odrobiną soli i pieprzu. Obraną marchew kroimy w duże plastry. Zeszklone warzywa zalewamy ok 1,5 litra bulionu warzywnego. Wrzucamy marchew i dynię. Gotujemy do miękkości warzyw. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Przestygniętą zupę blendujemy na krem. Jeśli jest zbyt gęsta uzupełniamy odpowiednią ilością(...)wody (na tyle niewielką by zachować konsystencję kremu). Zupę zaprawiamy lekko osoloną śmietaną. Dopełnia ona smak i nadaje aksamitnej konsystencji. Łagodzi też odrobinę ostrość. Zagotowujemy i zupa gotowa. Jeśli ktoś bardzo liczy kalorie to bez śmietany zupa tez jest pyszna. Podajemy z: grzankami paprykowymi, serowymi bądź ziołowymi, prażonymi na sucho pestkami dyni, a w ostateczności z groszkiem ptysiowym. Pyszna przystawka
Kuchnia po mojemuUwielbiam zupy krem! Doskonale się spisują w okresie jesienno-zimowym, ponieważ super sycą i rozgrzewają. Cukinia i dynia to duet idealny, a kasza pęczak do istne niebo! Składniki: 200g podudzia z kurczaka 50g suchej kaszy pęczak 400g cukinii 400g dyni 20g suszonej włoszczyzny przyprawy: pieprz, jarzynka bez soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, zioła prowansalskie 1,5l wody(...)minut. Następnie dodać kaszę pęczak, obraną ze skórki cukinię i dynię. Gotować ok. 10 minut. Dodać przyprawy i suszoną włoszczyznę. Gotować kolejne 5-10 minut na bardzo małym ogniu. Ugotowaną i ostudzoną zupę (wyjąć podudzia z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie) zblendować na gładki i gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestazłotych liści to miło jest zjeść coś, co swoim wyglądem rozjaśni taki dzień i rozgrzeje ciało. Czas jesienny ma do siebie zupę z dyni. Uwielbiam taką odmianę menu, podaję tę zupę często w formie zupy krem. [...] Artykuł Zupa dyniowa z warzywami (zupa krem) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąpokrojone warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy sól, rozmaryn, pieprz i sok z połówki słodkiej pomarańczy. Gotujemy ok. 25 min. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. * Zupę można podać z kleksem jogurtu, świeżymi ziołami lub pestkami dyni :) SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniastały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie przygotować zarówno zupę - krem, ciasto, a także placuszki i wiele innych specjałów. Pieczenie dyni jest proste i wcale nie trzeba jej obierać - co jest bardzo trudne i żmudne! Pamiętam ile się namęczyłam, gdy po raz pierwszy przygotowywałam puree
Mania Wypiekaniacoś właśnie dla mnie :) Dynia nadaje się nie tylko na przetwory , ale również do słodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście
Grunt to przepis!Lubicie dynię? U mnie jak było jej pod dostatkiem, to nawet się nie korzystało... No jakoś tak :) Teraz z ciekawości jak smakuje musiałam kupić :D Na
Kuchnia w czekoladziewolisz przegryzać zupę? Miseczka, zdecydowanie. Muszę w końcu kupić jakiś ładny, nowy komplet, bo stary zaczyna mnie powoli nudzić. 3. A skoro o zupie mowa... Klarowna czy krem? Z jakich warzyw najchętniej? Krem, zdecydowanie. Z dyni lub marchewki pojawiają się u mnie najczęściej, ale lubię też eksperymentować z nowymi smakami i połączeniami. 4. Przyznaj się do swojego kulinarnego grzechu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoje ulubione zupy to kremy - gęste i sycące. Tym razem wybór padł na dynię w wersji indyjskiej. Mleko kokosowe i trawa cytrynowa doskonale podkreślają smak pieczonej dyni. Nie można tylko przesadzić z egzotycznymi dodatkami, żeby całkowicie nie stłumić dyni
Milion Smakówpieknie wygląda,rozbraja pomarańczowym kolorem i w dodatku zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych.Sprzyja także smukłej sylwetce,bo jest niskokaloryczna.Właśnie teraz dynie są najsmaczniejsze,najsłodsze i przepięknie wybarwione.Nadają się na zupy,puree,nadzienia,ciasta,kremy,długo by wymieniać do czego nadają się dynie.W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej dynii w piekarniku,bo przez kilka dni świetnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gotowanie i pisanie. Sytuacja wymagała kolejnego szybkiego przepisu. A ponieważ okres mamy taki a nie inny, musiało paść na krem z dyni w raczej klasycznej, lekko azjatyckiej formie. Nie zwlekając dłużej, nadrabiam pisarskie zaległości. Składniki: Około 1kg dyni (waga po obraniu ze skóry i wydrążeniu) Bulion drobiowy 1 papryczka chilli pieprz cayenne mleczko kokosowe (około 100ml) w puszce(...)przykryć „części stałe”. Zostaw na małym ogniu – niech się gotuje. Dynia, a przynajmniej ta, którą miałem, robi się miękka w zawrotnym tempie (porównuję do buraków/marchewki). Gdy będziesz mógł ją bezszmerowo przekroić drewnianą łopatką, zdejmij zupę z ognia i zblenduj na gładki krem. Wstaw z powrotem na ogień i dodaj mleczko kokosowe. Rób to delikatnie, żeby się
manslogblogkażdemu jednak jako krem podawana jest nieco rzadziej niż tradycyjna zupa. Krem pasuje świetnie na świąteczny obiad mimo swojej prostoty... Składniki; 1 udko kurze 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 por ( biała część ) 5 ziemniaków sól, pieprz. kumin liść laurowy, ziele angielskie,majeranek masło grzanki lub ziarna dyni czy też słonecznika Przygotowanie; Mięso umyć i zalać zimną wodą. Warzywa(...)wodą, jeśli jest jej za mało wtedy uzupełniamy. Gotujemy do miękkości. Doprawimy do smaku solą, pieprzem, kuminem a także majerankiem. Z zupy wyławiamy ziele i liść laurowy, odstawiamy aby zupa lekko przestygła a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba i podajemy z grzankami lub ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.zdecydowanym, ale delikatnym smaku. Do tego odrobina prażonych orzechów laskowych, czy ziaren słonecznika i jogurtu - i mamy fajny obiad, który w końcu mogę Wam polecić :-) Zupa z pieczonej dyni Składniki na 4 porcje: dynia o wadze około 1-1,2 kg (najlepiej piżmowa, ale może być zwyczajna) żółta słodka papryka 1 marchew 2 szklanki dobrego, esencjonalnego rosołu (to jest ważne(...)Miąższ z dyni oddzielić od skóry. Warzywa podzielić na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną drobno cebulkę. Dodać dynię, marchew, paprykę, dolać rosół i razem zagotować. Zblendować na jednolity krem. Zupa powinna być gęsta. Doprawić do smaku solą i pieprzem i chwilkę jeszcze pogotować, by smaki się przegryzły. Podawać gorącą z odrobioną jogurtu
Poezja Smaków - blog kulinarnymałym ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli wolisz rzadsze kremy dodaj jeszcze jedną szklankę gorącego bulionu). Dopraw teraz sosem sojowym oraz chili, wymieszaj. Zupę podawaj na ciepło, posypaną pestkami dyni i listkami cytrynowego tymianku
Delicious PlaceDzis poczatek "Festiwalu dyni" zorganizowanego przez Bea i wlasnie z tej okazji przyrzadzilam zupe-krem z dyni. Przyznam szczerze, ze nie mam doswiadczenia gdy chodzi o dynie w kuchni. Jako dziecko raz czy dwa zetknelam sie z zupa dyniowa z dodatkiem szarych klusek ziemniaczanych autorstwa mojej Babci. Wtedy ta zupa nie bardzo mi smakowala. Pamietam jeszcze kompot z dyni
Przysmaki Karolki