się za czymś do jedzenia, niestety boulangerie zaczynają prace za godzinę. W popłochu przeszukuje zawartość swojej torby i....poza zgniecionym przez książkę croissantem nie ma w niej nic, cóż za ironia losu - ja w samym środku kulinarnej mekki, w stolicy croissantów o głodzie z zeschniętym croissantem w torbie! W końcu docieram do Rue de Ecoles i szybko(...)trzeba zjeść soupe aux oignons, klasyczną z dobrze skarmelizowanej cebuli, z grzanką i dobrym serem, zapieczoną w cudownych kokilkach o których wciąż marzę, właściwie wszędzie w Paryżu zupa cebulowa jest podawana i właściwie wszędzie smakuje bosko. Po sowitym śniadaniu wybierzmy się pod wieżę Eiffla, warto zjeść śniadanie zanim tam ruszymy bo nieważne o której przybędziemy i tak czeka
Słodki KompromisTEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ.ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA MILANO NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ.______________________________________________________________________________________________________TYDZIEŃ RESTAURACJIZainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt
Ostra na SłodkoGrecji nie wygląda tak jak u nas, to bardziej pora deszczowa, zaś jesień Grecy nazywają swoją drugą wiosną), ale można spotkać także letnie odmiany horty. Niektóre rośliny to nic innego jak powszechne chwasty porastające pola uprawne i gaje oliwne, np. portulaka warzywna, mniszek lekarski czy pokrzywa. Pewne gatunki udało się Grekom udomowić i obecnie uprawiają je w przydomowych ogródkach(...)połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami
Chilli Czosnek i Oliwakolegą. Ja mu ochy i achy o garnku żeliwnym, a on po prostu zapytał "Bez sensu płacić tyle kasy za taki garnek jak Twój skoro w zwykłym taka sama zupa wyjdzie". No właśnie. Nie każdy siedzi w tematyce kuchennej tyle co ja. Nie każdy wie czym dla takich ludzi jak ja jest garnek żeliwny. Dlatego pomyślałam, że ten post będzie(...)niezwykle aromatyczny, bo piekłam go na warzywach. Nie podlewałam wodą, a po wyciągnięciu z piekarnika wreszcie zobaczyłam jak dużo aromatycznego wywaru uzyskałam z samych warzyw i mięsa. W dodatku nic nie przywarło do dna i nie było mowy o przypaleniu się warzyw, które były na samym spodzie. Dzięki temu mogłam garnek z upieczonymi warzywami postawić na gazie, wlać wino
Blondynka GotujeRzecz w tym, że nawet podczas jesiennej słoty w prosty sposób można wyczarować trochę słońca. Menu powstało podczas naszego pobytu w Słopnicach latem tego roku. Spędzaliśmy leniwie dni i nic nam sie sie chciało robić, nawet gotować. Sięgnęliśmy po nasze stare, sprawdzone przepisy na szybkie dania. Najlepiej wychodzą kiedy pod ręką są nowalijki, ale można je przyrządzać cały(...)płatkami parmezanu i suszonymi pomidorami . Rozbudowaliśmy ten przepis dodając pesto z migdałów , które znakomicie komponuje się również z zielonym groszkiem i fasolką oraz może stanowić ciekawy dodatek do zup. Przepis na bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami. Środa – Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Kozi ser lubi słodkie towarzystwo – to rzecz wiadoma od dawna. Dobrze
Niedzielny kucharz