cebulę ½ czerwonej papryki 1 kopiastą łyżkę serka typu Philadephia 2 łyżki tartego parmezanu lub innego ostrego, twardego sera 1 ząbek czosnku 1 łyżkę świeżej natki pietruszki 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dobrej jakości ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżkę szczypiorku ½ łyżeczki suszonych płatków chilli (jak nie lubicie ostrego, to pomińcie) na czubku łyżeczki przyprawy do piernika (zaufajcie mi) łyżeczkę soku z cytryny
ladykitchenwersji lżejszej niż zwykle - z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem lekko słodkich batatów i czerwonej papryki. Składniki na 2 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego duży batat papryka czerwona sól, pierz, mielona papryka słodka i chilli kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe natka pietruszki 2 łyżki oleju Polędwiczkę, batata i paprykę pokroić w grubą
wyzwania kuchennełyżki pasty tahini lub domowej(przepis poniżej) 2 zmiażdżone ząbki czosnku, oliwa extra vergin, 2 łyżki soku z cytryny, sól morska.pieprz dodatkowo: suszone pomidory razem z oliwą łyżeczka przecieru pomidorowego czarnuszka Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy na noc,i potem gotujemy w wodzie w której się moczyła,do miękkości ok1 godzinę,odcedzamy (trochę wody zachowujemy,gdyby pasta była za gęsta
Swojskie jedzonkomielonego (z łopatki) 3/4 szkl. ryżu 3 szkl. poszatkowanej białej kapusty 2 jajka sól pieprz olej do smażenia sos: 1 l bulionu, 1 łyżka papryki wędzonej, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szkl. śmietany słodkiej 30%, pieprz, 1 łyżka cukru Wykonanie: Poszatkowaną kapustę blanszować przez kilka minut, następnie dokładnie odcedzić i wystudzić. Mięso, surowy ryż, kapustę, jajka oraz sól i pieprz
zadanie-gotowaniekawałku, u mnie łopatka wieprzowa 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 czerwone papryki 2 papryczki chilli 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, oregano, kumin olej 1. Mięso, paprykę, paprykę chilli i cebulę kroimy w kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem
Szefowa kuchniszwarcwaldzkiej lub wędzonego boczku 2 łyżki masła 1 łyżka oleju (zwykłego lub aromatyzowanego czosnkiem) 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1/3 szklanki śmietanki kremówki 2/3 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) pół pęczka natki pietruszki sól morska, pieprz Rydze oczyszczamy, obcinamy ogonki, krótko płuczemy i dokładnie osuszamy. Kroimy je na jednakowe kawałki (duże sztuki w ćwiartki, średnie na połówki
Poezja smakuhasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą
Martyna CooksPOMIDORAMI / SPINACH & TOMATOES RYE FUSILLI Ostatnio coś mnie „wzięło” na makaron. Ile można jeść risotto? W lodówce miałam nadmiar pomidorów i zero ochoty na sos pomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab w plastrach – niech
Martyna Cookswymieszaj z serkiem, a pomidory zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Zabieramy się za układanie. Na tortilli najpierw rozsmaruj sos, ja połączyłam sos chrzanowy z łososiem, musztardowy z salami, a pomidorowy z szynką i serem. Na sosie ułóż mięso/rybę/ser, dopiero na to warzywa, ja połączyłam łososia z sałatą, salami z papryką i rukolą, a szynkę
Martyna CooksKURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z
Martyna CooksDzisiaj wersja z bazyliowym pesto. Wszystko domowej roboty w związku z czym przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest wart tego o oczekiwania. Przepis na klasyczny i pomidorowy hummus już jest jakiś czas na blogu, dzisiaj hummusowe wariacje. I love hummuses, all kinds, classic, with dried tomatoes, with pepper… Today I’m making basil pesto hummus. Everything
Martyna Cookspiórka 1 kg fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki 2-3 cm 1 kg batatów – słodki ziemniak pokrojony w słupki,lub plasterki Składniki zalewy 2 słoiki po 200g koncentratu pomidorowego 1 szklanka oleju 1 łyżka miodu ,lub cukru 1 łyżka octu jabłkowego,lub zwykłego 1 łyżka soli-płaskie 1 łyżka papryka mielona słodka 6-8 ziaren pieprzu 6-8 ziaren ziele
w mojej kuchniwłoskich klimatów, ale w zdrowej bezglutenowej wersji. Nowy spód do pizzy! U nas w bardzo prostym klasycznym wydaniu czyli rozmaryn i kurki, ale Wy możecie zaszaleć dodając: sos pomidorowy, salami, szynkę czy co tylko przyjdzie Wam do głowy. Inspirujcie się i bawcie swoimi ulubionymi dodatkami. Składniki: 2 ½ szklanki mąki ryżowej 1 jajko 2 łyżeczki drożdży 1 łyżeczka miodu 1 szklanka
PaleoLifesera żółtego sera (plastry albo kostka ) przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz łyżka masła łyżka oleju jajko Sos beszamelowy; 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. mleka 3/4 szkl. wody Przygotowanie farszu Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy czosnek, który lekko szklimy. Później wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę
Różne smaki w kuchnidzień rano zamiast kawy pij zdrowe koktajle warzywno-owocowe ! C zas na zdrowy pomidorowy koktajl, który zawiera dużo witamin i innych cennych składników. Składniki : 30 dkg pomidorów 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki świeżej bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka płatków owsianych Sposób wykonania : P omidory umyj, pokrój na ćwiartki. Bazylię i natkę
Przepisy i porady kulinarne