zupa krem z groszku - 602 przepisów (strona:32/41)

Zupa-krem dyniowo-marchewkowa z ziemniakami i koperkiem 156

ogrodu - za co mi się oberwało, że kupuję jak jest ;) ale wytłumaczyłam się z powodów i zostało mi przebaczone :) Dynia hokkaido jest naprawdę świetnym rozwiązaniem do przygotowania szybkiej zupy - wystarczy ją umyć, pokroić, aby wyjąć miąższ z ziarnami i potem w drobniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Ugotuje się w 10-15 minut! Prawda, że szybko? :) Składniki: 1 dynia hokkaido(...)kardamonem i solą. Wyjmujemy seler i pietruszkę oraz ziarna ziela angielskiego. Dodajemy łyżkę koperku, blendujemy na krem, po czy dodajemy pozostały koperek i łyżkę oliwy z oliwek. Na talerzach możemy udekorować prażonymi pestkami dyni i posiekanym koperkiem. Pasują tu także grzanki czy groszek ptysiowy

Kolorowy Przepisownik
Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazurowaną miodem 155

miód. Gotujemy tak chwilę, mieszając, aż glazura się zezłoci. Voila! Składniki na zupę: - około 1 kilogram marchwi - około 1 litra bulionu (ja zrobiłam drobiowy, ale może być nawet warzywny) - 2 cebule czerwone - 50 gram masła - gałka muszkatołowa - szafran - sól - pieprz - śmietanka słodka (opcjonalnie) - śmietana kwaśna 18% Przygotowanie zupy: Marchew obieramy, myjemy i gotujemy w bulionie. Cebulę obieramy, kroimy i szklimy(...)żeby móc kontrolować konsystencję zupy. W zależności od gęstości dodajemy lub nie więcej bulionu, tak, by całość była gładka i niewodnista. Dodajemy szafran, gałkę, pieprz i sól. Opcjonalnie również nieco słodkiej śmietanki. Podajemy za to z kwaśną śmietaną i glazurowaną miodem marchewką (oczywiście można wykorzystać też pestki dyni czy słonecznika, prażone migdały, groszek ptysiowy lub grzanki). Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Krem kurkowy 154

Dziś przedstawiam prosty przepis na pożywny i aromatyczny krem z kurek :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4-5 porcji: 500 ml intensywnego bulionu warzywno-mięsnego 1

My Culinary Art
Zupa krem ze szpinaku 172

Składniki: Opakowanie świeżego szpinaku baby (waga 200 g); 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 2 szklanki bulionu (u mnie wrzątek + 1/2 łyżki vegety); 3 ząbki czosnku

Gospodyni Miejska
Krem z pomaranczowych warzyw 154

mlekiem podgrzewamy w garnku, w którym będziemy robić zupę.  Na patelnię wrzucamy marchew, bataty i ziemniaki i smażymy przez 2 - 3 min. Dodajemy cebulę i doprowadzamy do jej zeszklenia. przekładamy do garnka, zostawiając na patelni tłuszcz. Wrzucamy dynię i również przez chwilę obsmażamy, po czym dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy(...)małym ogniu przez ok. 20 min.  Po tym czasie próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Miksujemy na gładko i gotujemy jeszcze dosłownie przez chwilę. Zupa doskonale smakuje z pełnoziarnistymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub sama posypana ulubionymi ziarnami.  Smacznego

Kuchnia od dwojga
Krem Romanesco 131

Kalafior- znany w polskiej kuchni już od dawna. Każdy chyba miał z nim styczność, zwłaszcza kiedy pojawiał się latem taki świeżutki i Mama podawała go na

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem z selera korzeniowego 267

Zupa krem z selera korzeniowego...Delikatna i kremowa zupa z selera o pięknym, żółtym kolorze.Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora.Mocno warzywna. Zabielona śmietaną.Oprószona natką pietruszki.Pyszna! Składniki:500 g selera korzeniowego;500 g ziemniaków;2 cebule;Biała część pora;3 łyżki oleju;1 liść laurowy;1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety;200 g kwaśnej(...)dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do garnka z ugotowaną zupą i wymieszać.Zupę zestawić z ognia i zblendować. Doprawić solą i pieprzem ziołowym i wymieszać.Zupę podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą około 2 litry zupy.Zupę można podać z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Pysznie smakuje także

Gospodyni Miejska
Zupa krem z pieczonych batatów i marchewki 115

zupę z brokuła i zielonego groszku. Duża w tym zasługa przedszkola, pani kucharki i pań przedszkolanek. Menu w przedszkolu jest takie, że niejedna restauracja by się nie powstydziła. Pytam wczoraj Franka: - jaka była zupka w przedszkolu? - szerekowa - jaka???? - SZEREKOWA! - a jaka to jest szerekowa? - no taka wojszkowa! Dalej więc nie wiem o jaką zupę chodzi. Mówi, że była(...)zielona (więc może bardziej szrekowa?), choć ja podejrzewam, że chodzi o żołnierską grochówkę ;)  Tymczasem ostatni dzwonek na zupę z marchwi, batatów i imbiru. Bo zupa taka jeszcze jesienna, na chłodne i deszczowe dni. Zupa jest gęsta i mocno kremowa, takie zupy trzeba lubić :) A przed nami piękny, ciepły i słoneczny weekend. Nareszcie wiosna!!!    Składniki: 2-3 średnie bataty

bistro mama
ZUPA KREM Z BOBU. 206

Bezdeszczowa jesień - uśmiecham się na widok złocistych liści za oknem, na szum wiatru bawiącym się z nimi, na spacerujące parkiem za oknem przedszkolaki, ubrane w jaskrawe

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z pieczonej dyni. 182

Człowiek uczy się całe życie... ja na przykład nigdy nie starałam sie zapoznać bliżej z dynią. Było to dla mnie warzywo bez smaku znane jako dynia

Z butelką mleczka w tle
Zupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi 180

piekranika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione.Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę.Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem.W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka ze startego parmezanu (o średnicy(...)chipsów zarumienią. Upieczone chipsy delikatnie ściągnąć z blachy i wystudzić.Zupę podawać gorącą, z dodatkiem chipsów parmezanowych.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1 - 1,5 litra zupy.Ilość bulionu można zmniejszyć do 250 ml, jeśli zupa ma być gęściejsza.Chipsy parmezanowe można zastąpić grzankami lub groszkiem ptysiowym.Zupę można dodatkowo przyprawić ostrą papryką w proszku czy chili.W

Gospodyni Miejska
Zupa krem ze szparagów –z tahiną i cytryną 176

zupę na zakończenie szparagowego sezonu – długo o niej nie zapomnicie a za szparagami zatęsknicie jeszcze bardziej. Cała praca nad tą zupą to dosłownie pół godziny – a kończymy z daniem godnym przynajmniej jednej gwiazdki Michelin. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce – nie musimy ich wyrzucać, pokrójcie je tylko drobniej. Resztę szparagów kroimy na dwucentymetrowe kawałki. To właśnie do tej zupy świetnie nadają się(...)minuty. Sprawdzamy, czy nie trzeba zupy lekko dosolić. Jeśli potrzeba – dodajemy jeszcze odrobinę tahiny albo soku z cytryny. Przelewamy z powrotem do rondla, zagotowujemy i podajemy.   Na talerzach warto zupę urozmaicić – ja podałam ją z zawsze eleganckimi jajkami przepiórczymi (po 3 na porcję), czymś chrupiącym i świeżym, jak pokrojony cukrowy groszek. Wstążki surowych szparagów ścięłam obieraczką do jarzyn. Czarnuszka

Karo in the Kitchen
Zupa pomidorowa 131

Klasyczna i pyszna, często króluje na polskich stołach. Podawana najczęściej z ryżem lub makaronem. Mowa oczywiście o pomidorowej. Przygotować ją można na wiele sposobów. Ja proponuje

PatiGotuje
Ekologiczne produkty Danival. 142

ryżu (albo jęczmienia). Ma kremową konsystencję i jest lekko słodkie, dlatego też Japończycy używają go do deserów, ale nie tylko :) Dobrze zagęszcza. Według mnie najlepsze do kremowych zup i sosów, ale też... budyniu i sernika! * Płatki miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem Miso jest także używane jako alternatywa dla soi. Tutaj w formie płatków z dodatkiem kwiatu soli(...)mnie odpycha. Dlatego też wersja z tofu to świetne rozwiązanie dla wegetarian. Połączenie ryżu, fasolki i tofu smakuje całkiem nieźle. Plus za porządne doprawienie potrawy. * Śmietankowy krem ze szpinaku - z dodatkiem śmietanki i groszku, smakuje jak domowy! Plus za opakowanie pozbawione bisfenolu, aluminium i ftalanów. * Śmietankowy krem z pieczarek - rozgrzewający, świetne na deszczowe, chłodne dni. Jako że jestem ogromną fanką

Poranek na słodko