naan , warto zadbać o większą ilość sosiku, w którym można maczać chlebek. Idealne danie na rodzinny obiad czy odwiedziny gości, szczególnie jeśli chcemy rozładować atmosferę. Polecam wtedy jedzenie palcami. Nic nie zbliża ludzi taki, jak pałaszowanie rękami jedzenia i to jeszcze tak pysznego! Oczywiście, jeśli lubicie ostrzejsze potrawy, doprawcie kurczaka bardziej intensywnie. Możecie również wkroić chili. U nas wariant(...)śmietaną i mieszamy do połączenia składników. Podajemy z kolendrą. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/kurczak-sosie-pomidorowo-orzechowym/ BosowKuchni Artykuł Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwaza na zupę. Wlewamy zupę do środka, stawiamy na środek stołu i każdy sam się obsługuje. I od razu obiad wygląda zupełnie inaczej :) A że wspominałem wiele razy, że zupy lubię to i tutaj naczynie w ruchu ciągłym będzie. Naczynie występuje w trzech wielkościach: 1 litr, 1,5 litra i 3 litry. Ja akurat mam to środkowe. Póki co wizualno(...)mniej ni więcej tyle co: miej baczenie, aby jak najczęściej walić tym garem o podłogę :) Tak więc żeby uściślić: drugie "nie" jest absolutnie całkowicie zbędne. Kategorycznie! No nic, na szczęście to nie lekcja polskiego, a naczynko naprawdę mi się podoba. Niedługo przetestuję je na polu walki więc zapraszam ponownie. A naczynie kupić można na przykład tutaj . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje
Marder&Marder Manufacturedomu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli w żadnych kotletach. W roladzie o dziwo mi nie przeszkadza. Tutaj dodaje(...)Księga Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników
Anioszek w kuchniróżnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Zobacz nasz przepis na esencjonalny rosół. Składniki: Bulion: Litr rosołu, np. z tego przepisu Łyżka startej skórki z limonki, albo cytryny Dwie łyżki suszonego estragonu 2-3 łyżki(...)ciasto się smaży, czy nie jest za rzadkie/gęste, jaka jest temperatura. Standardowo pierwszy naleśnik nie wychodzi ładnie dzięki czemu możemy go od razu zjeść, a nie ma nic lepszego jak naleśnik prosto z patelni. Nawet nieudany:) Z tej ilości ciasta powinno wyjść około 5-6 naleśników. Staraj się smażyć cienkie placki Krok 3 Bulion. Umyj dokładnie, a następnie
Niedzielny kucharzrazu i na dość długo dodają energii. Potas i magnez regulują pracę serca – amerykański Instytut Żywności i Leków poleca je jako naturalny lek na regulację ciśnienia krwi. Koktajl? Nic prostszego. Jeśli używamy młodej marchwi, wystarczy ją wyszorować, jeśli jest starsza – trzeba ją cienko obrać lub oskrobać. Pomarańczę obieram, kroję na pół i wyjmuję pestki. Wszystkie białe farfocle zostawiam(...)brak. *Używam blendera Philips, aktualnie jest to model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam go do testów ani do reklamy, po prostu uwielbiam blendery Philips. Wcześniej korzystałam przez 3 lata
Karo in the Kitchenciemny oczywiście ANEJO. Drinki jak dla mnie zbyt słodkie, wiadomo Dominikana trzciną cukrową stoi,którą zbierają Haitańczycy, traktowani tu jak niewolnicy. Dostają za tonę 9 dolców. Nic tylko zbierać trzcinę. Zaraz po rumie wychodzi na prowadzenie morze i plaża i pelikany! Uwielbiam patrzeć na te ptaki gdy szybują między niebem a wodą, i nie skrzeczą jak nasze(...)kupić przed zajechaniem do tej wioski kilka potrzebnych rzeczy do higieny osobistej, dla młodych dziewcząt. Dla siebie , krem z ekstraktem ślimaka, polecam , jestem zachwycona. Potem jedliśmy pyszny obiad, zupę z manioka, super rybę z grilla plus chipsy z banana w regionalnej knajpce. Piliśmy mamahuanę , narodowy trunek. Dominikana to piękny kraj, ludzie swojscy , bardzo pomocni. Warto zobaczyć i zapoznać się
Pasje JolkiJesienią, w chłodne dni i jeszcze chłodniejsze wieczory lubię jeść potrawy treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się(...)wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem na min 12 godzin. Ja dodatkowo gotuję słoiki z zawartością 3 razy, w odstępach 24-godzinnych, aby mieć pewnosć, że nic się nie popsuje
Zawsze głodna!masła. Potem wystarczy już tylko masło solidnie odcisnąć i macie swoje masełko no i maślankę. To jeden z pyszniejszych napojów w takim wydaniu. Nie przypomina nic a nic maślanki kupowanej w sklepie. Smakuje wybornie, szczególnie zimna w gorący dzień, zawiera również mini grudeczki masła. Jeśli planujecie zrobić masło, możecie użyć śmietany kremówki lub śmietany zebranej z mleka nastawionego(...)dłoniach. Formujemy osełkę a maślankę wypijamy. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/domowe-maslo-czyli-co-zrobic-zamiast-bitej-smietany/ MieszamWGarnku Artykuł Domowe masło – czyli co zrobić zamiast bitej śmietany pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprzepis natknęłam się podczas lektury książki Marshy Mehran " Zupa z granatów" . Sposób przygotowania tych perskich ciastek przypomina mi nieco polskie faworki (chrust). Różnicą jest dodatek aromatów: wody różanej, kardamonu i cynamonu. Do wykorzystania przepisu zachęciła mnie intrygująca nazwa "słoniowe uszy" 😉 Są chrupiące jak nasz chrust. W smaku i zapachu zdecydowanie bogatsze. 😊 A jaką radochę mają dzieci najpierw podczas wykrawania, potem(...)poćwiczenie liczenia przez młodsze dzieci i trening tabliczki mnożenia dla starszych. Po słodkim obżarstwie przydał się rajd rowerowy. Po drodze spotkaliśmy bociana. Chyba wyczuł, że jesteśmy objedzeni i nic mu nie zrobimy, bo nic sobie nie robił z naszej obecności. "Amelia" Katarzyny Michalak to książka, która od przeszło roku czekała na półce na czytanie, ale zawsze jakaś inna
Weekendy w domu i ogrodziekażde, jakie akurat zagoszczą w Waszej kuchni/lodówce/domu. My lubimy takie śniadanka latem. Robi się je w chwilę, fajnie sycą i są orzeźwiające. Jeśli nie macie nasion chia nic strasznego. Zamiast nich dodajcie otrębów owsianych czy też płatków. Jeśli je chwilę namoczycie i całość zblendujecie, koktajl będzie zawiesisty, gęsty. My lubimy wrzucać do koktajli owoce ze skórkami(...)nią masę owocową. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/koktajl-bananem-brzoskwiniami-ananasem-nasionami-chia/ MieszamWGarnku Artykuł Koktajl z bananem, brzoskwiniami, ananasem i nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutematu się kończy. Jedyna umiejętność oceny polega na zadaniu pytania sprzedawcy, a ci często pękając w duchu ze śmiechu, sprzedają nam ryby z których można zrobić jedynie....... nic nie można już zrobić. Zatem Ryba świeża ma połyskliwą skórę, bez przebarwień i matowego śluzu. Jej mięso jest przyjemnie pachnące i sprężyste ( po naciśnięciu palcem nie zostaje ślad), łuski(...)filety oprószamy przyprawami i wykorzystujemy w ulubimy sposób. Dodatkową korzyścią z filetowania jest fakt, że z łba, płetw i kręgosłupa, możemy zrobić wywar, który stanowić będzie bazę dla zupy czy pysznej galarety
Miód i pieprzPavlova to chyba jeden z najpiękniejszych deserów na świecie. Biała chmurka z soczystymi owocami na wierzchu prezentuje się niemal wytwornie. A przecież teoretycznie to nic prostszego - piana z białek, do tego śmietana kremówka i owoce. Najprostsze na świecie składniki tworzą koniec końców istne dzieło sztuki. W miniony weekend odkryłam największą tajemnicę tego deseru. I nie jest to żaden(...)minutę. Piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Na blasze piekarnika ułożyć papier do pieczenia. Odrysować na nim koło o średnicy ok 20 cm - ja odrysowałam głęboki talerz na zupę. Wyłożyć na środek koła pianę - powinna być naprawdę sztywna - rozprowadzić ją po brzegi odrysowanego koła. Podnieść nieco krawędzie bezy zostawiając na środku wgłębienie - będzie idealne do wypełnienia śmietaną i truskawkami
Kulinarne InspiracjeCzasami każda/y z nas ma TE dni. Jedni raz na miesiąc, inni trochę częściej, jednak zawsze przebiegają tak samo. Nieszczęście goni nieszczęście, płacz
Gotowanie to kochaniepiątek byliśmy na bazarze. Ja wiem, że to mało świątecznie brzmi, zwłaszcza dzień przed Wigilią, ale nic na to nie poradzę - każdorazowo wizyta na tym targu przyprawia mnie o szybsze bicie serca. A tym razem udało mi się znaleźć prawdziwie skarby!Po pierwsze, ten bazar to chyba jedyne miejsce w całej Danii, gdzie nie słychać świątecznych piosenek z głośników(...)górę pieniędzy, ale przynajmniej odwiodło to go od karcących spojrzeń w kierunku moich siatek z zakupami), jakieś mega ostre papryczki chilli i woreczek kasztanów, z których przygotował absolutnie obłędną zupę z dodatkiem porto (co się naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało obłędnie i ostro), a do popołudniowej kawy nabyliśmy słodką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon dyniowy w tym roku rozpoczęłam na wytrawnie - zupą z poprzedniego wpisu. Pora więc na coś słodkiego - wiadomo bowiem przecież, że dynia do wypieków nadaje się znakomicie. Z racji neutralnego smaku jest świetną bazą do wszelakich wariacji smakowych, nadaje ciastom cudownej wilgotności i ślicznego, słonecznego koloru (choć to ostatnie zależy od użytej odmiany). Lista dyniowych wypieków na ten sezon jest(...)się ściął, i o dziwo, nie smakuje żelatyną ani trochę. Jest bardzo delikatny, raczej słodki, z mocno wyczuwalnym smakiem dyni, przełamanym przyprawami. Smakuje naprawdę dobrze - o ile nie macie nic przeciwko dyni. Jeśli jesteście jej fanami - to jest sernik dla Was!Wkrótce okazało się, że nie tylko ja miałam przygodę z tym przepisem. Ania też zapragnęła sernika
Pożeraczka, czyli raz adobrze