zupa krem z groszku - 602 przepisów (strona:19/41)

Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 172

mojej rodzinie krem z dyni gości tak naprawdę dopiero od roku, ale jest bardzo lubianą zupą. Dziś wersja bardzo kremowa i bardzo gęsta. Zupa została wzbogacona smakiem czosnku i kremowym serkiem również z dodatkiem czosnku i ziół. Dodatkowo przygotowałam małe ptysiaki do podania tej zupy. Nazywam je ptysiakami  nie groszkiem ptysiowym bo są znacznie od niego większe. Ptysiaki wypełniłam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa marchewkowa z kurkumą 185

zdecydowanie jedno z najpopularniejszych i najtańszych warzyw. Marchewka sprawdza się jako dodatek do dań głównych: marchewka z groszkiem , surówka z marchewką , jako składnik ciasta , a także w zupie! Polecam moje przepisy na zupę z marchwi i pomarańczy i zupę krem z marchwi z ognistą mieszanką przypraw. Kremowa zupa marchewkowa to źródło beta karotenu ( prowitamina A), taką zupę możemy przygotowywać cały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa - krem z dyni 230

pełni już dziś zaprosimy wszystkich do udziału w konkursie, którego tematem przewodnim będzie właśnie dynia. Zupa - krem z dyni  SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 ml mleka bulion warzywny 3 ząbki c zosnku pieprz sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny lub śmietana groszek ptysiowy Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie przekładamy(...)zakryć dynie. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości dyni czyli ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę miksujemy. Podajemy z łyżką jogu rtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem groszku ptysiowego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa cebulowa 193

zupę doprawiamy do smaku jarzynką Odstawiamy zupę aby przestygła i potem miksujemy blenderem aby powstała nam zupa krem Można podawać w takiej postaci lub zaprawić śmietaną Ps Polecam zrobić bądź kupić grzanki do zupy. Możemy również podawać z groszkiem ptysiowym

Klaudynkowa kuchnia
Krem z zielonego groszku wg Ewy Wachowicz 189

udusić na łyżce masła. Gdy będzie już miękka zalać ją bulionem i zagotować. Na końcu dodać groszek. Całość doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Gdy wystygnie zmiksować blenderem na krem. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę. Przed podaniem podgrzać zupę, później przelać na talerz i zrobić kleksy z jogurtu z czosnkiem i natką pietruszki. Źródło: ewawachowicz.pl

Pychotkaaa
Poniedziałkowy "fit" - Zupa - krem z zielonego groszku 144

Ostatnio coraz częściej decyduję się na zupy kremy. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe i jak się zdążyłam przekonać można je przygotować naprawdę z wielu warzyw, więc szybko się nie znudzą. Dziś zapraszamy n krem z zielonego groszku(...)ziemniaków.  Krem z zielonego groszku SKŁADNIKI: 200 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 2 ziemniaki 1/2 kostki rosołowej jogurt naturalny 1 łyżka mąki pełnoziarnistej pieprz PRZYGOTOWANIE: Groszek przekładamy do garnka i zalewamy taką ilością wody aby go przykryć. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do groszku. Ja miałam ziemniaki ugotowane więc dodałam je gdy groszek się ugotował

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej (Crema di asparagi, piselli e prosciutto crudo) 146

łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę oraz seler naciowy . Dodajemy szparagi oraz groszek,  doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zup ę miksujemy na kremZupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera

La grande e la piccola cuoca
Kalafiorowa zupa krem 164

smaku solą i pieprzem. Wyjąć mięso. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Całość dokładnie zmiksować na gładki krem. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zupę podawać posypaną marchewką, koperkiem i ognistą mieszanką przypraw. Można również podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami

Smakołyki Asi
Zielony krem ze szpinaku i sałaty 192

dziwne..przepyszne! Delikatny smak, bardzo podobny do smaku tradycyjnej zupy z Egiptu. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku, ja jestem zakochana. Sałatę równie dobrze możecie zastąpić większą ilością szpinaku, choć szczerze mówiąc.. ta sałata ma coś w sobie. Podany z jogurtem lub groszkiem ptysiowym jest znakomity, momentami smakował mi jak krem z brokułów na który niedługo dodam tu przepis. Składniki

Czarnawisienka
Zupa Brokułowa 159

Bardzo prosta i szybka zupka :) Można ja podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym :) SKŁADNIKI: 1l. wody 1 kostka rosołowa 1 brokuł 2-3 ziemniaki 2

Dziś Ja gotuje
Kasza jaglana Beata Pawlikowska - recenzja 176

tutaj mamy np brukselkę z kaszą jaglaną czyli coś dla mnie :) jest też pięknie podana z groszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko,  czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem,  czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw

Cynamonowe szczęście
Smak zieleni z paluchami 176

Dzisiaj, ze względu na całkowity brak czasu w weekend, dodam tylko ekspresową -  zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z  szynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki(...)Gotujemy przez  5 minut od wrzucenia groszku. Koniecznie dodajemy na talerzu płatki migdałowe, aby miało co nam chrupać :) Ważne jest, aby zupa była odpowiednio gorąca -  dodajemy do niej po 2 plasterki sera camembert (jeżeli zupa będzie zimna ser nam się nie roztopi, co zupełnie zmieni  smak) Zupę a'la krem podajemy z paluchami z cista francuskiego

dlaSmaQ
Krem z zielonego groszku i jarmużu 149

smaku. • Po 10 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz groszek zielony. • Gotować do miękkości warzyw ok. 20 minut. • Na koniec wrzucić liście jarmużu i gotować jeszcze 5 minut. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem, posypać na talerzu zieleniną

To co kocham
Zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem 195

zalewamy wodą do zakrycia dyni. Gotujemy do miękkości ok 30 min.  Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy np. z groszkiem ptysiowym lub prażonymi płatkami migdałów

Atlas Smaków
Sycący zupa-krem z dyni 126

muszkatołową.Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki serka mascarpone, doprawić do smaku i zmiksować na krem. Ponieważ bardzo lubię szpinak zupę udekorowałam przesmażonymi na masełku listkami z dodatkiem czosnku i pestek dyni, lecz jeśli ktoś nie lubi , to z samym groszkiem ptysiowym też będzie

Anioły w kuchni