batatów pasują (jak dla mnie) do drobiu, zaś do wołowiny lub wieprzowiny wybierałabym inne ziemniaki, kaszę lub ryż. Moja zupa krem wygląda i smakuje podobnie jak słodka zupa z marchewki, może także z dyni? Można się nabrać;) Jest delikatna, słodkawo - pieprzna z dodatkiem odrobiny octu winnego i czerwonej pasty curry (a to niespodzianka!) Pycha! Możecie zajadać
Zasmakuj Kuchnimogłam przejść obok dyni obojętnie. Ostatnio miałam niesamowitą ochotę na zupę dyniową. Taką banalną, prostą. Z kuchnią jest jak z życiem. Im bardziej chce się przedobrzyć tym gorzej wychodzi. Dlatego stawiam na proste połączenia z nutką oryginalności. Tym razem to prosta zupa dyniowa z jakże pysznym małym dodatkiem - ziołową posypką. Kocham jesień. Tak, powyższy wstęp pisałam dwa tygodnie temu(...)brak mi czasu... Składniki: Krem z dyni: 1/2 dyni piżmowej 2 średnie marchewki 1 cebula 1 łyżeczka masła 3/4 l - 1 l wody lub bulionu 100 g śmietankowego serka topionego vegeta Ziołowa posypka: 1 kromka czerstwego chleba 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika 1 gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku sól oliwa Zupa: Dynię i marchewkę obrać
My simple kitchenZupa krem z brokułów to prosta i pyszna zupa, którą przygotujesz przez cały rok ze świeżych lub mrożonych brokułów. Delikatna, zarazem aromatyczna i bardzo smaczna zupa krem z brokułów, którą polubią dzieci i dorośli. Podasz ją z grzankami, parmezanem, groszkiem ptysiowym, świeżymi ziołami, pestkami dyni, orzechami.. Jest pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu. Poniżej dokładny przepis wraz z poradami(...)Zapraszam po mój sprawdzony i najlepszy przepis na krem z brokułów. Krem z brokułów SKŁADNIKI: 2 świeże brokuły – 1000 g 3,5 szklanki bulionu 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 łyżki śmietanki 18% sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie zupy krem zaczynam od umycia i obrania warzyw. Brokuły myję
Zasmakuj Kuchniprzepisów na m.in. Tortellini, Ciasto dyniowe z kremem, Pierogi, Zupy i wiele wiele innych … Ale narazie nie o przepisach mowa ;) Pogadajmy sobie właśnie o dyni ach … Taka uśmiechnięta dynia chyba wszystkim kojarzy się ze świętem Halloween. Nie zawsze jednak tak było – dawniej kojarzona była z potępionymi duszami ;) Dynia jest przede wszystkim smacznym i bardzo odżywczym owocem, którego(...)swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy podawali natomiast świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom. W XV w. dynia przypłynęła na statkach Kolumba – on sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku dzień, w którym po raz pierwszy ujrzał to niezwykłe olbrzymie warzywo. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety
Ostra na Słodkomdłej dyni można uzyskać wyrazisty smak. Dokonał tego dodatek soku z pomarańczy, ostrej papryczki i imbiru. Zupa ma idealnie gładką konsystencję i piękny dyniowy kolor. Strukturę przełamują chrupiące pestki z dyni. Składniki: • 700 g miąższu dyni • 2 marchewki • 1 cebula • 1/2 szklanki soku z pomarańczy • 1/2 ostrej papryczki • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku • sól, pieprz(...)ogniu ok.30 minut aż warzywa będą miękkie. • Zdjąć garnek z ognia, dodać serek po czym zmiksować na krem i doprawić solą i pieprzem. • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę na talerzu
To co kochammonotonne. Niektóre zupy były OK (pomidorowa, krem z buraka i dyniowo-paprykowa), inne mi niezbyt smakowały. Gdy sama robiłam post, zupy ratowały mi życie np. bulion warzywny z warzywnym "makaronem", krem z kalafiora, szpinaku, jabłek i buraka, dyni, papryki i pomidora, pomidorowa z ryżem z kalafiora i bazylią, czy gazpacho. Tutaj trochę zabrakło mi inwencji kucharza. Moja ogólna(...)4/4- Ogromny plus za koktajle i zakwas buraczany. Dobre sałatki i faszerowane warzywa. Uważam, że warzywa powinny być al dente, więcej świeżych warzyw i ziół, trochę bardziej urozmaicone śniadania, zupy kremy - do dopracowania. Czy skorzystam ponownie z diety pudełkowej? Myślę, że tak, ale raczej nie długoterminowo, a na tzw. "przypominajki" jednodniowego postu lub w innej sytuacji. Czy polecam catering dietetyczny
Cytryna&Co.zwierząt. Dziś więc mam krótki przepis na to jak się z nią rozprawić, by była smacznym dodatkiem do naszych zup kremów, placuszków, ciast itp. Przygotujcie jej więcej, bo śmiało można ją zamrozić lub spasteryzować w słoiczkach. Składniki: 1 dynia (ok 3kg) Sposób przygotowania: Dynię kroimy na małe kawałki, usuwamy nasiona. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy
Kuchnia w czekoladziestoiska uginają się wręcz od sezonowych dobroci.. Mamy nadzieję, że Wy dynię kochanie równie bardzo jak my, bo przecież ta wspaniała Pani smakuje zarówno na słono jak i na słodko! My dziś sporządziłyśmy ją w wersji wytrawnej i wedle naszej blogowej tradycji zupa ma konsystencję kremu! Zapraszamy Was zatem do sporządzenia naszej wersji zupy krem z dynii i dodatków(...)wywaru z półmiękkimi cząstkami dynii. Zupę gotujemy jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy natkę pietruszki oraz miętę i całość bledujemy aż do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników. Do głębokiego kubka nalewamy małą część zupy, dodajemy ser marscarpone i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby żadne grudki nie były widoczne. Zabieloną część zupy wlewamy z powrotem do garnka i wszystko dokładnie
Symfonia SmakówNabyłam drogą kupna średnią dynię i już się chwaliłam na pewnym portalu społecznościowym, że jutro będzie zupa dyniowa, a tu się okazało, że w dyni nie
Nie Bo Piekłorozgrzać masło dodać cebulę z czosnkiem i lekko zrumienić, tak by cebula nie zrobiła się brązowa. Dodać dynię i całość chwilę podsmażać. Wlać mleczko kokosowe, wodę dodać po pół łyżeczki imbiru, curry, kurkumy i gotować pod przykryciem do miękkości. Zupę zmiksować na krem i doprawić do smaku. W zależności jaką lubimy gęstość dolać wody lub wywaru lub chwilę gotować celem
Ala piecze i gotujeZupa w 30 minut czemu nie, do tego wegańska. Za sprawą bulionu warzywnego który wykorzystałam do zupy. Zupa w dwóch kolorach. Biała to kalafiorowa, zielona to z kalarepy. Z reguły większość wyrzuca liście kalarepy a są one tak samo dobre i zdrowe jak sama kalarepa. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia. Składniki: 1 kalarepa 1/2 kalafiora 1 por biała część(...)Potem dodaję liście i gotuję jeszcze pięć minut. Całość miksuję blenderem z koperkiem, doprawiam według uznania. Na talerz wylewam nabierkę kremu z kalarepy, potem kalafiorowy, i znowu kalarepa, i kalafiorowa i tak kilka razy. Zupę podaję z pestkami dyni
wesoła kuchniapodlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy posypaną pestkami dyni
Atlas SmakówTym razem zupka krem z dyni ale trochę inna z pomidorami,pyszna,delikatna i lekka-polecam
Swojskie jedzonkozasadzie bez wyjątku. Chociaż z pewnością mam kilka swoich ulubionych. I myślę, że właśnie do tego ścisłego grona wchodzi kolejna: kremowa zupa z białych szparagów. Nie jest to taki gęsty krem, jak czasami się robi np. z dyni. Jest nieco rzadsza, ale idealnie kremowa. I perfekcyjnie smaczna. Na 3 porcje: 2 pęczki białych szparagów 4 szalotki ząbek czosnku(...)zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 3 minuty. Kilka główek zostawiamy, przydadzą się później. Tak mniej więcej 5 na osobę. Zupę miksujemy blenderem. Prawdopodobnie w zupie pozostaną łyka od szparagów, takie żyłki. Przecieramy więc zupę przez sitko do drugiego garnka. Podgrzewamy i zabielamy śmietaną. Szałwię wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą
Marder&Marder Manufacture