smażyć. Wlać bulion - tak aby nie zakrył groszku - w miarę redukcji dolewać bulion. Nie podjadać :-) Groszek gotować do miękkości na wolnym ogniu ( pod p okrywką ). Nie może być za dużo bulionu bo nie wyjdzie krem tylko zupa. Na patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek. Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem, dodać grzanki, boczek na górę
Gaździnka warzyoleju i gotować 20 minut na małym ogniu. Lekko schłodzić i zmiksować zupę, by powstał gładki krem. Doprawić solą oraz sokiem z cytryny. Żółtka roztrzepać ze śmietana kremówką. Zupę podgrzać i zalać śmietaną i żółtkami. Dokładnie wymieszać, ale już nie gotować. Podawać z groszkiem ptysiowym. Można także podac z łyżką posiekanych ziół, wymieszać, nalać do miseczek
Camilla w kuchniodrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami słonecznika i dyni
Kuchnia w czekoladzieNiezwykły, aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie. Składniki
Szalona Kuchnia Ewelinygarnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie zupy miksuję. Przyprawiam do smaku, solą, imbirem i białym pieprzem. Nalewam na talerze, z jednej strony krem biały z drugiej zielony, można także zrobić coś na kształt „zebry” Nalewam kremy naprzemiennie, raz biały raz zielony, znowu biały…. Podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi SMACZNEGO!!! Od dzisiaj super
Takie tam pichcenieWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną zupę krem z brokułów, zupa jest bardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy brokułowej będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 1,5L zupy 1 litr wywaru warzywnego 1 brokuł 1 por (biła część około 130g) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła około(...)łyżek oleju kilka łyżek śmietanki 30% do smaku sól, pieprz zupę możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pieczywem na grzanki będziemy potrzebować: bułkę dwa ząbki czosnku kilka łyżek oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Zupa krem z brokułów Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na zupę: Z pora odcinam białą część, obieram z wierzchniej warstwy liści, przekrawam
Uwaga Babcia Gotujewlać mleko i śmietankę. Wszystko razem zmiksować (za pomocą blendera) na gładki krem. (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.) Zupę ponownie zagotować, doprawić do smaku i połączyć z posiekaną natką pietruszki. Po nalaniu do miseczek - zupę posypać prażoną cebulką i groszkiem ptysiowym. (*) Zupa na bazie mleka jest bardziej delikatniejsza, lżejsza i mniej
Di gotujegładko. Jest idealna! Lekko ostra, aromatyczna, pełna smaku - najlepsza zupa krem z dyni! Swoją podaję z kleksem śmietanki i chrupiącym boczkiem, ale sprawdzą się też grzanki czy groszek ptysiowy. Smacznego
Cooking Monstergładko. Jest idealna! Lekko ostra, aromatyczna, pełna smaku - najlepsza zupa krem z dyni! Swoją podaję z kleksem śmietanki i chrupiącym boczkiem, ale sprawdzą się też grzanki czy groszek ptysiowy. Smacznego
Cooking Monsterzjeść. Dziś rano przejrzałam lodówkę i szafki i już wiedziałam, co ugotuję. Padło na paprykowo-pomidorową zupę krem. Jak każdą tego typu zupę można ją pododawać z różnymi dodatkami i przyprawiać na rozmaite sposoby. Może być słodkawa lub pikantna, z grzankami, groszkiem ptysiowym, świeżymi ziołami, usmażonym na chrupiąco boczkiem, śmietaną bądź po prostu z makaronem lub pieczywem. Możliwości jest wiele(...)ciekawy sposób jej podania. Mam na myśli fetę. Jeśli rozpuścimy ją w zupie, otrzymamy fantastyczny, słonawy i dość ostry smak. Możemy też ją pokruszyć i posypać nią talerze z kremem. Tak czy tak, feta wspaniale się tutaj sprawdza. Taka zupa kojarzy mi się z kuchnią śródziemnomorską. Nie wiem do końca, na ile jest to trafne skojarzenie. Wydaje mi się
Ratunku obiadzaczęłam swoją przygodę z dynią. To kolejne danie które smakuje naprawdę dobrze i chyba jeśli mówimy o dyni przychodzi na myśl jako pierwsze. W końcu też polubiłam kremy bo kiedyś nie bardzo za nimi przepadałam. Nie ta konsystencja - jednak gusta i smaki się ciągle zmieniają. Składniki; ok 700 g dyni ( ja użyłam hokkaido ) 2 czerwone papryki(...)był na równi z warzywami) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Kiedy zupa lekko przestygnie dokładnie ją blendujemy na gładki krem. (wcześniej należy wyłowić liścia laurowego i ziele angielskie) Krem doprawiamy do smaku jeszcze sosem sojowym jeśli zachodzi taka potrzeba. I gotowe! ;-) podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Witajcie :) mam już jesień i dni są chłodne. Mam dzisiaj dla Was pyszną kremową rozgrzewającą zupę ze szczypta chili. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zapraszam do wypróbowania, jest łatwa w przygotowaniu:) Składniki: około 1 kg dyni 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 3 ząbki czosnku około 2 l bulionu lub wody sól, pieprz, lub domowa(...)odparuje, dolejcie wody lub bulionu, gęstość zupy zależy już od Waszego upodobania. Następnie wyciągamy zieleninę i miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Zupa najlepiej smakuje na gorąco posypana żółtym serem z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliJesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecam krem z dyni z mleczkiem kokosowym na ostro - sycąca, pożywna oraz rozgrzewająca. Serwujemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Do przygotowania kremu z dynii idealnie sprawdził się garnek emaliowany od firmy Tarka i Miarka. Składniki na 4-6 porcji: 1 kg obranej i oczyszczonej z pestek dynii
Życie zaczyna się w kuchnipieczarek i pora. Ma fajny, naturalny kolor oraz wyraźny, grzybowy smak. Kolejną jej zaletą jest krótki czas przygotowania. W większości zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie nastąpiło zjawisko indukcji myśli. Ciekawe
zadanie-gotowanie