zasadzie bez wyjątku. Chociaż z pewnością mam kilka swoich ulubionych. I myślę, że właśnie do tego ścisłego grona wchodzi kolejna: kremowa zupa z białych szparagów. Nie jest to taki gęsty krem, jak czasami się robi np. z dyni. Jest nieco rzadsza, ale idealnie kremowa. I perfekcyjnie smaczna. Na 3 porcje: 2 pęczki białych szparagów 4 szalotki ząbek czosnku(...)zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 3 minuty. Kilka główek zostawiamy, przydadzą się później. Tak mniej więcej 5 na osobę. Zupę miksujemy blenderem. Prawdopodobnie w zupie pozostaną łyka od szparagów, takie żyłki. Przecieramy więc zupę przez sitko do drugiego garnka. Podgrzewamy i zabielamy śmietaną. Szałwię wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą
Marder&Marder Manufacturejesienny, z którym ewidentnie kojarzy mi sie jedno warzywo - dynia. Dynia w różnych wydaniach może być deserem lub potrawą obiadową. Dzisiaj zapraszam na rozgrzewający krem z dyni, oczywiście podawany z kasza jaglaną. Składniki: średnia dynia 4 duże czerwone papryki 4 marchewki duża cebula gałązka lubczyku 3 ziela angielskie bulion warzywny (do przykrycia warzyw) 5 listków świeżej bazylii(...)dynię i usuwamy z niej pestki. Miąższ wrzucamy razem z cebulą do garnka. Dusimy. Dodajemy upieczona paprykę i marchewkę wraz z wytworzonym sokiem. Całość gotujemy z bazylią, zielem angielskim i lubczykiem. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, wyjmujemy listki i ziele, a warzywa miksujemy. Rozpuszczamy na patelni 1/2 łyżeczki masła i dosypujemy do niego papryki. Całość po połączeniu dodajemy do zupy. Doprawiamy
ChilliJemyWitajcie :) Mamy sezon dyniowy więc koniecznie musi być krem z dyni z grzankami. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych produktów firmy Mamut które od dawna goszczą na moim stole. Mamut to nie tylko chrupiące sucharki, puszyste biszkopty i oryginalna Bułka Tarta Wrocławska. To ponad 70 lat doświadczenia i historia niezwykłych ludzi, dla których tworzenie wypieków jest pasją. Kochają(...)internetową http://www.mamutsa.pl/ . SKŁADNIKI : około 1 kg obranej i umytej dyni 3, 4 ziemniaki pęczek włoszczyzny ( por,kilka gałązek pietruszki, selera, lubczyku ) 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku szczypta chili dla ostrości 2 łyżki masła parmezan lub żółty ser Grzanki z czosnkiem Mamut WYKONANIE : Obraną dynię i ziemniaki roimy w kostkę, włoszczyznę myjemy i związujemy nitką
Sama słodycz i szczypta chilitego świadomi. Kasza jaglana ma sporą zawartość węglowodanów złożonych, które w procesie trawienia powoli uwalniają energię. Proponuję bardzo fajną zupę, krem, można ją trzymać w lodówce do kilku dni, podawać z pestkami i zabierać ze sobą wszędzie. Składniki kawałek dyni 4 marchewki 1 duża czerwona cebula lub 2 mniejsze 5 ząbków czosnku pół puszki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza(...)poniżej poziomu dyni. Gotuj około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj mleko kokosowe, dosmacz solą i gotuj około 5 minut. Wszystko przełóż do blendera i zmiksuj z kaszą jaglaną. W blenderze zachowaj około pół szklanki tego kremu. W następnym poście wyjaśnię do czego będzie potrzebny. Ilość kaszy bedzie zależała od tego jak gęstą zupę chcesz uzyskać. Na suchej
Z Kuchni Do KuchniPołączenie dyni z mlekiem kokosowym? Czemu nie! Miałam niezmierną ochotę spróbować dyni na sposób orientalny - efekt? Rewelacja! Pyszny, gęsty krem z dyni na spokój tajski - z kokosem i limonką, delikatnie ostry - jednym słowem raj dla podniebienia! Gorąco polecam! 1 mała dynia (1kg po obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki(...)cukru (najlepiej brązowego) 1 paprycza chili (opcjonalnie) Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić. W garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i starty korzeń imbiru. Gdy cebula zmięknie dodać czerwonej pasty curry, chwilę przesmażyć, dodać dynię, zalać bulinem i mlekiem kokosowym (3/4 puszki). Kłącza trawy cytrynowej rozgnieść i używać do mieszania zupy, w ten sposób najlepiej wydobywa się z niej
Codzienne GotowanieKrem z marchewki to sycąca, gęsta, lekko słodka i bardzo pożywna zupa, która świetnie sprawdzi się na jesienno- zimowe obiady. Dodatek imbiru w zupie sprawi, że z całą pewnością nas rozgrzeje. Nie wiem czy wiecie, ale marchew jest nie tylko smacznym warzywem, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa. Zawiera w sobie duże ilości przeciwulteniaczy – luteiny, alfa- karotenu oraz beta(...)Doprawiamy solą i pieprzem. W momencie kiedy warzywa będą już miękkie zupę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli lubicie czuć w smaku kawałki warzyw, to nie musicie blendować jej aż tak dokładnie. Zupę krem z marchwi możemy podać z odrobiną gęstej, kwaśnej śmietany i posypane np. pestkami dyni, albo słonecznika. Smacznego! Artykuł Krem z marchewki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon dyniowy w pełni! Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości. Przeczytacie o nich w TYM ARTYKULE
Moje Kuchenne RewelacjeZimno, zimno, a jak zimno to trzeba się czymś rozgrzać, a najlepiej zupą dyniową, taką pikantną z pachnącym lubczykiem, a żeby było bardziej sycąco zupę podałam
IzabelawkuchniSkładniki: - 2 cebule - 1 dynia Hokkaido - 3 marchewki -500 ml mleka kokosowego Real Thai - 4 ząbki czosnku - około 2 cm korzenia imbiru -1 szklanka kaszy jaglanej
Szkrab Je Samczęsto wykorzystuję w swojej kuchni, dlatego zebrało się już na blogu sporo ciekawych propozycji. 1. Racuchy dyniowe na zsiadłym mleku 2. Krem z dyni słodko- kwaśny z fasolą 3. Pączki dyniowe- faworki 4. Chipsy dyniowe do zup 5. Dyniowa zupa z zacierką 6. Surówka z dynią 7. Duszona dynia z żurawiną 8. Dynia duszona w warzywach 9. Racuchy dyniowe
Tradycyjna KuchniaKrem z dyni na słodko to nie moja bajka, ale pikantna i lekko kwaskowata, rozgrzewająca zupa jak najbardziej. Składniki: 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3-4 łyżki masła lub oleju 4-5 małych dyń, np. hokkaido 2 małe ziemniaki kurkuma, pieprz cayenne, papryka wędzona 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól
Qlinarnie i Qlinarniebędzie powtórka. Jak zauważycie w przepisie napisałam, że dynię piekłam razem ze skórą. Po upieczeniu też jej nie obierałam bo przy użyciu dyni hokkaido nie jest to konieczne. Można zmiksować kawałki miąższu razem ze skórka. Dyniową zupę krem możecie podać także z łososiem - zapewniam, że taka wersja jest bardzo smaczna. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZupa dyniowa to popularne jesienne danie, choć najwięksi miłośnicy tego warzywa mogą pokusić się również o ugotowanie zupy z dyni mrożonej. Przepisów na zupę z dyni
Kulinarna Pokusa