Ogólnie za nim nie przepadam, praktycznie mógłby dla mnie nie istnieć. Są jednak dwa takie momenty w roku, których bez żuru sobie nie wyobrażam: 1. stycznia i Święta Wielkanocne. Nic wtedy nie smakuje tak dobrze, jak pachnacy wędzonką i majerankiem żurek "na bogato" z marchewką, białą kiełbasą, jajem i ziemniakami :) W tym roku postanowiłam sama przygotować zakwas. I choć(...)doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek, obraną cebulę i czosnek i podsmażamy je na patelni. Z garnka z zupą wyjmujemy ugotowane warzywa, dodajemy podsmażony boczek z cebulą i czosnkiem, gotujemy przez ok 5 minut. Następnie dodajemy wymieszany zakwas ( najpierw 1 szklankę, próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej), chrzan i majeranek
Zawsze głodna!świętach żołądki są nieco skołowane ilością przyjętego przez trzy dni jedzenia i jego ciężkością. Ile razy w roku jemy na śniadanie zupę i przegryzamy ją białą kiełbasą? Nawet najtwardsze brzuchy mogą doznać szoku. Dla zrelaksowania towarzystwa proponuję ryżowy budyń z syropem mleczowym. Mlecyk, pierwszy w tym sezonie! Mniamciu!:) Zacznijmy od mleczowego syropu- rok temu był z cytryną, w tym zrobiłam(...)kakao i 1/2 łyżeczki cukru palmowego kilka orzechów pekan lub na co mamy ochotę Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, uważając żeby nic się nie przypaliło. Gotujemy na średnim ogniu około pół godziny, aż ryż wsiąknie całe mleko. Jeśli planujemy jeść budyń na zimno, zostawiamy więcej płynu, bo budyń stygnąc jeszcze sztywnieje
les mirabellesnaruszone. Łatwiej było zacisnąć pasa, jeśli wyrzeczeniom towarzyszyła intencja religijna. Łatwiej było znosić nierówności społeczne, kiedy bogatsi też pościli. Co jedzono w poście? Typowymi daniami był wegetariański żurek, zupa piwna i oczywiście śledź. Jedzony aż do Wielkanocy mógł się wprawdzie znudzić, ale we wtorek ostatkowy dopiero się z nim witano. Tego dnia powinno się więc koniecznie imprezować i jeść(...)Poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, namoczyć je w wodzie przez godzinę. Jeśli kupujesz śledzie w oleju zwykle są już gotowe do jedzenia i nic z nimi nie trzeba robić. Śledzie odsączyć, skropić sokiem z cytryny i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Śledzie włożyć do miseczki lub słoika, posypać cebulą, a potem
Ugotowane pozamiatanechronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się na kromce chleba ^_^ ...a dziś rano zachciało(...)opakowaniu, dodając szczyptę soli i oleju ryżowego. Pod koniec gotowania dodajemy do smaku odrobinę cukru trzcinowego oraz cynamonu. Upieczone jabłka faszerujemy komosą i przykrywamy górną częścią. Podajemy gorące. Nic prostszego
wege i kropkamocno się zdziwili. Dzisiejsza potrawa powstała własnie takiego leniwego dnia. Pomysł przyszedł do głowy podczas zakupów i okazał się trafiony. Wystarczy błyskawiczny makaron, trochę warzyw i kwadrans. Nic więcej :) Składniki: 2 łyżki masła , 2 łyżki oleju (rzepakowego lub ryżowego), 2 ząbki czosnku , ok. 10 cm białej części pora , 2-3 dymki w całości ze szczypiorem(...)przyprawy z zupki wymieszane w około 250-400 ml wody i sos sojowy. Makaron przykryć warzywami i przez chwilę dusić do odpowiedniej miękkości. Większa ilość wody da nam konsystencję zupy, mniejsza - makaronu z warzywami :) Może przepis brzmi skomplikowanie, ale tylko tak to wygląda :) potrawę robi się szybko i śmiało można zaliczyć ją do tych błyskawicznych
Codzienna kuchnia niecodziennawydawać. Do tej pory od większości znajomych słyszałam o filtrach kuchennych oscylujących na poziomie 4.000zł-5000zł i sama byłam przekonana, że tyle trzeba wydać na taki filtr. Nic bardziej mylnego! Filtr kuchenny RO-T to koszt 694zł bez montażu i 858zł z montażem – osobiście polecam wersję z montażem. Konserwacja filtra następuje dwa razy w roku i jej koszt(...)widać różnicy, to po co przepłacać? Jakość wody jaką zapewnia nam filtr RO-T jest świetna, woda jest czysta jak butelkowana mineralna i smakuje również dobrze. Ugotowane na niej zupy są klarowne i lepsze w smaku, woda naprawdę robi różnicę. Niedługo Święta, może pomyślcie o jednym, wspólnym prezencie np. dla Rodziców i zafundujcie im system filtrów, który z pewnością docenią
Gotowanie i blogowanietygodni dynia czekała na swoja kolej, na parapecie w kuchni. Dzisiaj przyszła pora na pyszne pesto, z pieczonej dyni. Szbkie w przygotowaniu, a co najważniejsze domowej roboty, nie ma nic lepszego! Dyniowe inspiracje, które znajdziecie na blogu: Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Surówka z dyni(...)smaku można dodać soli, ale pamiętajcie, że ser jest już słony. Podajemy wymieszany z ulubionym makaronem lub posmarowane na czosnkowych grznakach jako bruschetta czy crostini; taki dodatek do zupy z pewnością wzbogaci jej smak
Moja smaczna kuchniacałym rozgardiaszem z tym związanym. Nie przypuszczałam, że to taka ciężka praca. Ale wreszcie jest... Moja nowa cudowna kuchnia. Własna, przestronna i funkcjonalna. Wydawać się może, że to nic wielkiego, ale po latach egzystowania w maleńkiej kuchni przystosowanie się do nadmiaru przestrzeni wcale nie było sprawą łatwą:) Jednak jak już się zadomowiłam... cóż nie będę się nad tym rozwodzić(...)zetknięcia ię z garnkiem nie sposób sie o nie oparzyć. To kolejna zaleta zwłaszcza jeśli po kuchni kręcą się ciekawskie małe rączki. Zaskoczeniem było dla mnie to, że wykipiała zupa czy mleko nie przypala się i nie przywiera ciężko do powierzchni dzięki czemu płytę indukcyjną łatwiej wyczyścić i utrzymać w czystości niż ceramiczną płytę elektryczną. Właściwie w momencie kiedy już
Magiczna kuchnia Dariiosoba, to warto się zastanowić, co, kto robi lepiej - co lepiej smakuje w wykonaniu żony, a co w wykonaniu męża. W końcu mamy równouprawnienie i faceci w kuchni to nic dziwnego, a zdarza się, że istnieją przepisy, które przygotowane męską ręką smakują lepiej. :) Przy planowaniu zaznaczcie dni, w których będzie gotowała dana osoba i wybierzcie na ten czas potrawy(...)mnóstwo kasy! NO TO... DO DZIEŁA! Usiądźcie wygodnie w fotelu, naszykujcie 3 kartki, grafik oraz kalendarz ze spisem ważnych wydarzeń. Na pierwszej kartce wypiszcie wszystkie potrawy - dania główne, zupy, desery etc. - które chcielibyście zjeść w danym miesiącu. Na drugiej kartce wypiszcie listę dni z zaznaczeniem godzin pracy oraz ważnych terminów i zacznijcie dopasowywanie dań. Gdy już sporządziliście listę potraw
Cooking Monsterpowierzchowna. Choć to i może za dużo powiedziane. Widywałam ją tu i tam. Zwracała na siebie uwagę ze względu na kształty i kolory w jakie się ubiera. Ale nic poza tym. Zwykle staram się nie oceniać po wyglądzie, ale po wnętrzu, a w tym przypadku nie miałam dość długo przyjemności jej poznać. Na drodze ku naszemu bliższemu spotkaniu(...)drugą szansę. Piękna pani dynia przekonała do siebie także domowników i wciąż nowe jej wcielenia dojrzewają na tarasie. Dotychczas pomyślnie eksperymentowałam z miąższem dyni, używając go do zup i pierogów. Kiedy więc Amber zaproponowała upieczenie nadziewanej dyni nie ukrywam, że moją pierwszą reakcją było ... przerażenie! Pomyślałam stereotypowo o wielkiej dyni i ogromnej ilości nadzienia jakie przyjdzie nam pokonać
KUCHARNIAczuć starymi skarpetkami, ale to mija ,gdy zaczynamy jeść już gotową . Posmarować ciepły tost lub wędlinę ..pycha Składniki 800g lebiodki miękkich części ,(jak wpadnie parę gałązek,to też nic sie nie stanie) 2 cytryny starte skórki 6-8 polnych jabłek kwaśnych 500 ml zimnej wody cukier Wykonanie galaretki oregano Do dużego rondla o grubym dnie,włożyć umytą lebiodkę(...)pozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Lebiodka pospolita bogata jest w takie wartości jak olejki eteryczne, które głównie złożone są z tymolu, gorycze oraz garbniki
w mojej kuchnifrytkami i pieczonym jarmużem Poniedziałek – Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki Wtorek – Pęczotto z pieczoną papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Środa – Placki z jarmużu i cukinii Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Piątek – Sałatka Cezara Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Sześć udek z kurczaka Chorizo (0,5 kg) Prosciutto Anchois (będzie potrzebna jedna rybka) Paczka jarmużu Dwie papryki(...)poświęcić minimalną ilość czasu na gotowanie. Dania dobieraliśmy tak, by całkowicie wykorzystać wszystkie kupione produkty – zwłaszcza te, które nie mogą długo leżeć w lodówce (należy do nich jarmuż), aby nic się nie zmarnowało. Tradycyjnie staraliśmy się też dobrze wykorzystać piekarnik – upiekliśmy wszystkie produkty, które wymagają pieczenia w niedzielę, za jednym razem. Dzięki temu w tygodniu już nie piekliśmy, oszczędzając
Niedzielny kucharzmniejsza zawartość kokosa, jest bardziej wodniste, ma mniej tłuszczu i co się z tym wiąże kalorii. Świetnie nadaje się do koktajli, kawy, płatków śniadaniowych, można nim także zabielać zupy. Jakie składniki znajdziemy w mleku kokosowym? Mleko kokosowe możecie zrobić samodzielnie w domu lub kupić gotowe w sklepie. Jeśli zdecydujecie się na sklepowe, koniecznie przeczytajcie skład. Podstawą mleka kokosowego jest woda(...)świętojańskiego (karob, E410) pektyna (E440) skrobia z tapioki estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473) lecytyna słonecznikowa (E322) Cukier i słodziki Syrop z agawy, cukier, maltodekstryna, inulina, syrop ryżowy – nic strasznego się nie stanie, jeśli wypijemy mleko słodzone, ale ze względu na wszechobecność cukru i zamienników najlepiej kupować po prostu mleko niesłodzone. Szczególnie do koktajli gdzie rolę słodzika mogą
Powiedz dietom nieobiadu , a może nawet daniem głównym , może stać się pyszny pęczak . No tak , nie wszyscy temu przyklasną , część z Was stwierdzi ,że pyszny i pęczak , nie idą w parze . Nic bardziej mylnego , w tej postaci kasza przekona , każdego , nawet dzieci , jest naprawdę bardzo smakowita , przepięknie pachnie i co najważniejsze , prosta do wykonania . Warto czasami wpuścić do kuchni coś bardziej(...)przypalić . Dolewamy 2 szklanki wody , wrzucamy kostkę rosołową, warzywa i dusimy na małym ogniu , dość często mieszając i w razie potrzeby uzupełniając , delikatnie ( nie za wiele , bo wyjdzie zupa , lepiej częściej i mniej ) wodą , aż do momentu ,gdy kasza zrobi się miękka i wchłonie praktycznie całą wodę – wtedy wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę pod przykryciem ,żeby doszła
Ogrodnik w podróżyudziału z otwarciu restauracji La Maison Gourmand, która mieści się na warszawskiej Woli, przy ul.Chłodnej 15. Dzień był piekielnie zimny (choć w zasadzie jak na październik to chyba nic dziwnego? ;)), ale na szczęście atmosfera i samo miejsce skutecznie go ociepliły i, przede wszystkim, osłodziły. La Maison jest podzielona na parę stref - niedaleko wejścia jest lodówka z dużym wyborem(...)obsługa nie do końca się wyrabia. Walczyli dzielnie, ale był moment, kiedy talerze były raczej puste niż pełne. Inaczej z ciepłymi daniami, których były 3 - mini szaszłyki, zraziki i zupa dyniowa. Wszystkie 3 pozycje - bardzo smaczne. I moja ulubiona część: wypieki i lody. Lodów mnóstwo, aż nie wiadomo na co się zdecydować. Mogę z czystym sumieniem polecić gałkę cytrynową
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!