zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:629/1190)

Tacos bez mięsa 175

minut Potrzebujesz: 500g marchewki 100g pestek dyni 100g nasion słonecznika 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z limonki 1 puszka pomidorów 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka chilli w proszku 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka kuminu (nasiona lub mielony) *opcjonalnie 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku Wykonanie

Blendman
Ryba z warzywami a la po grecku 146

filetów rybnych sok z połowy cytryny bułka tarta 2 jajka sól, pieprz Warzywa: spora marchew por pietruszka puszka groszku papryka czerwona 2-3 łodygi selera naciowego 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Rybę kroimy na ok 5-8 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, następnie otaczamy w rozbełtanych jajkach i bułce

e-PrzepisyKulinarne
Jesienny kociołek różności z szynką i fasolą 205

strąka papryki czerwonej, 1/2 strąka papryki żółtej, 1/2 strąka papryki zielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżki domowej przyprawy warzywnej, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 150g makaronu, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, oliwa, sól, pieprz, majeranek. PRZYGOTOWANIE: 1. Fasolę przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ryba po japońsku. 146

Składniki: -700 g. filetu z dorsza -ogórki konserwowe -papryka konserwowa -2 cebule -duży koncentrat pomidorowy -8 łyżek ketchupu -2 szklanki wody -1 szklanka oleju -4 łyżki octu -1 łyżka cukry -sól -pieprz -1,5 szklanki mąki -2 jajka Sposób przygotowania: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, szklankę wody i 2 jajka łączymy ze sobą za pomocą miksera. Ryba: Filet z dorsza

Magia jedzenia.
Pesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi 204

wytrawnego pesto, jak i do kilogramów cukru. Pesto bazyliowe wychodzi delikatnie goryczkowe za sprawą oliwy. Jest stosunkowo delikatne w smaku. Dla mnie świetny dodatek do klusek, pizzy (zamiast sosu pomidorowego) czy nawet, żeby pomaczać sobie chlebki naan . Warto wypróbować! Pesto bazyliowe - bez sera, z orzechami włoskimi Wydrukuj przepis Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 2 pęczki bazylii 50g orzechów włoskich

Blendman
Ketchup z cukinii 125

przełożyć do garnka. Gotować około godziny aż będzie wszystko miękkie.  * 2 szklanki cukru  * 3/4 szklanki octu Gotować aż cukier się rozpuści - około 20 minut. * 400g koncentratu pomidorowego * łyżeczka czarnego mielonego pieprzu  * 2 łyżeczki słodkiej papryki Gotować 20 minut. Wszystko zmiksować i gorące przekładać do słoiczków

Magiczne Życie Marty
Papryki faszerowane fetą 203

wymieszać farsz z pietruszką, szczypiorem, pokruszoną fetą. Doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę sosu, przykryć odciętą częścią. Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem. Przygotowany sos pomidorowy wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego

Stare Gary
Błyskawiczne piątki - Bezglutenowa pizza z kurczakiem 174

cieście bezglutenowym czyli bez mąki. Musicie koniecznie spróbować bo ciasto wychodzi chrupiące - takie jak lubię! Smacznego! Składniki : * pierś z kurczaka przesmażona z przyprawami * czerwona papryka * kilka pieczarek  * pomidorowy sos do pizzy   * ser żółty  Ciasto : * 150g mąki ryżowej * 150g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej  * 160 ml ciepłej wody * 15g drożdży  * łyżka oliwy z oliwek  * łyżka cukru

Magiczne Życie Marty
DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY 481

Przecier pomidorowy jest bardzo przydatny,zwłaszcza zimą dlatego lubię go mieć pod ręką.    Sposobów na taki domowy koncentrat jest wiele: jedni sparzają pomidory,ściągają skórkę,usuwają pestki,inni używają maszynki do mielenia...ja zaś podaję sposób,który mi przypadł najbardziej do gustu i robię tak już od paru lat. Składniki:   4- 5 kg pomidorów z dużą ilością

Niespełnione zdolności kulinarne
SOS POMIDOROWY NA ZIMĘ 346

listków tymianku oraz oregano sól,pieprz,papryka ostra bądź słodka oraz cukier do smaku Umyte,pokrojone pomidory gotujemy na dość dużym ogniu ok 20 min( jak w przypadku przecieru pomidorowego), zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie miksujemy blenderem,przecieramy przez sito,ponownie wstawiamy na gaz. Przecier redukujemy do ok 1/3 - na wolnym ogniu trwa to ok 4 godz. Możemy ten proces

Niespełnione zdolności kulinarne
Duszona karkówka z cebulką 192

efekt okazał się bardzo zadowalający- przepis zapisuję i przytaczam:) Duszona karkówka z cebulką Składniki: 1kg karkówki 3-4 duże cebule olej do smażenia, sól, pieprz Sos: 500ml przecieru pomidorowego łyżka stołowa musztardy łyżka stołowa pikantnego ketchupu łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka pieprzu łyżeczka octu łyżeczka sosu sojowego lub maggi Mięso kroimy w plastry grubości

Aromatyczne Podróże
Boeuf Strogonow (Stroganow) 177

potrafią gotować gosposie na plebaniach!* Boeuf Strogonow (Stroganow) 1 kg polędwicy wołowej (może być też inna część, ja użyłam zrazówkę) 1 spora cebula 330 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków kiszonych sól 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka - do smaku 1 łyżka mąki

Posadzone i zjedzone
Kotleciki z ziemniaków z sosem pieczarkowym 186

mają wspaniały smak i zapach, a przez obtoczenie ich w bułce tartej są przyjemnie chrupiące. W mojej rodzinie podaje się je obowiązkowo z sosem pieczarkowym, ale pasuje również sos pomidorowy. Kotleciki z ziemniaków z sosem pieczarkowym 10-12 szt.   Kotleciki 3 większe ziemniaki 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 duża cebula lub 2 mniejsze sól, pieprz 1 łyżka

Posadzone i zjedzone
Młoda kapusta z domowym ajvarem 196

słoiczek ajvaru i poszatkowany koperek.   Całość dokładnie mieszam y i smażymy przez ok 7-10 min i danie gotowe. Uwagi: jeżeli nie macie domowego ajvaru możecie dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory w puszc

Łycha smaków
Pulpety w gęstym sosie warzywnym 218

łyżki kaszy manny 1 słoiczek selera konserwowego 1 mała papryka czerwona 150 g obranej cukinii 2 małe marchewki 1 średnia cebula 2,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól,pieprz słodka papryka olej do smażenia Marchewkę pokroić w plasterki. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w niedużą kostkę. Rozgrzać garnek z odrobiną oleju. Zeszklić cebulę. Następnie dodać resztę

Monia miesza i gotuje