WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3 Składniki na krem: 35 g masła, 1/2 mniejszej cebuli, 250 g
JejKuchniaKrem ze białych szparagów to jedna z najlepszych i najdelikatniejszych zup w sezonie wiosenno-letnim. Prosty do zrobienia, zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją. Zwykle składniki dają niezwykły smakowy efekt i naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :) Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy(...)końcem gotowania dorzuć główki szparagów i gotuj, aż zmiękną. Dosyp gałkę muszkatołową, wlej kremówkę, dorzuć masło, posól i popierz do smaku. Wyłów główki i zblenduj zupę na gładki, aksamitny krem. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostałymi główkami. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyboski! :)))) Podałam z ziołowymi grzankami i szczypiorkiem - i tak polecam podawać :) choć zamiast grzanek świetnie się też sprawdzi groszek ptysiowy, czy... wytrawna muffinka :) i właśnie tak spróbuję kolejnym razem -z muffinką :) Z przepisu wychodzą dwie większe lub 3 średnie porcje. Uwaga! Krem jest pyszny nie tylko na ciepło, ale też na zimno! Dlatego z powodzeniem może być zabrany w słoiku(...)pracy, na uczelnię lub... na piknik :) Ja aktualnie nie pracuję zawodowo (obecnie mój zawód to podwójna MAMA), ale gdy wrócę do pracy ta zupa w sezonie szparagowym znajdzie się w moim "pracowniczym" menu na 100%! :) Składniki: 500g białych szparagów 1 średnia pietruszka 1/4 selera szczypta gałki muszkatołowej sól ziołowa i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pietruszkę i kawałek
Kolorowy Przepisownikoliwie, dodać groszek i chwilę przesmażyć razem. – Zalać warzywa ok. 1,5 litrem gorącej wody, doprawić solą, pieprzem i gotować z ziołami przez 15 minut. – Zupę zmiksować blenderem. Gęstość zupy można regulować ilością wody. – Wrzucić serek mascarpone i roztrzepać trzepaczką, zagotować. – Dodać śmietankę i wymieszać ponownie. – Podawać zupę krem
To co kochamsmaku wyrazista. Jednak pomyślałam 😏, że zupa krem, to nic zaskakującego, może przygotować na niej coś nietypowego 😋. Długo⏳ nie myślałam i za kombinowanie 👅 od razu się zabrałam. Trochę zaryzykowałam, bo pojęcia nie miałam, czy proporcje odpowiednio dobrałam, czy kaszy za mało- za dużo nie dodałam 😵. Ale co tam, następnie jajka, groszku dodałam i do tortownicy masę przelałam. Piekłam chwilę
Moniki Smakołykitempie ekspresowym. I muszę Wam powiedzieć, że zupy-kremy za to właśnie lubię - mimo, że mam bardzo ograniczony czas na przygotowanie obiadu, bo żołądek już domaga się kolejnego posiłku, to moment od rozpoczęcia gotowania do jedzenia dania jest tak krótki, że aż prawie niezauważalny. Także polecam Wam serdecznie dzisiejszy krem z zielonego groszku - Smacznego! Normal 0 21 false false false
psgotujemyskładniki: na 4 porcje 2 pory 1 kubek tartego parmezanu 0,5 kubka śmietany 30% 2 litry rosołu z kury 1 serek topiony typu emmentaler lub
Luźna Kuchniapiątkowy obiadek. Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 750 ml bulionu warzywnego 2 duże serki topione - śmietankowe 2 ząbki czosnku natka pietruszki szczypiorek groszek ptysiowy PRZYGOTOWANIE: Bulion warzywny zagotowujemy. Do malaksera przekładamy serki topione i dodajemy 150 ml wywaru - całość dokładnie mieszamy do roztopienia serka. Powstałym kremem serowym zalewamy bulion, dodajemy przeciśnięty czosnek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirazem z zalewą, kukurydzę i groszek oraz wlewamy pozostały rosół. Wszystko gotujemy przez 10 minut mieszając od czasu do czasu, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili w proszku. Na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę chleb i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę podajemy gorącą. Polecam również zupy: Irlandzką zupę dyniową z ziemniakami oraz Zupę-krem z kukurydzy z bekonem
Trzeci talerzPrzepyszna zupa - krem z cukini, którą pokochacie od pierwszej łyżki:) Ugotowana na warzywnym bulionie i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Cudowna, kremowa konsystencja, piekny kolor i lekko słodki smak to główne zalety tej zupy. Choć jest sycąca i treściwa, ciężko poprzestać na jednej miseczce:) Możecie podać ją z chrupiącymi groszkami ptysiowymi (dostępne w każdym markecie, ja kupuję w Lidlu), ale świetnie
Słodko-Słony Świat Ilonypraktyce z zielonych warzyw, łyżki masła i sporej ilości (jak na zupę!) białego wina. Prezydent nawet sam sobie wziął dolewkę, chociaż fascynatem zup to on nie jest. :) Zupa zielony krem Składniki: 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) spory kawałek brokuła (ja miałam samą łodygę, ale można wziąć też różyczki) 15 cm kawałek pora z części jasnozielonej 2 zielone(...)brokuła, pora, cebulkę, łodygi ziół, dodałam łyżkę masła. Gotowałam z częściowym przykryciem do miękkości ziemniaków. Po tym czasie dodałam ogórka, cukinię, groszek, pozostały por, połowę posiekanych ziół, gotowałam kolejne 5 minut. Wlałam wino, gorącą zupę zmiksowałam, doprawiłam solą i pieprzem, ponownie zagotowałam, zdjęłam z ognia. Odłożoną cukinię obsmażyłam krótko na mocnym ogniu na oliwie
Kuchnia Prezydentowejtyle niewielką by zachować konsystencję kremu). Zupę zaprawiamy lekko osoloną śmietaną. Dopełnia ona smak i nadaje aksamitnej konsystencji. Łagodzi też odrobinę ostrość. Zagotowujemy i zupa gotowa. Jeśli ktoś bardzo liczy kalorie to bez śmietany zupa tez jest pyszna. Podajemy z: grzankami paprykowymi, serowymi bądź ziołowymi, prażonymi na sucho pestkami dyni, a w ostateczności z groszkiem ptysiowym. Pyszna przystawka, pierwsze danie
Kuchnia po mojemuKrem to ciekawy pomysł na lekki, smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad przyrządzony głównie z zielonych, pełnych witamin warzyw. Składniki: 500g brokułu 1 pęczek szczypiorku
Szalona Kuchnia Ewelinyminuty i zalać bulionem. Zupę gotować pod przykryciem przez około 10-15 minut. Na końcu wmieszać kawałki serka topionego (powinien być dokładnie rozpuszczony). Całość zblendować na jednolity krem i doprawić do smaku (solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej). Po nalaniu do miseczek/talerzy można posypać natką pietruszki i ewentualnie podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Di gotuje