Zupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy . Rozpływa się w ustach. Robiłam już ją w tym sezonie kilkukrotnie. Białe szparagi idealnie nadają się do zup – są bardzo łagodne, a słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe(...)aksamitny krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy śmietanę. Rozlewamy do miseczek. Dekorujemy łososiem, cząstką jajka, główkami szparagów, posypujemy koperkiem. Zupę z białych szparagów podajemy z groszkiem lub grzankami. Post Zupa krem z białych szparagów z łososiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumarchewkowa, ale za to w brokułowej zakochałam się do szaleństwa. Cebulowa natomiast wspaniale rozgrzewa, a dyniowa, doprawiona imbirem czy curry jest doskonała dla osób lubiących orientalne smaki. Zupy krem serwujcie z grzankami, groszkiem ptysiowym, bądź bagietką. Zapraszam po pyszne inspiracje! Jestem ciekawa, która Was najbardziej zachęca Brokułowa zupa krem Marchewkowa zupa krem Paprykowa zupa krem Buraczkowa zupa krem Cebulowa zupa
Kuchnia BazyliiSmaczna i aksamitna zupa - krem z zielonego groszku , będzie wyśmienicie nadawać na różnego rodzaju domowe przyjęcia . Świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym jak również z grzankami . Jest bardzo prosta w przygotowaniu , polecam do wypróbowania. składniki na 1,5 l zupy 300 g mrożonego groszku 2 cebule 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1,5 litra rosołu ( może być z kostki
Smakowite DaniaDziś czwartek, więc pora na wpis z serii "Płynnych Czwartków" - w związku z czym zapraszam Was na kolejną, piękną, letnią zupę. Tym razem to cudowna zupa krem z zielonego groszku z dodatkiem rukwi wodnej, delikatna, słodka i lekko pikantna dzięki dodatkowi rukwi. Składniki : łyżka masła 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 50g rukwi wodnej
Codzienne GotowanieKrem marchewkowo-groszkowy...Gęsta, aromatyczna zupa krem.Z dużą ilością marchewki.A do tego groszek, natka pietruszki i czosnek.Podana z ziołowymi grzankami.Szybka, prosta i pyszna.Smacznego! Składniki:6 średnich marchewek;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);Kostka rosołowa;1 litr zimnej wody;Pęczek natki pietruszki;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Grzanki:2 duże kromki chleba;1/ 2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)odsączony groszek. Całość gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki.Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rogrzać. Wrzucić pokrojony chleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką.Zupę podawać
Gospodyni MiejskaJuż od jakiegoś czasu miałam ochotę ugotować zupę-krem, ale nie wiedziałam, który przepis wybrać. Po wielu poszukiwaniach, w jakiejś odkurzonej ,,Pani Domu" natknęłam się na dość nietypowy przepis na tę właśnie zupę. I ją sobie przetestowałam. Wyszła wspaniale kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 50 dag zielonego groszku (może być mrożony) 5 liści sałaty 2-3 ziemniaki(...)każdej porcji Wykonanie: Ziemniaki obieram, kroje w kostkę, zalewam 3-4 szklankami wody i wstawiam na gaz. Dodaję groszek i opłukane liście sałaty. Gotuje razem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą i pieprzem. Gotową zupę miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Zupę nalewam do filiżanek, do każdej dodaję po łyżce słodkiej śmietanki. Olej mieszam ze zmiażdżonym czosnkiem
Bea(u)ty kitchenwarzywnego. Zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na kilka minut. Zupę miksujemy w blenderze kielichowym lub ręcznym blenderem, gdy zupa jest za gęsta, w razie potrzeby dodajemy trochę wrzącej wody. Zmiksowaną zupę znów wlewamy do garnka, stawiamy na małym ogniu, możemy dodać śmietanę i doprawiamy zupę solą(...)pieprzem. Jeśli zupa ma mieć bardziej kremową konsystencję, to możemy zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach. Gorącą zupę krem podajemy z domowymi grzankami , obsypaną np. szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego! The post Zupa krem z cukinii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście, przynajmniej do kuchni ;) Zdecydowałam przygotować bardzo szybk ą, lekk ą i jednocześnie przepyszn ą zupę krem z zielonego groszku. Jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik(...)groszek i zalać wrzątkiem (tylko tyle, aby woda zakryła warzywa), dodać posiekaną miętę (z łodyżkami, kilka listków zostawić do przybrania) i zagotować. W międzyczasie dodać Vegetę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku
Codzienne Gotowaniesłoik i zabrania do pracy, a że jest błyskawiczna można ją zrobić nawet z samego rana lub dnia poprzedniego wieczorem. W moim dzisiejszym menu króluje zupa krem z zielonego groszku w towarzystwie brokułów. Składniki: 1 brokuł 1 duży por 1 łyżka masła 1.5 l bulionu drobiowego 2 ziemniaki 1/2 torebki mrożonego groszku(...)oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody. Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone
W kuchennej krainiePrzepisów . PRZEPISY Z BOCZKIEM przepis na SAŁATKA Z BOCZKIEM I TRUSKAWKAMI przepis na SAŁATKA JAJECZNA Z BOCZKIEM przepis na KANAPKA Z KURCZAKIEM I BOCZKIEM przepis na KREM Z ZIELONEGO GROSZKU przepis na ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY przepis na KREM Z KALAFIORA Z BOCZKIEM przepis na OSCYPEK PIECZONY W BOCZKU przepis na PSTRĄG NADZIEWANY BOCZKIEM przepis na MAKARON ZE SZPARAGAMI
nietylkopasta.plWARZYWAMI PULPETY RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM PIECZONY KALAFIOR KREM Z POMIDORÓW ZUPA JARZYNOWA (możesz nie dodawać śmietany do zupy) ZUPA GROCHOWA W WERSJI FIT KREM Z MARCHEWKI Z POMARAŃCZĄ I IMBIREM KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW KREM Z BURACZKÓW KREM Z GROSZKU Z MLEKIEM KOKOSOWYM ZUPA PHO Z MAKARONEM RYŻOWYM PIKANTNA ZUPA Z PORA I SOCZEWICY KREM Z FENKUŁA ZUPA
nietylkopasta.plsposobu odżywiania. Odpowiadała na wszystkie pytania, doradzała i wskazywała, jakie elementy warto zmienić w swojej diecie, a co z niej wyeliminować. Na warsztatach przygotowaliśmy: Pastę z zielonego groszku i awokado Zupę krem z białej rzodkwi i pora z oliwą truflową i suszonymi pomidorami Krewetki z ryżem jaśminowym Sorbet z mango ze śmietanką kokosową i orzechami. Zapraszam do krótkiej fotorelacji
Kuchnia Bon AppetitEuropejskiej? Według ekspertów to przyczyna niewiedzy na temat produktów mrożonych. Pora to zmienić i docenić mrożone warzywa oraz owoce! Zachęcam do wypróbowania przepisu z użyciem mrożonek – zupy krem z mrożonego groszku . *wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce? pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliiprzepisy na szybkie dania, takie po których będziemy syci i z których będziemy zadowoleni czyli : np. szarlotka na skróty, makaron aglio-olio, pasta pomodoro, najszybsza sałatka świata, zupa krem z zielonego groszku itd. Wyższa szkoła jazdy - czyli przepisy dla kulinarnych maniaków. Dla tych, którzy nie boją się włożyć do piekarnika dużego ptaka, zanurzyć rąk w misie pełnej mięsa mielonego
kruche babeczkiZupa: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym Składniki: - 3 marchewki - pietruszka - mała cebula - mielony czarny pieprz - 1/3 łyżeczki imbiru mielonego - kostka rosołowa (u mnie warzywna) dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - śmietanka 30% - natka pietruszki (u mnie suszona) - groszki ptysiowe (u mnie Brześć) Przygotowanie: Cebulę drobno siekam. Podsmażam ją na rozgrzanym oleju. Marchewki i pietruszkę kroję w plastry
Kuchnia co dnia