książka to podróż do innego świata, niby tak podobnego do tego, w którym żyję, a jednak milion razy ciekawszego, fascynującego. Ciężko później wrócić do rzeczywistości...Dwa lata po Szklanej zupie wydano w Polsce Zakochanego ducha. Byłam zawiedziona - to z pewnością jego najsłabsza książka. Choć ciekawa, to jednak nie dorównuje poprzednim. Poczułam się trochę oszukana - czekałam na nią niecierpliwie, z drżeniem(...)chodzi z tajemniczym kąpaniem lwa...?Na te pytania odpowiedzi znajdziecie w magicznej, pełnej tajemnic powieści Carrolla.Wiem, że to co napisałam, w najmniejszym nawet stopniu nie jest obiektywne. Nic jednak na to nie poradzę - uwielbiam te książki, pałam do nich gorącym uczuciem, i nikt ani nic tego nie zmieni. Wam polecam je z całego serca - może też się zakochacie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWe Włoszech legumi, czyli fasolkowate, je sie wtedy kiedy...pada, jesienną porą, zimową. Dzisiaj pada. Od wczoraj. Ale...fasolka fasolce nierówna. Porozmawiajmy o strączkowych. Niektóre z
Z Kuchni Do Kuchnijedzenia. Jedyne co, to nie piekłam go dobrych kilka lat. I po raz pierwszy piekłam w wariancie z warstwą serową. Jest u mnie ciut przepieczone, co jednak nie ujmuje nic smakowi. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/drozdzowe2.jpg","recipeIngredient":["Ciasto\r","6 \u0142y\u017cek oleju\r","650 g m\u0105ki\r","3 jajka(...)suchego patyczka. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/szybkie-ciasto-drozdzowe-owocami-masa-serowa-oleju-bez-wyrastania/ MieszamWGarnku Artykuł Szybkie ciasto drożdżowe z owocami i masą serową na oleju bez wyrastania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDawno nic dłuższego nie pisałam. W tym roku wakacje okazały się niesamowicie dynamiczne! Wyjazdy, praca, łatwo nie jest, ale też nie ma co narzekać. Chciałabym podzielić się moimi odczuciami do ostatniej podróży, która odbyła się w kierunku Prowansji, a konkretnie do wszystkim znanego miasta portowego - Marsylii. Wyjazd miał charakter taneczno-występowy, jednak ja, jak zwykle miałam czas(...)prawdę dużo. Romańskie budowle, piękne plaże, wspaniałe katedry, wyspa, na której więziony był Hrabia Monte Christo, piękna pogoda - czego chcieć więcej?! Jeżeli chodzi o sprawy kulinarne - szukałam słynnej zupy sporządzonej z owoców morza -------. Jak podają przewodniki można znaleźć ją w każdej restauracji, nie podają natomiast ceny, a ta jest zabójcza! Min 16 euro za przyjemność w maleńkim talerzyku. Wybaczcie
Moja Mama Gotujetortownicy. Że niby krem nie stężeje i ciasto popłynie po stole Głupia ja. Wyszło po prostu idealne, świetne do krojenia. Nawet jeśli użyliście jogurtów a nie śmietany, nic tutaj nie kapie czy się nie trzyma całości. Na pewno jeśli szukacie przepisu na ciasto, nieco zdrowsze niż tradycyjne, które do tego zachwyca swoim nietypowym wyglądem – ta miękka poduszeczka pokruszonego(...)Krem odstawiamy do lodówki do stężenia. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/mech-lesny-szpinakowe-ciasto-kremem-granatem/ MieszamWGarnku Artykuł Leśny Mech – szpinakowe ciasto z kremem i granatem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzmiksowanymi truskawkami pitymi przez słomkę, ale przy różnych okazjach towarzyskich był to pewien problem. Na przykład jak ktoś zabiera Cię do baru z wielkimi burgerami, umierasz z głodu, ale nic nie możesz zjeść. Koszmar. Dlatego Między Bułkami znałam głównie z menu śniadaniowego i epickiego widoku na Al. Jerozolimskie. Szczerze mówiąc główną zaletą tych śniadań (oprócz widoku) było(...)musi być oczywiście piwo – mają całkiem spory wybór piw polskich kraftowych i czeskich. Można też zamówić wino, także na butelki. W menu oprócz bugerów są też sałatki i zupy, ale raczej nie przychodzi się do burgerowni na sałatkę, a nawet jeśli, to i tak się kończy na burgerze. Między Bułkami Al. Jerozolimskie 23, Warszawa (Śródmieście) www.miedzybulkami.pl śniadania
Ugotowane pozamiataneLatami wcinaliśmy taki bób i nikomu to nie przeszkadzało. Ale polecam Wam spróbować tej wersji. Młody bób jeszcze ciepły z dużą ilością czosnku, oliwy i koperkiem. Nic skomplikowanego, nic odkrywczego, a smakuje wybornie. Może oliwa, była właśnie wymyślona do tego dania? U nas jadamy taki bób np. na kolację lub podjadamy w ciągu dnia. Bób nawet jak wystygnie(...)smaku solą i pieprzem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/bob-inaczej-czosnkiem-oliwa-koperkiem/ MieszamWGarnku Zapisz Artykuł Bób inaczej – z czosnkiem, oliwą i koperkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPowoli już zaczyna się ten okres, kiedy wszyscy wolimy siedzieć w domu, okryci ciepłym kocem, z kubkiem parującej herbaty w jednej ręce i dobrą
Gotowanie to kochanieprostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na głębokim talerzu kawałek mięsa rosołowego i warzywa z rosołu. Podaję do tego i łyżkę i nóż i widelec(...)mamy lubczyku). Obok podać musztardę i chrzan. * Ja nie podaję pieczywa bo chodzi mi o lekki obiad , ale jeśli ktoś uważa , że jest mu ono niezbędne to nic nie stoi na przeszkodzie
Buniabaje w kuchniwyjąć pietruszkę, jedną marchewkę (można użyć do zrobienia sałatki jarzynowej), liść laurowy i pora. Resztę zmiksować na jednolitą masę. Do kremu wrzucić z powrotem liść laurowy i całość zagotować. Zupę podawać z grzankami i pojedynczymi kawałkami pieczarek. "Sukienkę z mgieł" Joanny M. Chmielewskiej przeczytałam z czystej ciekawości i jakby dla porównania, którego nie sposób uniknąć, gdy na polskim rynku pojawia(...)relacjach, naprawianiu związków i ważnych życiowych decyzjach związanych ze sposobem życia, a karierami. To również nostalgiczna, przepojona ogromnym smutkiem, ale i optymistyczna książka o tym, że czasem z pozoru nic nieznaczące przypadki czy zdarzenia mogą spowodować w naszym życiu diametralne zmiany. Choć zakończeniem książki jestem zawiedziona (dopiero tutaj czytelniczka dowiaduje się, dlaczego autorka wybrała taki tytuł), to myślę
Weekendy w domu i ogrodziebiedak dostaje tylko wypieki z owocami, których nie jada ;( Szanowny sąsiedzie, na jesieni i w zimie, postaram się poprawić Ja użyłam 2 dużych opakowań sera białego Wieluń. Nie trzeba nic z nim robić. Jeśli jednak używacie zwykłego sera białego, trzeba będzie go zmielić i raczej użyjcie sera tłustego dobrej jakości, ewentualnie jakiegoś z wiaderka. A w serku Wieluń jestem(...)Dodajemy owoce. Pieczemy jeszcze 20 min. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/tarta-nadzieniem-serowym-owocami-lata/ MieszamWGarnku Artykuł Tarta z nadzieniem serowym i owocami lata pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuLubię paprykę pod wieloma postaciami, nic dziwnego, że leczo też uwielbiam. Ponieważ zimową porą cena papryki jest dosyć wysoka, właśnie teraz, jesienią, robię sobie zapas leczo na zimę. Wystarczy szybko podsmażyć kiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo(...)prowansalskie. Pakujemy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/leczo-papryki-cukinii-sloika/ BosowKuchni Artykuł Leczo z papryki i cukinii do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkurozpoczęliśmy od żartu naszego Młodego Bezglutenowca (specjalisty od tzw. "sucharów"). Puentą kawału (tak durnego, że aż śmiesznego) było: "bo nie ma dżemu". I wtedy w naszych głowach nie zostało nic, prócz tego smacznego słowa na "d" i świadomości, że w naszej lodówce się on kryje. Pojawiło się jednak pytanie - "co do dżemu"?I tak zrodziły się one - bezglutenowe, amarantusowo(...)Dostępne tutaj: Skworcu."MĄKA Z MIGDAŁÓW są to dokładnie rozdrobnione orzechy migdałowca. Jest to bezglutenowy produkt z przeznaczeniem do wypieków cukierniczych i nie tylko. Sprawdzi się w zagęszczaniu zup i sosów, przygotowaniu pasztetów i farszów. Można nią zastąpić bułkę tartą w panierce.Mąka z migdałów, dzięki wysokiej zawartości białek, jest doceniana w kuchni wegetariańskiej. Produkt ten zawiera nienasycone kwasy
Wypisz Wymalujczas realizacji naszych postanowień, także tych związanych z podróżami kulinarnymi. Włochy są idealnym miejscem dla pasjonatów, których łączy miłość do podróżowania i dobrego jedzenia. To najpopularniejszy kraj europejskiej kuchni, nic więc dziwnego, że najczęściej wybierany podczas kulinarnych wojaży. Co region to inna kuchnia, bo jak twierdzą znawcy, każdy ma swoje tradycyjne kulinarne. Już dzisiaj warto zaplanować taką(...)były jako symbol wiecznego życia. Świeże liście to popularna przyprawa do potraw oraz środek konserwujący. Szałwia to dobry dodatek do serów czy dipów z twarożku. Liście możemy dodać do zupy z cebuli, pomidorów, frittaty ziołowej. Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości. Oregano Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli
Moja smaczna kuchniaeuropejskich gości, którzy chcieliby spróbować czegoś innego, ale jednak nie za bardzo odmiennego od tego, co mogą zjeść u siebie. Jak wiadomo z takiego kompromisu nie może wyjść nic niezwykłego. ;) Hotel Atrium Beach ma 4 gwiazdki i jest częścią większej grupy hoteli Victoria Group , ogromną zaletą tego rozwiązania jest fakt, że można korzystać z atrakcji i restauracji we wszystkich(...)leva! No dobrze, dochodzę do momentu, w którym będę zachwalać bułgarską kuchnię, bo jest naprawdę pyszna i zdrowa! Opiera się ona na grillowanych warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Cooking Monster