drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 g mąki orkiszowej, 150 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, ½ łyżeczki soli, ¾ szkl. ciepłej maślanki, 5 łyżek ciepłej wody Nadzienie: 8 plastrów salami sos pomidorowy (taki jak do pizzy), kilka plastrów salami, kawałek czerwonej papryki marynowanej, 125 g mozzarelli WYKONANIE Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy
słodki bratekktórej smażyła się kapusta wrzucić pokrojone na pół pieczarki i suszone grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż grzybki zmienią kolor. Wlać wodę od gotowania kapusty, dodać jarzynkę, przecier pomidorowy. posiekaną natkę pietruszki, zagotować, Doprawić do smaku. Wylać sos do kapusty. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. W połowie pieczenia odwrócić kapustę
Kuchnia Pokoleńpiórka cebulę i smażyć aż lekko zblednie. Wlać wino i gotować aż całe wino wyparuje. Dodać papryki pokrojone w paseczki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, dodać olej sojowy, przecier pomidorowy i ananasa razem z sokiem. Wrzucić mięso, zagotować. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze około 3 minut i gotowe. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mączkę
Kuchnia Pokoleńgłówki kapusty 4 kotlety z szynki wieprzowej 1 papryka czerwona 1 duża cebula 2 gałązki selera naciowego 0.5 litra bulionu 2 garście suchej soczewicy namoczonej 1 cukinia Sos pomidorowy w kartonie 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Zioła prowansalskie Natka pietruszki Oliwa ********************************* W dużym rondlu rozgrzać oliwę.Kapustę poszatkować drobno.Cebulę drobno posiekać wraz z czosnkiem,wrzucić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego 200 g ryżu 1 jajko sól, pieprz, majeranek, słodka papryka koncentrat pomidorowy śmietana 18 % Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu odejmując 2 minutki żeby ugotował się al dente. Mięso mielone oraz przestudzony ryż doprawiamy, mieszamy dokładnie ze sobą, dodajemy jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z kapusty odrywamy te zielone duże
Moje-pitraszeniewędliny (u mnie to krakowska, ale nada się każda inna czy po prostu kiełbasa) 150 g tartego sera mozarella kilka plastrów żółtego sera (miałam 10) 300 g passaty pomidorowej/sosu pomidorowego 1 pęczek natki pietruszki sól ziołowa pieprz bazylia przyprawa do ziemniaków Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki i por w pół plasterki. Wędlinę również w plastry
Kolorowy Przepisownikstaropolskiej kuchni zużywano do bigosu pozostałe resztki szlachetnych pieczeni i wędlin, które bardzo podnosiły smak potrawy. Bigos staropolski przyrządzany był zawsze bez zasmażki. Niektórzy dodają też do bigosu koncentrat pomidorowy (nieznany w kuchni staropolskiej) oraz zioła: kminek, majeranek, ziele angielskie. Zgodne z tradycją jest dodanie powideł śliwkowych. Według wielu przepisów mięsa powinno być wagowo tyle samo, co kapusty. Bigos można
KUCHNIA POLSKAduże ćwiartki kurczaka majeranek słodka papryka czosnek granulowany 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki ryżu brązowego 1 l wody 6 łyżek keczupu łagodnego lub pikantnego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżka masła 3 duże zabki czosnku Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić
Mała w garnku mieszarodziny.Jest idealnym pomysłem na obiad :). SKŁADNIKI 500 g fasoli (najlepiej Jaś) ok 3,5 l wody 1 duża cebula 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól 4 łyżki koncentratu pomidorowego 250-300 g kiełbasy 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki masła szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie) WYKONANIE Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc. Następnie odlewamy wodę
Mała w garnku mieszapotem zagoniono "do roboty". Warsztaty kulinarne poprowadził Maciej Nowicki, a potrawy przygotowywane podczas spotkania inspirowane były książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici: życie codzienne od kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę
kolorowotorcikowoprawdziwie samodzielnie przeze mnie przygotowywanym. Oczywiście potrawa, jaką gotowałam wówczas, w kwiecie swojego nastoletniego wieku, nie była autentycznym włoskim daniem makaronowym – zamiast mięsa wołowego używałam wieprzowiny, zamiast świeżych pomidorów pomidorowy koncentrat i wodę, nie wahałam się przy tym dodawać białego cukru dla zbilansowania smaków czy mąki dla odpowiedniej konsystencji. I choć spod mojej ręki wychodziła potrawa, która niejednego co bardziej
Even Better Foodkwaszonej z marchwią 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1 mała czerwona cebula garść suszonych śliwek 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 łyżek włoskiego przecieru pomidorowego z butelki ,u mnie z bazylią opcjonalnie mała garść suszonych grzybów olej kokosowy extra virgin do smażenia Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody, której nie wylewaj. Kapustę odsącz
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 2 puszki białej fasoli konserwowej (każda po 540 g - waga netto); 2 duże ząbki czosnku; 2 duże, dojrzałe pomidory; 2 puszki krojonych pomidorów w zalewie
Gospodyni Miejskachce się dobrze kleić, można dodać jedno jajko. Aby usprawnić lepienie mięsa, zamocz ręce w zimnej wodzie. Zobacz również: Marynowana cebula – do mięs i na grilla Ziołowy sos pomidorowy z cukinii Sprytna kuchnia: patyczki do szaszłyków Szaszłyki caprese Drobiowe szaszłyki z miodem i serem Hiszpańskie tapas: sałatka z oliwkami i grejpfrutem Szisz kebab: wołowina na grilla
MarcinChef