kostkę, wkładamy do rondelka z grubym dnem i lekko rozsmażamy, a następnie przekładamy do zupy. Całość zagotowujemy i następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze raz solą. Tak przygotowany krem możemy podać z kleksem jogurtu naturalnego, zieloną pietruszką, groszkiem ptysiowym lub grzankami. Ale zupa jest tak pyszna, że i bez tego tego towarzystwa też
Czary - gary w kuchniciecierzycą Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Zupa krem serowo-kalafiorowa Klasyczna zupa kalafiorowa Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Puree ziemniaczano-kalafiorowe Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1 opakowanie kalafiora Poltino 2 łyżki masła
Kulinarne przygody Gatitywiększe kawałki. Warzywa wkładamy do garnka i dodajemy suszone grzyby. Całość zalewamy około 1,5 litra wody i gotujemy do miękkości. Blendujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy drobno posiekanym selerem naciowym. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/piękniejszych momentów było wspólne wypiekanie chleba, chwila magiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba. Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney
KUCHARNIAdeszczowy, chłodny dzień fajnie jest zjeść coś ciepłego. Korzystając jeszcze z dostępności świeżych warzyw przygotowałam pyszny krem z kalafiora. Z nutą czosnku i cebuli, dzięki czemu zyskuje odrobinę pikanterii. Ilość przypraw można oczywiście dostosować do swoich własnych upodobań, ja ze względu na dzieci doprawiam delikatnie i nieśmiało przyznam, że Adaś zjadł całą swoją porcję i jeszcze do mojej się dobierał(...)przez kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie pokrywkę i gotujemy zupę przez ok 5 minut. Gotową miksujemy na gładki krem i podajemy z groszkiem ptysiowym oraz niteczkami pora
Kuchnia w czekoladziegotujemy jak najkrócej (tylko do czasu, aż warzywa będą miękkie). Zupy możemy podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi ziarnami. Dzisiejsza zupa ma lekko ostry smak, dzięki dodatkowi musztardy. Zupę przygotowuje się w kilka chwil, więc jest idealna dla osób zabieganych. Polecam! Krem z selera i ziemniaków Składniki na 6 porcji: 2 cebule 4 duże ziemniaki 1 seler
Smak mojej kuchniZupa to nieodłączny element dania głównego. Doskonale rozgrzewa nas od środka. Krem z warzyw to pyszna zupka z du ż ą ilością witamin. Świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącej, czosnkowo-maślanej grzanki. Składniki: ziemniaki 3 szt, marchew 1 szt, brokuł 1 szt, groszek mrożony pół szklanki, pietruszka pół korzenia, liść laurowy 2 szt, ziele(...)kostkę, dodać brokuła i zalać zimn ą wod ą i nastawić na palnik. Dodać przyprawy i gotować, dodać groszek i gotować do miękkości. Dodajemy posiekana natkę pietruszki. Gotow ą zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką śmietany oraz grzank
kulinarne odsłony patiformy posiłku. Kiedy przeglądałam i czytałam przepisy z mojego urodzinowego prezentu ("Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay) w oko wpadła mi zupa z soczewicy, krem z dyni oraz ten szybki i łatwy w przygotowaniu krem z zielonego, mrożonego, groszku. Świeży smak, przyjemna konsystencja i ta chrupiąca szynka... niebo w gębie! Krem z groszku, z szynka dojrzewająca 1 łyżka oliwy(...)niej cebulę ok 4 minut, by zmiękła, dodajemy ziemniaka i smażymy dalsze 3 minuty. Wrzucamy groszek, zalewamy ciepłym bulionem i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy ok 6 minut by ziemniaki stały się miękkie. Zabielamy śmietana, dodajemy miętę, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładki krem. Zupę podgrzewamy. Kawałki szynki lekko rumienimy na rozgrzanej patelni, podajemy jako dodatek do zupy
Dzieje kuchennej Wiewiórypostaci kremu z zielonego groszku ale z dodatkiem cukinii. Składniki na 4 duże porcje: 1 cukinia, waga do 1 kg (u mnie mrożona ale z mojego ogrodu) 200 gram zielonego groszku ( również mrożony ale również z mojego ogrodu) 1 duża cebula 50 gram masła sól, pieprz 2 litry bulionu lub wody biały wędzony twaróg Przygotowanie: Zielony groszek wrzucamy(...)rondelku rozpuszczamy masło, szklimy cebulę, następnie po 2-3 minutach dodajemy cukinie. Dusimy parę minut. Wrzucamy całość do gotującego się zielonego groszku na 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Blendujemy do momentu aż zupa otrzyma konsystencje gładkiego kremu. Serwujemy w mojej ulubionej wersji z białym wędzonym twarogiem
Życie zaczyna się w kuchnimoże zabraknąć, kiedy lato w pełni, a ogródki przepełnione warzywami. Lekka zupa, która zaskoczyła mnie swoim smakiem. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra :) SKŁADNIKI: 2 młode kalarepy 1 cebula 3 ziemniaki 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu drobiowego sól pieprz czarny koperek groszek ptysiowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i po kolei smażyć na patelni z odrobiną(...)się warzywa, aby cały aromat i smak przenieść do garnka. Gotować, aż warzywa będą miękkie, czyli około 20min. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodatkowo można podbić zupę śmietaną, jak ktoś lubi. Podawać ze świeżo posiekanym koperkiem i groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego :) Polecam również nadziewane kalarepy :) Kategoria: DLA DZIECI , Obiad , Szybki obiad , WYTRAWNIE , Zupy Tagged: bulion , kalarepa , koperek , ziemniaki
https:KKuchniaMniamNastępnie dodać marchewkę i całość zalać bulionem. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotować aż marchewka będzie miękka. Potem całość zmiksowacć blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać bulionu. Gotową zupę podałam z groszkiem ptysiowym
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1/2 l bulionu 1 puszka kukurydzy 1 większy ziemniak kawałek imbiru 1 serek topiony śmietankowy po kawałku czerwonej i zielonej papryki groszek ptysiowy Mamut sól, pieprz Przygotowanie: Bulion zagotować … Czytaj dalej Zupa krem z kukurydzy
czarrna od kuchniSkładniki: 3 szklanki mrożonego groszku 1 marchewka 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu) 1 cebula olej natka pietruszki sól, pieprz Cebulę
Moja Galeria Smakubób i zalać całość wodą tak, aby tylko przykrywała bób. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 3 - 5 minut. Zmiksować zupę na gładki krem, doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Sto kolorów kuchniZupa z pieczonej papryki jest czasochłonna, ale smak rekompensuje jej przygotowanie. Znakomicie smakuje z grillowaną grzanką, można ją podać również z groszkiem ptysiowym. Często dodaje do niej serek mascarpone lub po prostu mozzarellę. Składniki: 5-6 sztuk czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 1 mała cebula 4 łyżki oliwy około 0,5 l wywaru sól(...)pokrój w talarki i zeszklij na oliwie. Do rondelka przełóż paprykę, obrany i podpieczony czosnek, całość zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. Zupę zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku. Podaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
Kukuleczki