mleka należy użyć mleka o najkrótszym czasie przydatności lub prosto od rolnika , mleko nie może być UHT . Do garnka wlewam zsiadłe mleko – jeżeli użyjemy 300 g zsiadłego mleka to nic się nie stanie po prostu całe mleko szybciej się zsiądzie , małe kubeczki zsiadłego mleka mają różne gramatury od 250 g do 300 g. Do zsiadłego mleka wlewam mleko . Garnek(...)białego sera: Na durszlaku rozkładam gazę ( lub ściereczkę) i przecedzam twaróg . Twaróg na durszlaku pozostawiam na około 30 minut aby serwatka ściekła – serwatkę można użyć do przygotowania chleba lub zupy . Następnie zgromadzony twaróg na gazie odcisnę pod obciążeniem . Gazę zbieram do siebie ( robię sakiewkę ) i górę związuję nitką , należy dobrze związać aby ser podczas odciskania nie wyszedł . Związaną gazę
Uwaga Babcia Gotujegrupy roślin psiankowatych spokrewniona z bakłażanem i pomidorami. Czerwone, zielone czy żółte http://pomyslowakuchnia.pl/penne-z-papryka/ , są to odmiany tego samego gatunku. Po prostu zielone strąki papryki to nic innego jak przedwczesne zebrane owoce. Maja one jednak odmienne cechy – poza najbardziej ewidentnym kolorem różnią się też teksturą, smakiem i właściwościami trawiennymi. Wszystkie kolory papryki maja orzeźwiający(...)smaku papryki decyduje substancja zwana kapsaicyna, która pobudza gruczoły trawienne i korę nadnerczy, co wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Papryka, właściwości i zastosowanie Zastosowanie papryki: Zupy: zupa gulaszowa, zupa jarzynowa, zupa kremowa,zupa fasolowa Sosy: sos pieczeniowy Sałatki: z rybą, drobiem, kiełbasą, makaronem, ryżem i sałatka ziemniaczana Potrawy z jaj: jajecznica, jajko sadzone Ryby: gulasz
Pomysłowa kuchniaRazem z naszymi Przyjaciółmi doszliśmy do wniosku, że w pewnym wieku (zwłaszcza takim, kiedy wąska talia i szerokie horyzonty zamieniają się miejscami) należałoby zacząć…. zdrowo się
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagorącej wody. Tutaj takich cudów nie musimy wyrabiać. Bajgle to bajgle, a że są pyszne, to sami musicie się o tym przekonać robiąc je osobiście. Te bajgle, to nic innego, jak pokłosie wcześniej publikowanego przepisu na paluchy drożdżowe z makiem , od genialnej Onijki Z tego samego ciasta możecie formować bułki, rogale, paluchy lub co Wam przyjdzie na myśl(...)tego przepisu, wychodzą niesamowicie pyszne oponki. Ciasto po wyrośnięciu wystarczy usmażyć. PRZEPIS Artykuł Szybkie bajgle z makiem na drożdżach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupani Gogol. - Ale również to, że ktoś tu przybywa. - Tak? Ile osób? Pani Gogol zanurzyła w kociołku chochlę i skosztowała płynu. - Trzy osoby. - Mlasnęła wargami. - Kobiety. Znowu nabrała zupy. - Niech pani spróbuje - zaprosiła. - Jest też kot. Można poznać po sasafrasie. - Cmoknęła wargami. - Szary. Jedno oko. - Zbadała językiem dziurę w zębie. - Zaraz... Tak. Lewe. Pani Pleasant w zdumieniu(...)miejsca, jeśli nie miała na to ochoty. - Ta kobieta, Lilith, mówi, że widzi w lustrach cały świat - powiedziała odrobinę oskarżycielskim tonem. Pani Gogol pokręciła głową. - Nic nie można zobaczyć w lustrach, tylko siebie. A w dobrym gumbo jest wszystko. Pani Pleasant przytaknęła. Wszyscy to wiedzieli. Nie mogła zaprzeczyć. Kiedy kucharka wyszła, pani Gogol smętnie pokiwała głową
Kryzysowa Książka Kucharskaoczywiście mojej produkcji, w wersji crunchy, z kawałkami orzeszków, bo pan blender nie daje rady na gładziutko pojechać orzechów. Nada się równie dobrze, to sklepowe. Jeśli nie masz erytrolu, nic straconego, dodaj inny zdrowy zamiennik cukru. Jeśli szukacie zdrowych pomysłów na ciastka, dodajcie zamiast tradycyjnego tłuszczu, właśnie masło orzechowe lub olej kokosowy, to doskonałe a przede wszystkim zdrowe zamienniki(...)wykrawać ciastka. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-gryczane-maslem-orzechowym/ BosowKuchni Artykuł Ciastka gryczane z masłem orzechowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMatcha -cóż to takiego?? zadacie pytanie - to nic innego jak zielona herbata tylko , że w proszku. Po zaparzeniu przypomina kawę( chodzi o zawiesinę) Liście herbaty to najbardziej wartościowa część rośliny, zmielone i zaparzone łykamy pijąc matchę Stężenie przeciwutleniaczy jest tak duże, że do przygotowania jednej porcji napoju wystarczy pół łyżeczki proszku zalanego filiżanką gorącej(...)Przypomina smak młodego jęczmienia zmieszanego z rozdrobnionymi liśćmi szpinaku . Możemy go poprawić, dodając łyżeczkę cukru lub miodu, które nie zaburzą zdrowotnych właściwości. Dodana do warzywnych koktajli czy zupy kremu nada im intensywny, zielony kolor. Równie efektownie będą wyglądać przekąski z herbatą matcha oraz słodkie muffin ki i makaroniki. Herbata Matcha a odchudzanie Ciekawostką dla osób pragnących zrzucić
Różowa kuchniaczym pisał dr Calvin W. Schwabe w swojej książce Unmentionable Cuisine . Poniekąd było to spowodowane tym, że Szwajcaria była największym producentem futer z kota. Zresztą nie jest to nic nowego w Alpach, bo Beppe Bigazzi również wspominał o tym w swoim programie kulinarnym, tyle, że miał na myśli Włochów. Nie żeby w Polsce nie jedzono, bo przecież jest(...)wrażenie żylastego. Przepis według szwajcarskiej receptury. Składniki: - mąka pszenna - musztarda - pieprz - czosnek granulowany - papryka słodka - tymianek - cebula - olej - przyprawa do zup w płynie Wykonanie: Do mąki dodajemy tyle wody aby można było ugnieść zwarte ciasto, które następnie odstawiamy do lodówki. Wyjmujemy po godzinie i ugniatamy w misce wody, wymieniając wodę
Kryzysowa Książka Kucharskastoliku, zaznaczając że spędziłyśmy w restauracji ponad 2,5 godziny. Przejdźmy jednak do sedna wizyty. Wybrałyśmy się do restauracji we wtorkowe popołudnie. Obsługa w postaci wcześniej wspomnianej kelnerki nic nie wiedziała o naszej wizycie, ani o akcji z jakiej jesteśmy. Dopiero Pani manager, która przyszła poproszona przez kelnerkę wiedziała o co chodzi, aczkolwiek też nie spodziewała się(...)zgodnie z naszym życzeniem, kawę latte. Kawka była bardzo dobra, w dużej szklance i z dużą ilością spienionego mleka czyli taka jaką lubimy. Następnie do stolika podana została zupa. Zaserwowano nam krem z pomidorów z serem feta , posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana lub jogurt - ile potrzeba Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY I SOK DO PICIA = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania(...)tartą bułkę, czosnek, wbić jajka i wszystko dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu wchłonął z resztek przygotowałam 2 potrawy: zupę kalafiorową "zobacz TUTAJ" i sok do picia "zobacz TUTAJ" - placki najlepiej smakują ze śmietaną lub jogurtem, są syte, aromatyczne .........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękoniec, przed dolaniem zalewy, dokładamy do każdego słoika kilka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu, ziela angielskiego i pokruszony listek laurowy. Oczywiście słoiki i pokrywki powinny być wcześniej wyparzone, żeby nic nam się nie podziało z grzybkami. Ja, jak po raz pierwszy robiłam grzybki, nie doczytałam przepisu i władowałam do słoików surowe grzyby. Zalewę zrobiłam jak przykazano, dodałam przyprawy i zalałam(...)słoików przyprawy. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy i przekładamy słoiki do góry nogami. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/marynowane-grzybki/ BosowKuchni Artykuł Marynowane grzybki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprzyrządzana jest w specjalnych kociołkach, i długo gotowana nad ogniskiem. Moja wersja jest lżejsza, bo zamiast mięsa użyłam parówek. Można też dodać chude mięso z kurczaka. Czas przygotowania mojej zupy to niecałe 25 minut. Polecam na zimową rozgrzewkę. Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 ziemniaki 3 grube parówki 2 szt czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 liście(...)Smacznego! Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie nowa zakładka na blogu. Jak wiecie dużo podróżuję a co za tym idzie, korzystam z restauracji, barów, kawiarni. Nie ma chyba nic gorszego jak struć się jedzeniem podczas wycieczki. Aby uniknąć takich sytuacji przeglądam blogi o jedzeniu, w których opisywane są konkretne miejsca, gdzie można dobrze zjeść. W czasie swoich licznych
Kasia i jej kobiecy światWiedzieliście, że dzisiaj mamy Światowy Dzień Chleba ? Nie? Nic nie szkodzi. Ja, szczerze mówiąc, też do niedawna nie wiedziałam. Aż tu nagle pojawiła się propozycja wspólnego pieczenia; nie mogłam sobie tej przyjemności odmówić. Szczególnie, że ostatnio mocno na bakier jestem z domowym wypiekiem pieczywa; szkoła mnie pod tym względem mocno rozleniwiła, i jakoś nie mogę się zebrać do stanu(...)pieczone na drożdżach), w dodatku prezentuje się bardzo efektownie. Lubię chlebki odrywane nie tylko za ich uroczy wygląd, ale też za łatwość jedzenia - świetnie nadają się jako dodatek do zup, gdzie każdy może sobie oderwać kawałek. A potem jeszcze jeden, nawet, gdy miska już pusta. Tak niezobowiązująco . Tym razem delikatny smak dyni został doprawiony czosnkiem i sporą ilością ziół
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTegoroczny sezon słoikowy rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Już w pierwszych dniach czerwca przygotowaliśmy niewielkie ilości bazy pomidorowej do sosów i zup oraz konfitury morelowe z amaretto ( klik po przepis ) Nie bylibyśmy jednak Saudyjskimi Wielbłądami, gdybyśmy nie zapragnęli (zresztą, jak co roku) wypróbować nowych nieznanych nam dotychczas smakołyków ze słoików. Tym razem inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie " Wielka księga słoików(...)pół łyżeczki) nasion kminu rzymskiego 0,5 ml (1/8 łyżeczki) mielonej kurkumy 670 ml octu spirytusowego 10-procentowego 1,2 litra wody Odmiana: Jeśli masz ochotę na nico ostrzejszy smak dodaj do listy przypraw 2 ml (pół łyżeczki) płatków ostrej papryki albo użyj 3 podłużnych zielonych lub czerwonych ostrych papryczek, które po uprzednim rozcięciu wzdłuż na pół i pozbawieniu gniazd
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: marchew 4 sztuki średnie, seler korzeń 1 średni, pietruszka korzeń 4 średnie, natka pietruszki 1 pęczek Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY I SOK DO PICIA = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania(...)wyciskać sok, następnie do wlotu wlać ciut wody i wcisnąć guzik cofania i cały sok do końca wyleci z resztek przygotowałam 2 potrawy: placki ziemniaczano-warzywne "zobacz TUTAJ" i zupę kalafiorową "zobacz TUTAJ" .........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię