190)

Jajka faszerowane serem żółtym 173

jajeczka do przygotowania w kilka minut :). Farsz najlepiej doprawić po swojemu, gdyż każdy koncentrat różni się smakiem. Składniki: 6 jajek 4 łyżki drobno startego żółtego sera 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, usunąć delikatnie żółtka. Żółtka wraz ze startym na drobnych oczkach

Mojewlasne.pl
Fasolowe leczo z bakłażanem 231

pokrojoną w kostkę paprykę, smaż kolejne 5 minut. Dodaj ugotowaną fasolę, przemieszaj wszystko dokładnie. Dodaj przyprawy i mieszając przez 2-3 minut smaż.   Na samym końcu dodaj sos pomidorowy i duś wszystko razem przez 10 minut aż fasola będzie ciepła. Najlepiej smakuje z kromką prawdziwego chleba na zakwasie Smacznego!     Artykuł Fasolowe leczo z bakłażanem pochodzi z serwisu

greenscarf
"SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU" KUCHNIA MENNONITÓW 213

się skarga napisana przez Krystynę, opiekunkę krów  holenderskich, która skarży się na swój los „cudzoziemki”, doświadczającej przykrości ze strony gospodyni folwarku wilanowskiego.   Przygotowywaliśmy następujące dania: - Brazylijska zupa pomidorowa z pieprzem cayenne i kukurydzą - Placki ziemniaczane z ziemniaków  i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą

SMYKWKUCHNI
Klasyczne, pikantne skrzydełka Buffalo 364

innym ostrym sosem z papryczek chili np. Louisiane Style Hot Sauce (w którego składzie również występują papryczki Cayenne), meksykańskim sosem Cholula czy sosem Tabasco (dodając do niego odrobinę przecieru pomidorowego). Pozostałe z podziału skrzydełek lotki można wykorzystać do przygotowania np. bulionu. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: The Hopeless Housewife

Gospodyni Miejska
Grecka pomidorowa 139

Zupa pomidorowa od zawsze komponuje się w naszą tradycję. Po niedzielnym rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym.  Składniki 500 g  pomidorów 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa

R'n'G Kitchen
Filety rybne w keczupie 186

Spróbujcie, polecam :) Składniki : 1 kg filetów rybnych  2 szklanki wody  2 łyżki cukru  2-3 liście laurowe  3 ziarenka ziela angielskiego  pół słoiczka koncentratu pomidorowego (słoiczek 190 g) tyle samo ketchupu (gęstego) 2 cebule pokrojone w paski  2 papryki kolorowe  pół słoika litrowego ogórków kiszonych tj.ok. 4 ogórków olej do smażenia i mąka

Proste Potrawy
PIZZA Z SZYNKĄ I RUKOLĄ 184

wola taka wykonaną przeze mnie bardziej niż kupną.  Składniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju sos pomidorowy do posmarowania ciasta ulubiona szynka- kilka plastrów czerwona cebula kilkanaście pomidorków papryczkowych 20 dag tartej mozzarelli 2 duże plastry sera korycińskiego z suszonymi pomidorami bazylią i czosnkiem  SEROWAR PODLASKI

Z Majeczką w kuchni
GULASZ Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 172

wszystkie składniki dodaję do garnka. Wlewam ok 2 szklanki wody. Duszę ok 10 min. Międzyczasie natkę kroję bardzo drobno dodaję do pieczarek. Następnie dodaje ok 150 ml przecieru pomidorowego. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję fix do gulaszu jeśli nie jest wystarczająco gęsty. Duszę jeszcze ok 20 min. Podaję z kaszami lub kotletami ziemniaczanymi

Gotowanie Patki
Meksykański gulasz wieprzowy. 161

łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kuminu 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) 2 goździki 2 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżka mielonej papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżka cukru muscovado 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz olej do smażenia Wykonanie: Mięso pokroić w około 2 cm kostkę, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć do zbrązowienia ze wszystkich stron. Pozostałe składniki umieścić w garnku

zadanie-gotowanie
Domowa pizza na cienkim cieście 173

ciasto: 300 g mąki pszennej ( bardzo dobrze smakuje również z orkiszowej) 160 g wody 10g oliwy z oliwek 25 g drożdży świeżych 5 g cukru 5 g soli Sos pomidorowy polecam passatę doprawioną solą pieprzem cukrem i ziołami Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Czekamy, aż zaczną rosnąć. W misce umieszczamy suche składnik, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto tylko

Rusty Fork
Lazania inaczej 264

Inaczej, bo bez sosu pomidorowego i bez beszamelu. Za to z dużą ilością warzyw, ze szpinakiem, łososiem oraz serkiem ricotta. Zwykle przygotowujemy tradycyjną mięsną lazanię (lasagne) lub taką ze szpinakiem, ale ta dzisiejsza również nam bardzo smakowała. Należy jednak pamiętać, by dobrze doprawić szpinak, bo to on nadaje lazanii głównego charakteru. 9-12 płatów makaronu do lazanii (my zwykle używamy

Smaki Na Talerzu
Makaron w warzywnym sosie 192

Możemy dodać kurczaka jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa:).  100g makaronu, u mnie razowy 2 czerwone papryki 1 cukinia 2 marchewki  2 cebule 150 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, majeranek olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Papryki, cebule i cukinie kroimy w nieduże kawałki. Marchew ścieramy

Szefowa kuchni
Bigosowa Zapiekanka Z Kolorowym Makaronem 194

zapiekankę ;) Składniki na 2-3 osoby około 250 gr kolorowego makaronu świderki około 300 gr zamrożonego bigosu Sos: 1/2 zeszklonej cebuli  kilka plastrów boczku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (możemy dać więcej jeśli lubimy bardziej kwaśne i wyraziste ) 6-7 łyżek śmietanki słodkiej 30 % sól, pieprz do smaku Masa jajeczna: 1 spore jajko 1/2 kubeczka słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki

Gotowanie...to proste !
PIZZA KORONA 205

kawałek sera feta,  3 łyżki kukurydzy,  3 plastry papryki konserwowej,  kawałek zielonej papryki,  4 łyżki startego parmezanu Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia WYKONANIE    zdj nr 1 Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży dodajemy

słodki bratek
Minipizze rozmaitości 157

osób) - 2 szklanki mąki - 2 łyżki oliwy - 30 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 200 ml ciepłej wody - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka bazylii - 0,5 łyżeczki ostrej papryki - 0,5 łyżeczki soli - składniki - dowolne, u mnie; - 1 kula mozzarelli - 1 opakowanie sera camembert - 2 plastry sera typu rokpol - 1 pomidor

Gocha gotuje!