Pożywna, aromatyczna i bardzo smaczna zupa krem z cukinii. Zmiksowane warzywa smakują świetnie i doskonale sycą. Dodatkowo, jest to super pomysł na to, aby dzieciaczki zjadały masę warzyw ze smakiem i miały ochotę na dokładkę ;) Zupę można podać z grzankami (dobre kupisz w KLIK ), groszkiem ptysiowym lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej (KLIK) 2 młode(...)Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja nalewam ciut ponad warzywa. Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się zmiksować. Dodaję łyżkę śmietany i miksuję na krem. Na koniec dodaję posiekany drobniutko koperek. SMACZNEGO!!! ZAPRASZAM PO PRZEPIS, NA PYSZNE PODUDZIA:) KLIK
Takie tam pichcenieugotować do miękkości groszku, po lekkim przestudzeniu zmiksować, doprawić solą i ewentualnie dodać do całości kostkę rosołową - wymieszać. Można dodać łyżkę śmietany( już na talerzu). Smacznego ! Wody do zupy dodajemy wg uznania, jeśli lubimy zupy- krem gęste to wody damy
Proste Potrawypodanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron.Można użyć kupnych grzanek lub groszku ptysiowego.Śmietanę można zastąpić serkiem topnionym o smaku śmietankowym (ok. 50 g) lub jogurtem naturalnym.Mo
Gospodyni MiejskaCześć! Wczoraj zaprezentowałam Wam na porowym fanpage apetyczne zdjęcie zupy. Od razu pojawiły się komentarze z prośbami o przepis, więc przyśpieszyłam trochę pracę i przepis już
Pora coś zjeśćnaprawdę ma smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony groszek. I co? Jak myślicie, jak smakowała? Otóż ku zdziwieniu wszystkich rozeszła się w oka mgnieniu. Niby wytrawne dane, a jednak dość(...)fajnie by smakowała z chipsem z wędzonego boczku. Ale to sprawdzę przy następnej okazji. Krem z kalarepy składniki 2 kalarepy 1 korzeń pietruszki (średniej wielkości lub 2 małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek (mrożony) 2 łyżki na talerz wykonanie Pokrojoną kalarepę, pietruszkę i por zalewam bulionem i gotuję
Przysmaki Karolkijest niezwykle delikatny, po prostu spróbujcie! Ja polecam arabską zupę krem z okrą : Składniki: 2 puszki pomidorów lub osiem świeżych, bardzo dojrzałych 30 dag okry, 1 kostka rosołowa lub 350 ml bulionu 1 cebula lub 3-4 zielone cebulki, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, trochę mrożonego groszku, 1 łyżka nasion kolendry utłuczonych w moździerzu, 1 łyżeczka(...)następnie wrzucić pokrojoną na 2-3 cm kawałki okrę (małe można zostawić w całości), dusić kolejne 10-15 min. Posypać pietruszką i szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub samą zupę jako przystawkę. Ten przepis bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowejszczypta kurkumy skórka otarta z 1 pomarańczy 4 łyżki mleka kokosowego sól do smaku butelka salsy pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w zalewie groszek ptysiowy Brześć Można z powodzeniem zwiększyć proporcje, gdyż zupa idealnie przechowuje się w lodówce. Jest zdrowa. Jest pyszna! W rondlu rozpuść olej kokosowy,podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka z kurkumą i curry.Dodać po chwili(...)Dodać pokrojoną w plastry marchewkę, dodać również pomidory. Wlać trochę wrzątku, posolić i gotować do 15 minut pod przykryciem. Otrzeć skórkę z pomarańczy. Dodać mleko kokosowe. Zmiksować na krem. Podawać z groszkiem ptysiowym i bazylią! Oby do lata
Z Kuchni Do KuchniSłodko ugotowałam pyszny krem z dyni hokkaido. W ogóle uwielbiam wszystko co dyniowe, ciasta, zupy, pierożki.. Zapraszam i miłego dnia! :) Składniki: 1 mała dynia hokkaido (bez skórki i pestek) 1 cebula starty świeży imbir 1 szkl mleka migdałowego oliwa z oliwek, np. Develey sól pieprz gałka muszkatałowa odrobina soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego) dodatkowo: groszek ptysiowy posiekana natka pietruszki(...)minut. Dodajemy ok 4 szkl wody, starty imbir, sól i pieprz. Gotujemy ok 20 minut pod przykrywką. Trochę przestudzamy, dolewamy mleko migdałowe i miksujemy blenderem na gładki krem. Podgrzewamy i doprawiamy gałką muszkatołową, sokiem z pomarańczy, ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy natką pietruszki! :) Smacznego
Trufelkowooraz cukier. Wszystkie składniki razem zblenderować na gładki krem i podawać. Zupa ma lekko słodkawy smak, jednak jej aromat jest dość wyraźny dzięki papryczce chili i pieczonej papryce. Krem najlepiej podawać udekorować koperkiem wraz z utartą mozzarellą i gorącymi grzankami. Choć równie pysznie smakuje z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany. W sezonie najlepiej użyć do przygotowania kremu
Aromatyczne Podróżekurczaka Samosa , chrupiące pierożki z kruchego ciasta z nadzieniem ziemniaczanym, zielony groszkiem i przyprawami Hommos , pasta z ciecierzycy z dodatkiem Tahini oraz przypraw Chicken Lollypop , chrupiące skrzydełka z kurczaka w sosie BBQ Mix Pakora , mix chrupiących warzyw smażonych w orientalnej panierce Pomiędzy Lentil (Shorba) , zupa krem z soczewicy Po pomiędzy Indian Tikka Salad , kompozycja chrupiącej sałaty lodowej, soczystego kurczaka, suszonych
Kulinarne przygody Gatityniezwykłemu aromatowi i smakowi tej zupy nikt się nie oprze. Zupa-krem z pieczarek jest świetnym pomysłem nie tylko na codzienny obiad, ale również na przyjęcie. Składniki: 500g pieczarek 1 opakowanie kremowej zupy pieczarkowej Knorr 1 cebula 4 ziemniaki 1 l bulionu warzywnego 200 ml śmietany groszek ptysiowy sól pieprz olej słonecznikowy Pieczarki i cebulę kroimy w plastry
Salonik smakówKolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny. Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń, żelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki(...)Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody. Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut. Po tym czasie zupę blenderuję na krem. Podaję z kleksami śmietanki i grzankami
Takie tam pichceniekarpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem. Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka możliwości jego wykorzystania. Ja zawsze przy okazji pieczenia karpatki czy eklerków z części ciasta robię groszek ptysiowy, który wykorzystuję do zup. Chciałam(...)surowe. Dlatego upieczone ciastka suszę jeszcze chwilę w niższej temperaturze. *na 12 sztuk Składniki: na ciasto: szklanka wody szklanka mąki pszennej 125 g masła 4 jajka na krem: litr mleka 80 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 20 g mąki kukurydzianej 3 żółtka 100 g cukru 200 g masła dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakolejna propozycja. Krem z pieczonej papryki smakuje bosko, jest aksamitny i intensywny w smaku. Zupa jest prosta do wykonania, najwięcej pracy jest z obieraniem papryki, ale jak się ją przykryje folią aluminiową albo włoży do foliowej torebki, to już pójdzie jak z płatka. Bardzo dobrym pomysłem było wrzucenie jabłka do zupy, stała się ona bardziej delikatna, choć z pazurem poprzez(...)można ją często robić kiedy papryka jest najtańsza i najlepsza. Zdecydowanie mogę ją Wam polecić, ze względu na walory smakowe i kremową konsystencję. Zapraszam i życzę przyjemnego piątku! ZUPA - KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. Składniki: 5 - 6 mięsistych papryk czerwonych 2 ząbki czosnku 1 jabłko około 600 ml bulionu estragon sól pieprz czarny pieprz cayenne
Zakątek rozkoszy kulinarnychKremy to fantastyczna alternatywa dla zup bazujących na rosole, czyli na tłuszczu zwierzęcym. Dzięki temu mogą być posiłkiem dla Wegan, Wegetarian, osób z alergiami na produkty mięsne i tych, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy. Ta ostatnia grupa powinna być szczególnie zainteresowana, ponieważ z mięsa do wywaru dostaje się szereg substancji uwalnianych z tkanek i tłuszczy. Te substancje odpowiadają(...)dodajemy podsmażony por, cebulę, mrożony groszek i przeciśnięty czosnek. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Jeśli zbyt dużo wody nam wyparowało podczas gotowania to możemy jeszcze ze szklankę dolać, zależy czy chcemy zupę bardziej gęstą lub rzadką. Całoś miksujemy przy pomocy blendera na aksamitny krem. Zupa wyśmienicie smakuje z grzankami
Dieta Rozdzielna i Zdrowie