zupa krem z groszku - 602 przepisów (strona:27/41)

Zupa krem z cukinii i sera brie 195

grzankami lub groszkiem ptysiowym Wykonanie: Z cukinii wydrążamy gniazdo nasienne, następnie cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy warzywa, po czym dodajemy je do rosołu. Całość gotujemy do miękkości. Ser kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do zupy wlewamy rozmieszaną ze śmietaną mąkę kukurydzianą, aby zagęścić zupę (jeżeli uznamy(...)zmiksowaniu będziemy mieli wystarczająco gęstą zupę, to zagęszczanie możemy pominąć) Chwilę gotujemy, po czym całość miksujemy na gładki krem.   Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Krem z białych szparagów z nutą kardamonu i oliwy truflowej, pod mleczną chmurką 125

Białych szparagów ciąg dalszy, czyli czas na zupę krem :) Lekką, ale z mocnymi akcentami kardamonu i gałki muszkatołowej oraz aromatem liści limonki kaffir. Całość dopełnia nietuzinkowy smak oliwy truflowej. Po prostu eksplozja smaków! SKŁADNIKI (3-4 porcje) 10 białych szparagów 2 nieduże ziemniaki 1 pietruszka 5 cm kawałek korzenia selera 150 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleka + do spienienia(...)liście limonki kaffir 4 ziarna zielonego kardamonu 1 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru gałka muszkatołowa biały pieprz 1 łyżeczka oliwy truflowej dodatkowo: groszek ptysiowy listek świeżej bazylii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Warzywa umyć, obrać i pokroić w nieduże kawałki. ( im mniejsze, tym szybciej się ugotują) W garnku zagotować dwie szklanki wody z solą, cukrem, liśćmi limonki, oraz kardamonem. Do gotującej wody wrzucić

DefinicjaSmaku
Warzywa w mleku kokosowym z basmati, co wege w Biedronce + ceny 213

podsmaż na patelni na oleju lub maśle klarowanym. Pozostałe warzywa pokrój na mniejsze kawałki (u mnie: cukinia, marchewka, czerwona papryka, zielony groszek), ugotuj na parze lub w wodzie, groszek odcedź z zalewy. Umieść wszystkie warzywa na patelni z cebulą i czosnkiem, dodaj kilka łyżek gęstego mleka kokosowego (lub prawie całą puszkę, w zależności od ilości warzyw), dopraw do smaku curry(...)czasami dostępna  pasta z wędzonym tofu  (o których powiedziała mi Linda),  - kasza orkiszowa,  - paluszki chlebowe Grissini ,  -  czekolada Lindt Excellence , -  zupy-krem (mrożonki), - baton owocowy Vitanella (chyba jedyny słodycz w całym sklepie, który nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych barwników, konserwantów ani innych ulepszaczy). GOTOWE MIESZANKI LIŚCIASTYCH WARZYW I KIEŁKÓW (WEGAŃSKIE)     KASZE

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa krem z dyni Hokkaido. 171

Na jesienną rozgrzewkę polecam zupę ,szczególnie lubianą przez dzieci. Składniki: 40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni 2 ziemniaki 1 kwaśne jabłko 3 pomidory 1

Kulinarny karnet Christophera
Cupcakes czekoladowe- wersja Wielkanocna 156

babeczka:  80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli    1 łyżka proszku do pieczeni 2

Humanistka w kuchni
Zupa krem z cukinii 197

początek jesieni i już wszyscy w domu pociągamy nosami.  Na jesienną pluchę polecam więc zupę krem z cukinii - z czosnkiem i cebulą - świetna na przeziębienie !!! Przepis na zupę krem z cukinii : SKŁADNIKI  1 duża cukinia (ok. 700g) 2 cebule 3 ząbki czosnku 3/4 litra bulionu  oliwa  suszona bazylia sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kostkę(...)pieprzymy. Smażymy na patelni przez 10 minut.  Gotujemy bulion i wrzucamy warzywa. Przyprawiamy suszoną bazylią i gotujemy jeszcze przez 20 minut.  Miksujemy zupę blenderem.  Możemy podawać  z grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką. Ja grilluję kromki z chlebka kukurydzianego z masłem, czosnkiem i majerankiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem z pieczarek 134

jeszcze z patelni ani nie robiłem, ani nie jadłem. Nie spodziewaj się wyrazistej i charakternej zupy. Zupa pieczarkowa jest delikatna w smaku, o lekkiej nucie pieczarek ze względu na ich łagodny smak i aromat. Mleczko kokosowe może zostać zastąpione śmietanką. Najważniejsze, żeby czymś dobrze zupę zabielić (najlepiej czymś tłustym), ponieważ wyciągniemy z niej wtedy więcej smaku. Składniki: Pieczarki – 500g(...)gotuj następne 5-10 minut. Zdejmij z ognia, odczekaj 3-5 minut, dodaj mleczko kokosowe i zblenduj. Spróbuj, dopraw do smaku i podawaj, najlepiej z grzankami. Smacznego! Artykuł Zupa krem z pieczarek pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
ZUPA KREM Z PIETRUSZKI I GRUSZKI 99

Jeśli lubicie słodkie kremy, to koniecznie wypróbujcie krem z pietruszki i gruszki.  Z chrupiącą posypką smakuje doskonale.  Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Mnie osobiście bardzo smakuje. Można go również posypać groszkiem ptysiowym. Składniki: 5 sztuk korzenia pietruszki 1 biała cebula 1 dorodna gruszka  pół łyżeczki tymianku  oliwa sól, pieprz  płatki migdałów(...)wody lub bulionu  Przygotowanie: W garnku rozgrzej oliwę. Korzeń pietruszki obierz, pokrój w grube plastry i wrzuć do garnka, smaż około 5 minut Cebulę posiekaj i dodaj do zupy.  Całość smaż kolejne 5 minut. Podlej warzywa wodą lub bulionem. Dodaj pokrojoną gruszkę, tymianek, sól, pieprz.  Zupę gotuj  do czasu, aż pietruszka będzie miękka.  Następnie zblenduj

Kukuleczki
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni 141

mój sposób na rozgrzewający krem z dyni Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Bulion: 1,5 l wody 1 korzeń pietruszki 1 natka pietruszki 1 por (biała część) 1 mały seler 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka jałowca 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej Zupa: 1 kg ulubionej dyni(...)puszka mleka kokosowego (400 ml) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki ¼ łyżeczki płatków chili 5 cm imbiru 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Do podania: groszek ptysiowy lub grzanki kwaśna śmietana lub śmietanka kokosowa * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Pietruszkę i marchew natnij na krzyż od strony grubszego końca. Cebulę przekrój na pół. Jedną połówkę podpal

Food Square
Szparagowa zupa krem 144

Sezon szparagowy w pełni. W osiedlowych warzywniakach szparagi można zakupić teraz w bardzo korzystnej cenie. Lubię je za delikatny smak i aromat, który od zawsze kojarzy

Pobite gary Barbary
Zupa krem z dyni, z mlekiem kokosowym 204

zlać do czystego naczynia. Można je przechowywać w lodówce przez 48 godzin lub zamrozić. Jeśli nie chce się Wam robić mleka kokosowego samodzielnie, możecie użyć tego z puszki, niestety zupa będzie wtedy droższa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojoną dynię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Całość zalać 1,5 litra wody(...)Doprawić solą, garam masala, i pieprzem oraz chili, jeśli lubicie pikantniejsze potrawy. Dodać szklankę mleka kokosowego, zmiksować na krem. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Udekorować startym serem gruyère, parmezanem lub innym serem o zdecydowanym smaku. Można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego! Wyliczenia: dynia 2 zł ziemniaki 0,50 zł marchewka 0,35 zł cebula

Obiad za dychę
Krem z dyni hokkaido z imbirem i zielonym groszkiem 200

Mmmm... gotowanie tej zupy-przekąski zajmuje mniej więcej tyle, co pójście do sklepu i kupienie takiej w proszku, powrót do domu i zalanie jej wrzątkiem. Sami

Kuchenna Kontrrewolucya
Kremowa zupa dyniowa 177

Kremowa zupa dyniowa...Aksamitna, delikatnie pachnąca imbirem.Z dyni, z dodatkiem marchewki i ziemniaka.Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga

Gospodyni Miejska
Krem brokułowy 131

Szybka , smakowita zupka , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć si w podstawowe składniki i życzę miłej pracy  ;) Kremu wychodzi z tych

Słodkości i nie tylko
Krem z zielonego groszku z miętą 164

odrobinę śmietany, sprawimy, że nasza zupa stanie się jeszcze bardziej kremowa. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 3 szklanki mrożonego lub świeżego groszku 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki masła Pęczek świeżej mięty Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do dużego garnka wrzucamy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masło się już rozpuści dodajemy do tego groszek(...)dalej smażymy. Następnie do garnka wlewamy bulion warzywny i całość gotujemy do miękkości groszku. Dodajemy miętę. Garnek zdejmujemy z ognia, gdy groszek będzie miękki. Pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem rozlewamy do misek i przed samym podaniem dodajmy odrobinę śmietany na środek

CookMag

Proponowane wyszukiwania