Uwielbiam sezon na dyniowate.Używam ich przez cały rok ale młode są oczywiście najlepsze. Cukinie, patisony, dynie to idealne warzywa do faszerowania na zupy kremy, zapiekanki . A najlepsze w nich jest to że mają mało kalorii i idealnie nadają się do potraw dietetycznych. W takiej właśnie wersji postanowiłam zrobić dziś patisony. Danie jest zdrowe i pyszne. I wcale nie czuję
Mama z miastazupę krem. Gotujemy 15 minut. Kolejno wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut, aby zupa nabrała aromatu. Po ostygnięciu wyjmujemy skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Zupę miksujemy na gęsty krem. Podajemy z pestkami dyni. Smacznego
Truskawkowa FiestaPowodzenia i trzymamy kciuki! Nagrody konkursowe: Jeśli potrzebujecie inspiracji "częstujcie się" naszymi propozycjami z ziarenkami, może najdzie Was jakiś pomysł: tarta z dynią i buraczkami kruche ciasteczka z ziarenkami zupa krem z zielonej soczewicy i szpinaku zupa krem z pieczonej, żóltej papryki, ziemniaków i imbiru Serdecznie pozdrawiamy, do usłyszenia i powodzenia Kochani
Symfonia SmakówCzasem robiłam podobną zupę z parmezanem, ale z samej dyni, pomyślałam jednak, że warto by urozmaicić pyszny dyniowy krem. W rezultacie zastąpiłam dynię pomidorami, z przewagą tych drugich. Powstała bardzo dobra, delikatnie kwaskowa zupa z aromatem dyni. Ponieważ nie bardzo pasował mi do niej ryż, ani też makron czy kluski, dodałam do niej kawałki pieczonej dyni hokkaido, którą wprost uwielbiam
Kuchnia Prezydentowejdużo smaku. A przy tym nie ma w niej ani grama mięsa. Odkąd dostaliśmy przepis, tę wegańską zupę gotujemy przynajmniej raz w tygodniu. Taka jest pyszna i zdrowa. Przepis na wegańską zupę krem z soczewicą Składniki: 2 cebule, 500 gramów miąższu z dyni (po sezonie można użyć mrożonej lub innych warzyw – np. ziemniaków pół na pół z selerem(...)warzywa pokrojone w kostkę, a także soczewicę, dopraw przyprawą Sriracha Intenson, ponownie wymieszaj, zalej wodą (około 2 litrów) i gotuj pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj na jednolity krem, dodaj mleko koksowe, wymieszaj i zagotuj, dopraw, jeśli trzeba. Zupę podawaj z nasionami uprażonymi na suchej patelni i szczyptą przyprawy Sriracha Intenson lub chilli. Wpis powstał we współpracy
Kulinarna PolskaSamo zdrowie na przednówku. Buraki i korzeń pietruszki z dodatkiem imbiru i octu balsamicznego zmiksowane na pyszny krem. Zainspirowana przepisem Olgi tym razem podałam zupę z olejem z pestek dyni. Polecam Wam ten przepis, zupa jest syta i rozgrzewająca. A latem równie dobrze smakuje na zimno, jako chłodnik. składniki: 500 g buraków 200 g korzenia pietruszki 1 czerwona cebula(...)Całość gotuję na wolnym ogniu co najmniej godzinę. Gdy buraki są już miękkie blenduję zupę, doprawiam octem winnym i w razie potrzeby, jeszcze raz solą i pieprzem. Podaję z gęstą śmietaną lub jogurtem. Polecam też wypróbować krem z buraków z dodatkiem oleju z pestek dyni
babka w formiejest już znana, ale największy hit dla mnie to granola gryczana w wersji wytrawnej- rozmaryn i tymianek . To świetny dodatek do zup, szczególnie kremów. Głównym składnikiem jest kasza gryczana, siemię lniane złote, pestki dyni, pestki słonecznika, orzechy nerkowca, płatki gryczane... no i oczywiście przyprawy. Nasze zupy nabiorą innego smaku dzięki temu odkryciu. Wszystkie składniki w pełni naturalne. Polecam
Radość kipiąca uśmiechem.solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i powoli dodawać do garnka). Wymieszać, dodać mąkę, żeby zagęścić. Niektórzy, jeśli lubią bardzo bardzo gęste kremy, mogą dodać też odrobinę skrobii. Krem szparagowy biały gotowy ;) Podobne przepisy Egzotyczny krem z dyni Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Meksykańska zupa z tortillą i papryczką(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Krem szparagowy biały pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniBajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Jesienny krem z pieczonej dyni i warzyw autorka: ruda z bloga Absolutnie apetyczne! Krem dyniowo-szpinakowo-marchewkowy(...)widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym spodzie z jarmużem i ziemniakami autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni
Weekendy w domu i ogrodzieJesień dynią stoi...Moja ulubiona Hokkaido stoi z całą rodzinką, w sumie 5 sztuk, więc będzie się działo. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette, który nadaje jej wyjątkowy smak i gładkość. Efekt finalny to gorący, pikantny krem pachnący rozmarynem, dietetyczne spaghetti z cukinii Al Dente, kwaskowo-limonowa śmietana wolno rozpływająca się w zupie oraz chrupiące pistacje.Smacznej jesieni
SzczyptaSmaQZupy krem to idealne propozycje na chłodne, jesienne i zimowe dni. Są bardzo sycące i mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Możemy także zjeść je w ramach pierwszego dania albo np. na kolację. Dziś mam dla Was przepis na pyszny krem porowo-ziemniaczany z groszkiem. Bardzo delikatna zupka, idealna także dla najmłodszych. Nasz młodszy synek Antoś, który od niedawna ma rozszerzaną dietę(...)dyni i dużą ilością natki pietruszki. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI ZUPY: 252kcal Białko: 9,8g Węglowodany: 31,3g Tłuszcz: 11,3g Błonnik pokarmowy: 6,3g Spróbuj także: zupa z soczewicy i pieczarek , zupka pomidorowa. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Krem
Natka PietruszkiPyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1 papryka
KuchniaWeDwoje.plPyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula
KuchniaWeDwoje.plblogu. Ostatnio u mnie goszczą właśnie zupy-krem albo pomidorowa ;) Składniki (na 2 porcje): - 400g ziemniaków - 2 duże pory - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka masła - 0,5 l wody/bulionu - szczypta kurkumy - 1/4 łyżeczki tymianku suszonego - szczypta kminku - szczypta gałki muszkatołowej - 0,5 łyżeczki bazylii suszonej - pestki dyni Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Pora razem z czosnkiem, podsmażyć na maśle i dodać do gotujących się ziemniaków. Gotować do miękkości ziemniaków. Zupę zmiksować na krem. Przed podaniem, gotowy krem z pora posypać uprażonymi pestkami dyni. Smacznego
CookYourselfjuż wcześniej wspominałem, bardzo lubię mielone zupki. Pomysł zrobienia takiej zupy przyszedł mi do głowy po zrobieniu kremu z dyni. Pomyślałem sobie, że krem z zielonym groszkiem ciekawie by wyglądał, ale do dyni nie bardzo by pasował. Jak się okazuje nie ja pierwszy wpadłem na taki pomysł. W Internecie można znaleźć sporo podobnych przepisów. Zupka wygląda bardzo ładnie, a jeśli(...)kiedy rozmiar nie ma znaczenia:) – wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, dorzucamy serek topiony i miksujemy zupę blenderem. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy mrożony groszek. Gotujemy jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej smakuje z grzankami
Gotuj z Misiem