Zdrowe (czy może "zdrowsze") pasty kanapkowe zaczynają cieszyć się coraz większym powodzeniem. W supermarketach powoli pojawiają się pasty z tofu, fety, ricotty, ciecierzycy czy kaszy jaglanej. Nic dziwnego - są idealnym zamiennikiem pasztetów i słabo jakościowych wędlin. Jednak ciężko o pasty z ekologicznych składników, z nietypowymi dodatkami i w 100% świetnym składem. Ja właśnie na takie trafiłam! :) Już w dzieciństwie(...)dowiedzieć się więcej o produktach NAbio, możecie o nich poczytać na stronie oficjalnej firmy , w której ofercie znajdziecie również dipy, przyprawy, sosy do makaronów i sałatek, kremowe zupy oraz bruschettę. Ode mnie mocne
Poranek na słodkodzisiaj kilka moich przykładowych, dziennych jadłospisów. Nie będę podawała gramów, ani łyżek, ani szklanek.. Każdy dobiera sobie te ilości/wartości pod siebie, nie chce nikomu nic sugerować. Nikt nie jest mną, każdy ma inne potrzeby, inną aktywność fizyczną, inny wzrost, wagę i wiek. Ten wpis ma jedynie przybliżyć to jak odżywiam się na co dzień(...)sosem pomidorowym 4. Wafle ryżowe z masłem migdałowym 5. Placuszki proteinowe 10 1. Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2. 4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana 4. Makaron z twarogiem i cynamonem 5. Dietetyczny domowy budyń waniliowy Mam nadzieję, że ten wpis się komuś przyda. Przypominam, to tylko lekki podgląd :) No i oczywiście
Czarnawisienkazależnie od wielkości sera. Munster francuski jest jednym z niewielu serów, które dojrzewają odwrotnie, od wewnątrz na zewnątrz. Francuski Munster nie ma nic wspólnego z krajową odmianą sera Domestic Munster, który jest biały i łagodny w smaku. Zastosowanie w kuchni Należy podawać go z ciemnym pieczywem i piwem (szczególnie ta odmiana z dodatkiem(...)Nadaje się na deskę serów, a także jako dodatek do innych potraw. Doskonały do zapiekanek, makaronów, warzyw, grzybów, mięsa i pieczywa. Do przystawek i fondue oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do topienia, grillowania i gotowania. Proponowane wina Powiązany z aromatycznymi owocowymi winami czerwonymi, przy których wydobywa swój orzechowy smak
gutfutjego menu, a uwierzcie, że ma inną propozycje na każdy dzień roku! Gdybym tylko zdołała się odpowiednio przygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik: Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się(...)ognia i dodać do niego pure z dyni, masło, rum, orzechy oraz przyprawy. Natychmiast zamieszać i wstawić na ogień, cały czas mieszając. Jeśli podczas dodawania tych składników karmel stwardniał, nic się nie stało. Podczas podgrzewania i mieszania ponownie się rozpuści i połączy z resztą masy. Trzymać na ogniu do momentu aż składniki dokładnie się połączą. Zdjąć z ognia
KUCHARNIADawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajakieś 10-15 min masa będzie gotowa. Co ważne, do masy dodajemy białka, które powodują, że masa nie jest taka ciężka i zbita i dobrze przylega do ciasta. Nic też się nie zmarnuje, bo żółtka wykorzystujemy do ciasta. Kolejny patent Doroty, to sposób pieczenia. Gotowe strucle zawijamy dość luźno, w natłuszczony papier do pieczenia. To z kolei zapobiegło rozjechaniu(...)wymieszać. Jeśli trzeba, dodać dodatkową łyżkę wody. Polukrować ostygnięte makowce. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/makowiec-zawijany-strucla-z-makiem/ MieszamWGarnku Artykuł Makowiec zawijany, strucla z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubarszczu. Można je zrobić już na początku grudnia i zamrozić, a w Wigilię pozostaje je wyjąć z zamrażarki i odświeżyć w piekarniku przed podaniem. Ja tak robię, bo paszteciki nic nie tracą na smaku, a zyskujemy cenny w tym gorącym okresie czas;) Jak wiecie pewnie, my lubimy kminek, dlatego posypujemy zwykle takie paszteciki kminkiem czy czarnuszką(...)zrumienienia ok 25-30 min, w 180 stopniach. 4.20 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/paszteciki-kapusta-grzybami/ MieszamWGarnku Artykuł Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubardzo dobrze, jednak problem polega na tym, że wiele produktów, które z założenia miały stanowić zdrową propozycję, w rezultacie taką tylko udaje. Batoniki to bardzo wygodna forma przegryzki, nic więc dziwnego, że sięgamy po nie tak często. Przechadzając się między półkami w sklepie możemy dostrzec naprawdę duży wybór różnych batoników z dodatkiem płatków owsianych, orzechów, suszonych owoców, pestek(...)spotęgowana słodyczą papryki, a całość przełamuje delikatna gorycz nasion siemienia lnianego. Bogaty, intensywny smak, a także ciekawy wygląd sprawia, że czerwone plastry tych krakersów idealne będą podane do zupy czy sałatki. Skład: k. siemię lniane*, suszone pomidory* (9%), szczypiorek*, rodzynki sułtańskie*, bazylia*, słodka papryka*, k. chia szałwia hiszpańska, k. amarantus*, kolendra*, krystaliczna sól himalajska. k. – kiełkowane/aktywowane ziarno Wszystkie
Roślinna - blog wegańskiMadzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczenie w garnku świetnie wpływa na smak chleba. Receptura wygląda trochę skomplikowanie, ale nie jest. Wymaga jedynie w miarę pilnowania czasu. I jeśli nie macie koszyka do wyrastania chleba, nic strasznego. Możecie użyć sitka {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/03\/chleb2.jpg","recipeIngredient":["1. Dokarmianie zakwasu\r","100g aktywnego zakwasu(...)chleba ma być mocno brązowy. Chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-polny-pszenno-zytni/ MieszamWGarnku Artykuł Chleb Polny pszenno żytni pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkużadnym pozorem nie rozmrażajcie mrożonek polewając je wrzątkiem – to zabójstwo dla ściętego mrozem jedzenia. Jeśli głód Was dociska i nie możecie dłużej czekać, możecie rozmrozić gotowane danie, np. zupę, podgrzewając w garnku z zamiarem skonsumowania zaraz po odgrzaniu. Zobacz nasz przewodnik o zasadach przechowywania mięsa, w którym znajdziesz m.in. informację, jak długo można przetrzymywać rosół w pokojowej temperaturze. Piątek(...)można mrozić i jak długo przeczytacie tutaj. Naszym celem jest zawsze wykorzystanie wszystkich składników, które kupiliśmy. To jest właśnie plus planowania menu na tydzień – można gotować tak, by nic nie zostało w lodówce i się nie zmarnowało. Przeczytajcie pierwszą część naszego poradnika jak planować posiłki na cały tydzień. Smacznego! Artykuł Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron pochodzi
Niedzielny kucharzżadnym pozorem nie rozmrażajcie mrożonek polewając je wrzątkiem – to zabójstwo dla ściętego mrozem jedzenia. Jeśli głód Was dociska i nie możecie dłużej czekać, możecie rozmrozić gotowane danie, np. zupę, podgrzewając w garnku z zamiarem skonsumowania zaraz po odgrzaniu. Zobacz nasz przewodnik o zasadach przechowywania mięsa, w którym znajdziesz m.in. informację, jak długo można przetrzymywać rosół w pokojowej temperaturze. Piątek(...)można mrozić i jak długo przeczytacie tutaj. Naszym celem jest zawsze wykorzystanie wszystkich składników, które kupiliśmy. To jest właśnie plus planowania menu na tydzień – można gotować tak, by nic nie zostało w lodówce i się nie zmarnowało. Przeczytajcie pierwszą część naszego poradnika jak planować posiłki na cały tydzień. Smacznego! Artykuł Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron pochodzi
Niedzielny kucharzpasztetów czy gotowych past kanapkowych. To bezwartościowe jedzenie, które sprawi że zamiast mieć energię na korzystanie z wakacji, będziesz czuć się zmęczona/-ny. Zupy - kilka razy opisywałam na blogu zupy Marwita, moim zdaniem są idealne na wyjazdy. Nie trzeba ich nawet podgrzewać, można pić prosto z kubeczka (link) . Nie muszę chyba pisać, że nie warto kupować zupek chińskich i tych(...)produktów regionalnych. Nie rezygnuj z aktywności fizycznej - jeśli jesteś w górach, samo chodzenie po nich czy jeżdżenie na nartach jest już wystarczającym wysiłkiem. Nad morzem z kolei...nie ma nic przyjemniejszego, niż wieczorny jogging na plaży przy zachodzącym słońcu. A oto część mojego zestawu wyjazdowego: cukinię, paprykę, kalarepę i ziemniaki (niewidoczne na zdjęciu) wrzuciłam na grilla. cytrynę - dodaję
Powiedz dietom niepostaci moich ulubionych bułek - grahamek, ale jeśli zostaję dłużej poza domem w ramach urozmaicenia wybieram kaszę lub makaron. Zazwyczaj są to pozostałości po poprzednim obiedzie. W taki sposób nic nie marnuję i oszczędzam czas. :) 2. Po drugie - białko Podstawowy element budulcowy organizmu. To właśnie proteiny odpowiedzialne są za prawidłowy przebieg wszystkich procesów metabolicznych. Ich niedostateczna ilość w diecie prowadzi(...)pudełek po dwu i trzykomorowe. Takie są idealne na dania obiadowe, bo umożliwiają umieszczenie wszystkiego w oddzielnych komorach. W sprzedaży są także specjalne pojemniki na płatki z jogurtem, czy zupy. Przy wyborze warto sprawdzić, czy pojemniki mają możliwość podgrzewania w mikrofalówce
Kuchnia Elliepolegała na tym, aby otrzymując regionalne danie przygotować z niego coś ciekawego/innego. Każda grupa otrzymała jedną rzecz i miała się naradzić. Nam przypadła modra kapusta. Po zebraniu pomysłów (aby nic nie sugerować), kucharze przynieśli to co sami wymyślili. Szczególnie dwa dania zasłużyły na uwagę z kryzysowego punktu widzenia. Tosty przed smażeniem moczone w wodzionce i posypane szczypiorkiem, oraz(...)dużo lepiej nadającą się do herbaty, a przede wszystkim darmową wodą. Okoliczni mieszkańcy napełniają sobie kanistry i używają jej do wszystkiego. W tle złoża barszczu czyli głównego składnika znanej zupy :) Po drodze nazbierałem jeszcze chabrów i płatków dzikiej róży, do lemoniady, która jutro będzię na deserach :) Reasumując. Pojechałem sobie za darmo nad morze. Wystąpiłem i odbyłem podróż sentymentalną
Kryzysowa Książka Kucharska