krem), ale także genialna wiosną a nawet latem, kiedy po prostu zastępuje cały obiad – jest bardzo sycąca, ale jednocześnie zaskakująco lekka. Kremowa zupa warzywna z kurczakiem bazuje na bulionie, ma w sobie mnóstwo warzyw (możecie użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych, więc kremową zupę warzywną z kurczakiem można przygotować przez cały rok). Polecam jednak zdecydowanie użyć mrożonego groszku dobrej
Pociąg Do KuchniBazą do tej zupy są pory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i bez smaku
W kuchni wieczorempapryczka chili czerstwy chleb Groszek wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 3 godziny. Następnie pozostałe warzywa umyć, obrać pokroić, wrzucić do garnka zalanego zimną wodą (około 1,5l), dodać ziele angielskie, papryczkę chili i 3 liście laurowe. Gotować razem do miękkości na małym ogniu przez około godzinę. Odstawić zupę do wystygnięcia, wyciągnąć ziele i liście laurowe(...)całość zblendować na gładki krem. Pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek z czosnkiem i papryką słodką i ostrą. Podawać z ciepłą zupą
Delusional Trinegęstego kremu brokułowego. Do przygotowania zupy można użyć zarówno świeżego brokuła, jak i mrożonych różyczek brokuła (opakowanie o wadze ok. 450 g). Dodatek ziemniaków sprawia, że zupa jest gęsta i sycąca. Jeśli zupa ma być bardziej rzadka, lekka i mniej sycąca należy zrezygnować z ich dodatku. Z czosnku można zrezygnować lub zastąpić go bazylią czy suszonym tymiankiem. Zupę można także(...)podać z grzankami lu groszkiem ptysiowym. Serek topiony śmietankowy można zastąpić np. ziołowym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskatylko mnie 😉 W kremie z dyni najważniejsze są przyprawy i dodatki bo bez nich zupa jest bardzo mdła w smaku. Dlatego u mnie w zupie znajdziecie pełno różnych przypraw jak: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka ostra, a także dodatki: sos sojowy, sok z cytryny i najważniejsze - mleko kokosowe. Jest to najlepsza zupa dyniowa, jaką jadłam! Składniki: 1 kg dyni(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta papryki ostrej mielonej 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz Dodatkowo: groszek ptysiowy Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
Kuchnia MagdaLenymożesz sobie pozwolić Pierwszy rozdział to know-how dla wegańskich fanów superżywności. Dowiecie się z niego czym jest superfood. Poznacie kilka podstawowych przepisów na śmietanę z orzechów, krem daktylowy czy też słodki sok jabłkowy. Rozdział drugi zawiera garść pysznych inspiracji śniadaniowych. Dobry początek dnia to połowa sukcesu Znajdziecie tu pyszne smoothies, obłędne musli czy też naleśniki ze słodkich ziemniaków, które(...)wpadły mi w oko. Trzeci rozdział – lunch w pracy – to zbiór inspiracji, które możesz zabrać ze sobą na wynos – od sałatki ze szparagów i zielonego groszku poprzez zupę fasolową aż do pełnoziarnistej tortilli. Jedzenie dające szczęście – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki
Moja pasja smakubeluga która z wyglądu przypomina kawior. Nadaje się do zup oraz pikantnych przekąsek. W sklepach można dostać także soczewicę koralową, która ma różowy kolor i soczewicę pomarańczową, która, podobnie jak czerwona i żółta, ma delikatny, słodkawy smak i łatwo się rozgotowuje, dzięki czemu można z niej uzyskać konsystencję kremu lub puree. Najdroższa i najbardziej aromatyczna jest ciemnozielona francuska soczewica(...)która po ugotowaniu zachowuje kształt. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 25 min 1 szklanka czarnej soczewicy 1 żółta cukinia 500 g świeżego bobu 500 g świeżego zielonego groszku 100 g sera feta ok 2-3 łyżek oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka płatków chili 100 ml oleju lnianego 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżek płynnego miodu
Słodki Kompromiscukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, warzywa kapustne, – strączki – groszek, fasolka szparagowa – warzywa kiszone, które mają również szereg innych znakomitych właściwości – gotowane kasze – jęczmienna, pszenna, brązowy ryż A dla wytrwałych superprzepis – idealny na piekarnik, jaki mamy z oknem Chłodnik z zielonego groszku i świeżych ogórków (5-6 osób) 500 g zielonego groszku 6 -7 świeżych niedużych ogórków 500 ml jogurtu(...)ząbki czosnku sól/pieprz do smaku wg uznania nieduży buraczek Listki mięty/koperku do ozdoby Zielony groszek zblanszowałam i wystudziłam. Ogórki dokładnie umyłam i obrałam ze skórki. Ząbki czosnku obrałam i pokroiłam na mniejsze cząstki. Dodałam jogurt i wszystko zmiksowałam na gładziutki krem. Doprawiłam do smaku i wstawiłam do lodówki Na suchej patelni uprażyłam na złoto sezam wraz z orzechami
Kate's KitchenWczoraj było łagodnie, dziś będzie piekielnie ostro Meksykańska zupa podana z nachosami zapiekanymi pod serem;-) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1,5
MarciochaKucharzyNie spodziewałam się , że aż tak pokocham soczewicę! Były już krokiety … było kotlety …. zapiekanki , a teraz przyszła pora na zupę! Robi się ją błyskawicznie
Ostra na Słodkokurek, 2 litry wody, 1 włoszczyzna, 1 nóżka kurczaka, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, płatki migdałowe, pieprz kolorowy, sól morska. Polecam też zupy krem z dyni , kalafiora i brokuła Przygotowanie: Kurki dokładnie myjemy, podsmażamy na rozpuszczonym masełku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy ok. 10 minut(...)kurki wraz powstałym sosikiem. Wyjmujemy mięsko i warzywa z garnka. Kurki miksujemy blenderem. Zupkę zagęszczamy mąką. Przyprawiamy pieprzem i solą. Posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z groszkiem ptysiowym
Aga w kuchniSkładniki: 500 gram batatów 2 szklanki bulionu bądź rosołu 1 marchew 1 ziemniak sól, pieprz kilka łyżek ricotty, liście szałwii, wędzona papryka w proszku Bataty, ziemniaka
Mango Papajaprażona ciecierzyca - niebo w gębie! Świetnie sprawdzi się jako przekąska pomiędzy posiłkami i jako dodatek do zup czy sałatek. Przyznam, że nie przepadam za groszkiem ptysiowym, który szybko rozmięka w zupie i sprawia, że jest jeszcze gęstsza. Ciecierzyca pozostaje cudownie chrupiąca, jest bardzo zdrowa i można przyprawić ją według własnego uznania. Polecam! :) Prażona ciecierzyca: 250 g ciecierzycy 2 łyżki(...)bulionu. Spróbujcie i jeśli jest mało doprawiony, to dodajcie sól i pieprz. Jeśli smak jest zbyt mało wyrazisty możecie użyć także bulionetki, ale nie jest to niezbędne. Zupa krem: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 4 bataty - ok. 700 g 5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry
Cooking Monster500 g brukselki 1 puszka groszku 1,5 l wywaru wołowego 2 ziemniaki 10 cm pora 1 mała cebula 1 marchewka sól pieprz kminek szczypta papryki
Gotowanie jest łatwegruntu, więc za kilka tygodni pojawi się świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym. Składniki (na 4 - 5 porcji): ok. 600 g mrożonego groszku łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki białego pieprzu sól rzeżucha Groszek przesypać do garnka i wlać ok. pół litra wody. Dosypać(...)czosnek niedźwiedzi, kminek, ostrą paprykę i biały pieprz. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować aż groszek będzie miękki. Całość zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie rozcieńczyć wrzątkiem. Doprawić do smaku solą. Podawać krem posypany rzeżuchą
Weekendy w domu i ogrodzie