lepiej, o ile nauczy dziecko trzymania się razem. Póki co skończyło się uciekanie przed nami, no może czasem Zuzi coś odwidzi i zaczyna iść sama z powrotem i za nic nie słucha, by wrócić. Bunt dwulatka? Tak naprawdę nie wiem, kiedy ten bunt powinien się zacząć i jak dokładnie ma wyglądać. Wciąż czytam na ten temat w wolnej chwili(...)chciało na to wszystko wpływać, np. którymi zabawkami się dziś w kąpieli pobawi, czy jaką zje zupę na obiad. Oczywiście wybór powinien być prosty. Wiadomo, że jeśli zapytam, jaką chce zupę, dziecko mi nie odpowie. Ale jak pokażę dwie miseczki z różnymi zupami, z całą pewnością będzie zachwycona, że może wybrać. Pozwalajmy dziecku decydować w różnych sprawach, szczególnie jego samego
Anioszek w kuchnispotkania choć wirtualne ..to fajna zabawa...Małgosia zaproponowała wypiek solanek według przepisu znalezionego tutaj...ja co prawda piekłam już takie i takie solanki..ale nic nie stało na przeszkodzie aby znów je upiec...Do posypania solanek można użyć nie tylko kminek, ale czarnuszkę, grubą sól morską..albo niczym nie posypywać..i tak będą smaczne(...)oprószyć dodatki według gustu.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut lub do zezłocenia się. Wystudzić na kratce. Świetnie smakują jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych lub sałatek. Przy piekarniku spotkały się ze mną następujące wielkie osoby :) Małgosia z bloga Smaki Alzacji Monika z blogu Matka Wariatka Dobrawa z blogu Bona Apetita
Moje domowe kucharzenieGotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie Etap III Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 5 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: ponad 60 uszek (wielkość jak na zdjęciu) JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty 9 całkiem sporych pieczarek, obierz i pokrój na plasterki ok. 0,5 cm świeży(...)zmiel w maszynce do mielenia, możesz też posiekać bardzo drobno nożem wywar przelej przez drobne siteczko (możesz wykorzystać go później jako bazę do sosu lub zupy, albo po prostu zamrozić na inną okazję) przygotuj wszystkie miseczki z naszykowanymi składnikami do większej miski przełóż najpierw całość ugotowanych i posiekanych suszonych grzybów
Szybko Szybkowarpowstał zupełnie spontanicznie i... pod dyktando Zuzi :) ona jest niesamowita i ma czasem pomysły, za które tylko po stopach całować :D groszku w zupie nie tknie (chyba, że to zupa krem i nie wie, że go wrzuciłam), w sałatce rzadko, a taki z zalewy, prosto z puszki wsuwa z taką prędkością, jakby tydzień głodowała :D jak zobaczyła, że wyciągam tofu(...)charakterystyczny smak groszku i nutę bazylii, a delikatność przełamana jest pieprzem i cytryną. Takie pasty służą nam w roli masła ;) i czasem do kanapki jeszcze pomidor, a czasem... nic :D Można też posmarować pastą krakersy, dodać oliwki, czy świeże zioła i imprezowa przystawka bezglutenowa w wersji wegańskiej gotowa. Polecam też na drugie śniadanie do pracy. Pasta z tofu
Kolorowy PrzepisownikBabka nierozerwalnie kojarzy mi się z Wielkanocą. I nie ma nic gorszego, niż wyschnięta, sucha babka, przy jedzeniu której aż nas drapie w gardle. Tak dzieje się często przy babkach drożdżowych. Dzisiaj dlatego zapraszam Was na babkę cytrynową. Wilgotną, miękką. Idealną do mleka jak i samą. Pachnącą cytryną. Babka drożdżowa aby wyszła nam naprawdę dobra, wymaga odrobiony wprawy(...)miksując dodajemy masło. Mieszamy. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/babki/cytrynowa-wilgotna-babka/ MieszamWGarnku Artykuł Cytrynowa, wilgotna babka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuformie placków. Ale chyba nie znam nikogo kto nie lubi placków ziemniaczanych, w moim domu nie wiem czemu nazywano je "blinami", chociaż z blinami na drożdżach nie mają nic wspólnego, być może to kwestia nazewnictwa, w zależności od regionu. Moja babcia tak właśnie nazywała smażone wtedy w głębokim tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj -chociaż to słowo(...)domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6. ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy. WIĘCEJ 7. SPAGHETTI IDEALNE ;-) Wyrazisty
SMYKWKUCHNIszykował się nam wyjazd, a na wyjeździe trzeba coś zjeść, postanowiłam upiec bułeczki żytnio-orkiszowe z płatkami owsianymi. Czasami podczas pobytu w innym mieście, najnormalniej nie mam ochoty na nic kupnego do jedzenia i niekiedy wręcz zmuszamy się pójściem do jakiejś restauracji na zjedzenie czegoś. Takie domowe kanapki z pysznych bułeczek, rozwiązują ten problem. Z podanej porcji wychodzi(...)Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, pieczemy ok 20 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-zytnio-orkiszowe/ BosowKuchni Zapisz Artykuł Bułeczki żytnio-orkiszowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugarnek na małym ogniu. Gdy wywar zacznie się gotować, po jakiś 30 minutach na wierzchu zaczną pojawiać się szumowiny – beżowo-białe chmurki ze ściętego białka. Zbieramy je z powierzchni zupy łyżką cedzakową i wyrzucamy. To one sprawiają, że rosół mógłby być mętny. Szumowiny będą się pojawiały przez około 20-30 minut gotowania. Odławiamy je i wyrzucamy . Rosół będzie przejrzysty(...)jest jeszcze za mało nasycony (nie zawsze jest to potrzebne). Ja uwielbiam podany bardzo gorący, na granicy wrzenia, z cieniutkim makaronem jajecznym, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki lub lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi lub udek z kurczaka 3 średnie marchewki 3 średnie
Karo in the Kitchenmnie od SKWORCU ] – wytwarzana z suszonego manioku. Najczęściej używana do różnego rodzaju legumin (kisiel, budyń). Bezsmakowa. W przeciwieństwie do tradycyjnej mąki nie „zabiela” potraw, więc sosy, desery i zupy zagęszczane tapioką zostaną klarowne. [źródło: www.alergiapokarmowa.pl] Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x8cm: 150g mąki kukurydzianej - od razu przyznam, iż dodałam trochę zbyt dużo, bo wypiek pozostawiał w ustach(...)będzie długo się przechowywał bez oznak starzenia. Chleb nie wyrósł mi tak szaleńczo, jak w oryginalnym przepisie Smaki Alzacji , ale podejrzewam, że to z braku maki gryczanej. Nic to, następnym razem zrobię wersję gryczaną :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Patison w kuchni Ewa w kuchni Moje Małe Czarowanie
Grunt to przepis!Zazwyczaj przez chęć przygotowania czegoś na szybko, używamy kupnych kostek rosołowych, które nazywane są "niezdrową chemiczną bombą". Jedynym ich plusem jest to, że dzięki nim zyskujemy trochę czasu, ale nic więcej! Dlatego chciałabym Wam pokazać, w jak prosty sposób możemy przyrządzić domowy koncentrat bulionu warzywnego, który starczy nam na dłuugi czas. Jest zdrowszy, obfity w warzywa, wiemy(...)pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. !!! Stosujemy 1 czubatą łyżeczkę na 500g wody. Świetnie sprawdza się w zupach i sosach. Sól pełni tutaj rolę środka konserwującego, stosując koncentrat wedle zasady, po wymieszaniu z wodą bulion nie będzie za słony. Smacznego
Be Fit Be Strongprzepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne! Banan i masło orzechowe- nie ma chyba nic bardziej banalnego i nic smaczniejszego. Wychwalaniu wspaniałości tego połączenia mogłabym spokojnie poświęcić cały post. Od kiedy pierwszy raz przygotowałam własne masło orzechowe(tutaj możecie przeczytać, jak to zrobić), nie potrafię się bez niego(...)Warto podkreślić, iż roślina ta zawiera dwa razy więcej błonnika pokarmowego niż większość popularnych zbóż, co jest kolejną zaletą.W kuchni, quinoa, jest bardzo wszechstronna- stanowi świetny dodatek do zup, sałatek i risotto. Można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz, a z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne śniadanie na dobry początek dnia. Oczywiście możemy użyć
peanutbuttermonsterzebrać łyżką cedzakową! Zasada nr 3 Warzywa - wybieramy młode i jędrne. Podstawą dobrego rosołu jest korzeń pietruszki, selera i por. Te trzy warzywa w największej mierze wpłyną na smak zupy. Dlatego do rosołu dodaj ich sporo. Cebula , zawsze wybieramy białą i dość łagodną w smaku. Warto opalić ją nad palnikiem z gazem i opaloną dodać do wywaru, to trik, który(...)inny smak! Zasada nr 7 Makaron idealny! - przepis na taki znajdziesz TUTAJ . Dobry rosół musi być z dobrym makaronem, no bo po co z byle jakim?! ;-) Nie ma nic lepszego, jak domowy makaron, ale jeśli nie chce ci się go robić to wybierz makaron z prawdziwego zdarzenia, z dużą ilością jajek. Zasada nr 8 Podaj ! Wiecie
SMYKWKUCHNIsmak oraz mnóstwo witamin - w odróżnieniu o tych gotowanych w wodzie. Najwięcej wartości odżywczych ma sok z świeżego buraka, lecz pieczony jest na drugim miejscu. Dopiero dalej plasują się zupy z buraków, a na końcu burak gotowany. Pamiętajmy o obieraniu tych warzyw - bezpośrednio przed spożyciem. I najsmaczniejsze są takie, które posiadają cienką skórkę, jednolitą barwę oraz ciemny miąższ (mają więcej(...)odchodzi.) Po ostudzeniu i bezpośrednio przed spożyciem - buraczki należy obrać. Ja z nich przygotowuje koktajle i różnorodne sałatki. Przyznam, że uwielbiam je po prostu z odrobiną soli i wtedy nic więcej mi nie potrzeba. A ostatnio trafiłam na czarną sól - Kala Namak (do nabycia w Ale Raj) , która jest zdrowsza od tradycyjnej. "Indyjska czarna sól Kala Namak (Bangla Beet
Di gotujeosób, które mają taką potrzebę, celem jest też utrata zbędnych kilogramów. Pierwsza sprawa - CZY CELE ZOSTAŁY OSIĄGNIĘTE? Co do oczyszczania organizmu z toksyn - "naukowo" nie mogę na ten temat nic powiedzieć, nie robiłam żadnych badań, itd., mogę snuć tylko własne przypuszczenia w kwestii zachodzących (lub nie) procesów oczyszczania. Otóż teoretycznie w trakcie trwania diety, a w zasadzie w pierwszych(...)rana wiał wtedy okropny wiatr, od czego też zawsze boli mnie głowa, niezależnie od wszelkich innych czynników. Po trzecie - dobiłam się chyba obiadem, na który postanowiłam zjeść surową zupę (czyli surowe warzywa zmiksowane z wodą), złożoną z takich składników (m.in. pora, którego nienawidzę ale chciałam mieć zdrowo :P), że mój żołądek powiedział "nie no, kobieto, oszalałaś?!" i odwdzięczył mi się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE