Najprostsza zupa krem z cukinii jaką znam. Gdybym jej nie posypywała pestkami dyni właściwie byłaby nijaka. Ale zupy kremy w mojej opinii właśnie takie są, a posypywanie ich grzankami, czy groszkiem ptysiowym nie jest mi po drodze. Nie pisze tego aby kogoś zniechęcić, ale wręcz przeciwnie. Jeśli komuś nie w smak z cukinią, zupą kremem, albo jednym i drugim, niech
Matka ŻywicielkaObiad w Błyskawiczny Piątek - szybko i na temat! :) Bez zbędnego gadania, zapraszam dziś na zupę-krem o przyjemnym, koperkowym smaku . Bogata i gęsta warzywami, aromatyczna dodatkiem czosnku i świeżego koperku, przybrana chrupiącym groszkiem ptysiowym od firmy BRZEŚĆ . Do ugotowania w 20-25 minut. Idealna na błyskawiczny i nieskomplikowany obiad, gdy akurat nie chce się zbyt długo "stać przy garach(...)jeszcze z 5 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę na moment zdjąć z gazu i zmiksować w garnku blenderem - krem wyjdzie mocno gęsty . Na koniec wrzucić resztę posiekanego koperku i chwilkę jeszcze pogotować. Zupę serwowałam posypaną groszkiem ptysiowym od firmy BRZEŚĆ . Rewelacja :) Aby podejrzeć zestawienie przepisów biorących udział w akcji Błyskawiczny Piątek zapraszam na bloga ... - link wkrótce
Grunt to przepis!zielonym groszkiem i bazylią powstał zupełnie spontanicznie i... pod dyktando Zuzi :) ona jest niesamowita i ma czasem pomysły, za które tylko po stopach całować :D groszku w zupie nie tknie (chyba, że to zupa krem i nie wie, że go wrzuciłam), w sałatce rzadko, a taki z zalewy, prosto z puszki wsuwa z taką prędkością, jakby tydzień głodowała(...)reklamy telewizyjnej lub gazetki promocyjnej) od razu padło pytanie "z czym dziś pasta", a na moje "właśnie nie wiem, zastanawiam się..." jak z torpedy wyskoczyła, że może z groszkiem, bo akurat stała na szafce świeżo kupiona puszka ulubionego groszku Bonduelle. Na pewno znasz produkty tej firmy, bo na rynku jest od 25 lat. Ale czy wiesz, że warzywa Bonduelle uprawiane
Kolorowy Przepisownikinnej, o mniejszej zawartości tłuszczu (polecam jednak użyć śmietanki UHT, czyli takiej z kartonika a nie z lodówki). Krem z zielonego groszku będzie znakomicie smakował podany również z groszkiem ptysiowym oraz domowymi grzaneczkami czosnkowymi. Składniki (na 4 porcje): 500 g zielonego groszku (użyłam mrożonego) 1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju) 1 cebula (użyłam czerwonej) 1 duży ząbek czosnku(...)maśle drobno pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Następnie dosypujemy zielony groszek, chwilkę mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy tak do czasu zmięknięcia groszku (ok. 40 minut; czas ten będzie krótszy jeśli użyjemy groszku świeżego). Pod koniec dodajemy połowę drobno posiekanej papryczki chilli (bez pestek) i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem. Wlewamy kremówkę (lub inną śmietanę
MyCookBook.plStyczeń, zimno, dobrze nie jest. W taką pogodę warto posilić się czymś naprawdę dobrym i rozgrzewającym. Na przykład jakąś zupą-kremem. Taką właśnie jak ta z zielonego groszku. Jak jeszcze parę grzanek do niej dodamy to naprawdę będzie sycąca. A skoro o grzankach mowa... Dawno temu, przy okazji przepisu na grzanki, wspominałem Wam jak to znany katolicki podróżnik Wojciech Cejrowski(...)się sprawa zakończyła. A właściwie chyba nie zakończyła, ciąg dalszy będzie z całą pewnością. Historia będzie długa, ale warto przeczytać. Oczywiście nie ma ona żadnego związku z dzisiejszą zupą, więc kto chce to śmiało może przejść od razu do przepisu. A kto ma parę wolnych chwil i chęci to niech czyta. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder ManufactureGroszek ptysiowy, to bardzo smaczny dodatek do zup, zwłaszcza zup - kremów. Wbrew pozorom zrobienie go samemu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. W dodatku taka produkcja będzie bardziej opłacalna, bo składniki są tanie i zawsze ( lub prawie zawsze ) mamy je w domu. No i jak to w przypadku każdego domowego wypieku - wiemy co jemy :). Dodatkową zaletą jest to, że możemy(...)przygotować wcześniej i w szczelnie zamykanym pojemniku przechowywać nawet do około 1 tygodnia. Taki groszek, to fajna alternatywa dla grzanek, które to zwykle dodajemy do zup. Polecam :). Składniki na około 2 duże blachy groszku ( płaskie blachy z wyposażenia piekarnika ): 100 g mąki pszennej 50 g masła 125 ml wody ( pół szklanki ) 3 nieduże jajka duża szczypta soli Wykonanie: Do niedużego
Opowieści z piekarnikaprzetrzeć jeszcze ten krem przez sitko, ale mnie smakował ten nie przetarty bardziej. Polecam, bo zupka jest rewelacyjna. Składniki : * łyżka masła * mała cebulka dymka * mała marchewka * ząbek czosnku * ulubione zioła * 450g mrożonego zielonego groszku Przygotowanie : Do garnka wrzucić łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną dymkę oraz czosnek. Poddusić z odrobiną wody. Dodać posiekaną marchewkę. Wymieszać, przyprawić. Dodać groszek i około pół(...)litra zimnej wody. Całość dusić pod przykryciem przez około 5-7 minut, do miękkości groszku. Ciepłą zupę zmiksować na gładko. Posypać świeżymi ziołami bądź w wersji nie dietetycznej podawać z grzankami czosnkowymi . Obowiązkowo z czarnym, świeżo mielonym pieprzem
Magiczne Życie Martylitra, dodać przyprawy i grzyby. • Gotować ok. 30 minut, na koniec dodać serek topiony i natkę pietruszki. • Zmiksować zupę na gładki krem. • Podawać polaną słodką śmietanką z groszkiem ptysiowym
To co kochampierwotnym planie miały być placuszki. A co wyszło? Zupa – krem z cukinii. Robi się ją prosto i szybko. Oto składniki: 1 średnia cukinia 1 kostka warzywna 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego sól, pieprz do smaku grzanki lub groszek ptysiowy Czosnek i cebulę drobno kroimy. Szybko podsmażamy(...)Doprawiamy według uznania. Gdy zawartość garnka wystygnie ucieramy warzywa za pomocą blendera. Gotowe. Pysznie smakuje na chłodno, lub na ciepło. Posypana grzankami lub groszkiem ptysiowym syci i cieszy podniebienia aksamitnym smakiem. Taka zupa – krem ma jeszcze jedną zaletę. Nie trzeba stać godzinami przy kuchni. Smacznego 🙂 […] Artykuł Zupa – krem z cukinii – idealny na upały
Niuniokiaranżacji. Krem groszkowy 1 opakowanie groszku mrożonego lub groszek z puszki 1 litr bulionu warzywnego 1 kwaśne jabłko kilka ziemniaków sól i pieprz biały do smaku pół szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej listki mięty do dekoracji Do gorącego bulionu warzywnego dodaj pokrojone drobno ziemniaki i jabłko. Jeśli używasz groszku mrozonego dodaj go do zupy i gotuj
Gotuj Sam!Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawiera niewielką ilość składników. Mimo tej prostoty jest to bardzo wykwintna zupa, często podawana na letnich, eleganckich przyjęciach. Zupę krem z białych szparagów można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Składniki: pęczek białych szparagów (ok. 40 dkg) 1 biała cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. bulion warzywny z kostki BIO) 1/2 łyżeczki(...)bulion, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu wyjąć główki szparagów. Zmiksować zupę na krem za pomocą blendera lub miksera ręcznego. Przelać zupę do garnka, dodać śmietanę i jeśli trzeba sól. Przed podaniem dodać do zupy główki szparagów, koperek i skropić oliwą. Smacznego
Codziennik Kuchennykrem z octu balsamicznego - groszek ptysiowy Przygotowanie: Wydrążoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy w półplasterki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa z dodatkiem sambalu. Następnie zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy mleczko kokosowe (można odłożyć dwie łyżki do dekoracji) i gotujemy około 20 minut. Zupę miksujemy(...)ponownie stawiamy na palniku. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Podajemy ozdobiony kleksami mleczka kokosowego lub kremem balsamicznym i posypany groszkiem ptysiowym. Z racji zbliżającego się Halloween ozdobiłam mój krem pajęczyną z kremu balsamicznego. Myślę, że na tak ozdobioną zupę skusi się każdy niejadek
W poszukiwaniu inspiracjizima to dla mnie czas kiedy najczęściej przygotowuje szybkie, pożywne i aromatyczne gulasze oraz zapiekanki. Wiosną i latem wolę lekkie dania takie jak sałatki czy zupy krem. Przepis na dzisiejszy gulasz z ziemniakami, groszkiem i czerwona fasolką powstał dość spontanicznie po przejrzeniu zawartości szafek i lodówki. Użyłam do niego groszku mrożonego ale taki konserwowy też spokojnie się nada. Jeśli będziecie
Życie ze smakiempostąpić tak samo. • Groszek gotować w bulionie z dymką przez 10 minut. • Wrzucić mozzarellę pokrojoną na kawałki i zmiksować z groszkiem. • Przyprawić solą i pieprzem. • Podawać gęstą zupę krem z grzankami ziołowymi. Jeśli wolicie rzadszą zupę, to można dodać więcej bulionu. Inpiracja przepisem Nigelli Lawson
To co kochamkostce bulionowej lub samej wodzie, ale jeżeli gotowanie domowego bulionu jest dla kogoś chlebem powszednim, to jak najbardziej można taką zupę przyrządzić właśnie na jego bazie. Co do dodatków, to też w każdym kremie jest dowolne. Można dodać groszek ptysiowy, grzanki własnej produkcji, zgrillowane lub usmażone kawałki kurczaka itd. U mnie, z pestkami słonecznika i płatkami migdałów wygląda
Sagneska - gotowanie i lifestyle