zupę krem na bazie pomidorów z puszki z dodatkiem marchewki, która przełamuje kwaśny smak pomidora. Przygotowanie zupy zajmuje krótką chwilę. Zupa jest smaczna i bardzo zdrowa. Pomidory bogate są w silny przeciwultleniacz - lipoken. Warto zaznaczyć, że przetwarzanie pomidorów znacząco zwiększa jego stężenie. Do przygotowania zupy (około 2 porcje) użyłam 1 puszki pomidorów oraz 3 średniej wielkości marchewki. Do zupy warto(...)się blender ręczny. 4. Zblendowane warzywa dodać do garnka z wodą – gotować na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie doprawić zupę przyprawą do rosołu, pieprzem, kurkumą, chilli i dodać odrobinę oliwy. 5. Ugotowany krem podawać z pestkami dyni i słonecznika
Kuchenne innowacjeostatnia propozycja w konkursie z marką Marwit organizowanym na portalu Durszlak. Mój pomysł na zdrowy posiłek na pikniku! Słodkie chmurki z dyni, podane z kremem na bazie świeżego soku z jabłka i granatu, jak i zupy krem z buraka od Marwit. Zaskakująco smaczne połączenie! Do dzieła! SKŁADNIKI: sos: - 1/2 butelki świeżego soku z jabłek i owoców granatu Marwit(...)zupy krem z buraczków Marwit - 2 łyżki oleju kokosowego - kilka ziaren kardamonu, - laska cynamonu - odrobina imbiru - płaska łyżka mąki ryżowej Postaw rondel na ogniu, dodaj olej i przyprawy, świeży sok. Zagotuj. Zmniejsz ognień. Gotuj 3 minuty. Wyłóż łyżką cedzakową wyjmij przyprawy. Dodaj krem z buraków. Zagotuj. Łyżkę mąki rozpuść w zimnej wodzie, dodaj do masy. Masa zagęści się
SMYKWKUCHNIgarnka, zalać mlekiem i bulionem. Dodać szczyptę soli morskiej i gotować do miękkości. Dodać rozdrobniony czosnek i jeszcze chwilę pogotować. Zupę zblenderowac na krem, dodać śmietankę. Doprawić gałką muszkatołową oraz pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni
Kuchenne aromatyzjadło. Koniecznie musiałam wykorzystać przynajmniej część dyniowego puree, które ostatnio przygotowałam, bo w kolejce stoją przecież kolejne dynie czekające na przerobienie. W magazynie Spis bedre , nr 10/2016 znalazłam prosty i niezwykle kuszący krem z dodatkiem jabłek i rozgrzewającego imbiru. Zupa wyszła słodko-kwaśna, cudownie rozgrzewająca; nie taka zupełnie łagodna, ale też nie ostra. Gęsta i kremowa, wybornie smakowała(...)Idealna na ten pochmurny listopad. Krem dyniowo-jabłkowy z imbirem i kolendrą Składniki: (na 6 porcji) 800 g puree z dyni 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 500 g kwaśnych jabłek 2 cebule 1 ząbek czosnku 5cm kawałek świeżego imbiru 1 l bulionu 250 g creme fraiche (18%) 2 łyżki oleju sól pieprz dodatkowo: ziarna dyni creme fraiche (18%) świeża kolendra
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKochani dziś na kolację podaję zupę z pestkami ... Krem pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny. Składniki mała dynia np. Hokkaido 1 batat półtorej cebuli czerwonej 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi
Z Kuchni Do KuchniPrzepis mozolnie wyprodukowany przeze mnie;) Pierwszy raz w ogóle robiłam zupę z dyni, jak również cokolwiek z dyni, ponieważ do tej pory dynia istniała dla mnie
Zdrowa Kuchnia SowyGęsty krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej zupy. Składniki: 3 kolby kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 50g pestek dyni przyprawa chilli sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kolby kukurydzy umyć(...)czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem. 4. Krem z kukurydzy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i grzankami
Szalona Kuchnia Ewelinyakceptowałam (lub nie) w zależności od układu gwiazd. Jak się jednak okazało - do zup trzeba dorosnąć. A przynajmniej ja musiałam. I dorosłam. Teraz uwielbiam, choć do udziwnień podchodzę z dystansem. Odkąd spróbowałam kremu z marchewki, zakochałam się w nim na zabój. Krem z dyni również cieszy się moim ogromnym uznaniem, szczególnie taki dobrze doprawiony, z dużą ilością pieprzu(...)zadowalam się na przykład tostem. Tym razem jednak miałam ogromną chęć na coś porządnego. Z wyrzutem patrzyły na mnie pomidory, a że w oczy rzucił mi się przepis na krem pomidorowy w gazecie Sól i pieprz, nr 4/2012, postanowiłam ugotować sobie zupkę. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Poszło szybko, wyszło nieźle. Jak na mój gust trochę za dużo tu śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej Kolejna moja propozycja z tytułu wariacji wegańskich na chłodne i jesienne dni. Mamy tu wszystkie przyprawy, które działają rozgrzewająco i leczniczo. Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj . Składniki: 500 g świeżej dyni 4 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 100 ml śmietanki(...)szczypta mielonej kolendry 1 łyżka miodu 1 łyżka tłuszczu kokosowego 2 łyżki prażonego sezamu Wykonanie: Dynie i marchew należy obrać, opłukać oraz pokroić na małe kawałki. W przygotowanym garnku rozpuścić tłuszcz kokosowy, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Zeszklić całość, dodać dynię i marchewkę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć do uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość
Wino Francja KuchniaKremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej Kolejna moja propozycja z tytułu wariacji wegańskich na chłodne i jesienne dni. Mamy tu wszystkie przyprawy, które działają rozgrzewająco i leczniczo. Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj . Składniki: 500 g świeżej dyni 4 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 100 ml śmietanki(...)szczypta mielonej kolendry 1 łyżka miodu 1 łyżka tłuszczu kokosowego 2 łyżki prażonego sezamu Wykonanie: Dynie i marchew należy obrać, opłukać oraz pokroić na małe kawałki. W przygotowanym garnku rozpuścić tłuszcz kokosowy, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Zeszklić całość, dodać dynię i marchewkę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć do uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość
Wino Francja KuchniaUwielbiam zupy krem, szczególnie te na bazie mleczka kokosowego. Bardzo smaczna propozycja na pikantną i rozgrzewającą zupkę z dodatkiem oleju Wielkopolskiego aromatyzowanego chili, który swoją drogą jest baaardzo pikantny dzięki czemu perfekcyjnie podkreśla smak delikatnej zupy. Idealna propozycja na chłodne, już zimowe niemalże wieczory. Składniki (na 2 - 3 porcje): 400 gram batata 200 gram marchewki 1 szklanka(...)Wlej wino oraz bulion i gotuj zupę 10-15 minut, do momentu aż warzywa zmiękną zupełnie. Wlej mleko kokosowe. Zmiksuj krem za pomocą blendera na gładką zupę. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Podaj na ciepło z dodatkiem uprażonych pestek dyni. Smacznego, Klaudia! Gotuj nowości z #OlejWielkopolski i #olejkonwenanse! http://www.olejkonwenanse.pl
Mango Papajasuchym pomieszczeniu w temperaturze do 20 stopni, w lodówce może tężeć. Do czego można wykorzystać dynie? Samą dynię, można podawać upieczoną, w occie, ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta, dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron
Pause Gotowanie!Sezon na dynie w pełni więc i ja przygotowałam coś ciekawego. Po za kupie dyni długo zastanawiałam się co z nią zrobić, wszędzie pojawiają się kremy
Niezły Młynektradycyjnego kremu , jak i bardziej "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do pieczenia i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia złotych racuchów najlepsza będzie dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu. Ja wybrałem odmianę dyni olbrzymiej "Hokkaido". Nie trzeba jej obierać, kiedy robi się z niej zupę, jednak w przypadku
W SMAKnastawiona do zup w formie kremu. Zdecydowanie bardziej pasowały mi delikatne warzywa pływające w aromatycznym bulionie. Kiedy wreszcie swoje uprzedzenia pokonałam, moje życie w kuchni stało się o wiele łatwiejsze. Warto też zaopatrzyć się w dobrej jakości sproszkowane warzywa, aby w mig przygotować bulion, którym zalejesz pokrojone warzywa. Sezon na wielkie, piętrzące się na bazarach dynie dopiero przed nami
Roślinna - blog wegański