suchej patelni. 5. Zupę krem przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami i podaję. Zupę krem podałam z mieszanką ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków
Tradycyjna kuchnia KasiŁatwa w przygotowaniu, orzeźwiająca nutą cytryny zupa krem na bazie kalafiora. Żeby przełamać tę lekkość dodałam aromatyczne, podsmażane z cebulą grzyby, które możecie zamienić na podprażane pestki dyni lub słonecznika. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj kalafior a następnie podziel go na małe różyczki. Pokrój selera naciowego w plasterki, 1 cebulę(...)dodać troszkę więcej bulionu, jeśli używasz dużego garnka. Wciśnij do zupy sok i skórkę startą z połówki cytryny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze bez przykrycia przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka
Eat me! Fit me!Krem z dyni Na 3-4 porcje: 1 średnia dynia (o średnicy ok 30 cm) 1 marchew 1 pietruszka
peggiwkuchnibędzie ciężka do zjedzenia a pierwsze nie będą tak aromatyczne SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Rozgrzewająca zupę kokosową z makaronem <klik> Zobacz tez przepis na Krem brokułowo-szpinakowy z gorgonzola i pestkami dyni <klik
Pora na pora i pomidoragodzinę, co jakiś czas mieszając.W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki
Zakręcony Widelecdorzuć do niej pokrojoną dynię, starty imbir, sok pomarańczowy i 1/4 łyżeczki soli. Dolej wodę. Całość dobrze zamieszaj i gotuj, aż dynia zrobi się miękka, około 25 minut.Do ugotowanej zupy wciśnij serek topiony i zmiksuj na gładki krem. Dosól i dopieprz do smaku.Gotową zupę podawaj z chrupiącymi grzankami (ja posmarowałam bułkę masłem, pokroiłam ją w kostkę i smażyłam przez
Słodko-Słony Świat Ilonykanapki, można zrobić guacamole, ale można też spróbować oryginalnej zupy krem bez gotowania. Jest tak prosta i szybka, że spokojnie zdążymy ją zrobić nawet na śniadanie. Składniki (1-2 porcje): 1 dojrzałe (!), miękkie awokado 2 średnie jabłka, obrane 1/2 małej cebuli spora garść szpinaku - zostaw kilka listków do przybrania zupy 2 szklanki mleka kokosowego (mleko kokosowe to nie to samo(...)papryki sól i pieprz do smaku Do przybrania: listki szpinaku łyżeczka pestek dyni (słonecznik lub orzechy też będą pasować) opcjonalnie płatki papryki Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby dolej mleka lub wody. Pamiętaj, że im dłużej miksujesz zupę, tym bardziej się ogrzewa - nie podgrzej jej za bardzo, bo awokado zgorzknieje
Powiedz dietom niedynię i chwilę smażymy. Podlewamy sokiem z wyciśniętej pomarańczy i dodajemy szczyptę imbiru. Po chwili zalewamy wodą do zakrycia dyni. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy np. z groszkiem ptysiowym
Atlas Smakówniezwykle sycącej zupy dyniowej. Zapraszam! Do zupy użyłam zwykłej dynii, którą wcześniej podpiekłam w piekarniku do miękkości. Dynię obieram dopiero po upieczeniu, bo zdjęcie z niej skóry, kiedy jest surowa, wymaga niekiedy nie lada siły. Zupa jak to zupy dyniowe lub zupy-krem jest bardzo sycąca. Jeśli podacie ją z grzankami, wystarczy za cały obiad. Uwaga, jeśli dodacie trawę cytrynową
Mieszam w GarnkuJest wiele wersji tej kultowej, jesiennej zupy. Najczęstsza na słodko, na ostro... ja proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który wymyślił mój mąż, który
Pyry na GazTaka zupka to marzenie... Jakoś tak zawsze omijałam szerokim łukiem zupy dyniowe (przerażał mnie ich słodki i mleczny smak). Do czasu aż natknęłam się
Smaczne ZdroweZa oknami wreszcie piękna wiosenna pogo da. Na talerzach zatem zagościły kolory. Kolory dyni, kalafiora i marchewki. Smak delikatny, ale i wyrazisty, który polubi również
ChilliJemyJesień bez kremowej zupy dyniowej to wcale nie jesień! Zupa rozgrzewa kolorem, smakiem i aromatem. Z dodatkiem parmezanu zyskuje ciekawą nutę, a chrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość. Składniki: 1 dynia hokkaido (ok 1kg)* 1 marchew 1 korzeń pietruszki ok 700ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki sól(...)bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać suszone pomidory i zmiksować blenderem na krem. Jeśli będzie za gęsta, można dolać gorącej wody i całość doprowadzić do wrzenia. Zupę doprawić do smaku. Przed podaniem polać jogurtem, odrobiną oleju dyniowego, posypać pestkami i startym parmezanem. * dynię hokkaido można nie obierać ze skórki. Do przygotowania zupy można także użyć każdej innej
Obiad gotowyQchnia po prostu Jak jesień to dynia, a jak dynia to koniecznie krem z niej!!! Rozgrzewająca i aromatyczna, jest miłym akcentem w pochmurne dni. Składniki: 3 litry wody 1 szyja z indyka miąższ z ćwiartki dyni (raczej sporej wielkości) 2 pietruszki 4 marchewki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku około 3 łyżek oleju 10 ziarenek ziela angielskiego(...)pieprzem i listkiem laurowym. Całość gotujemy. Oczyszczoną dynię z gniazd nasiennych i skóry kroimy w kostkę (nie musi być drobna). Cebulę kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego rozdrobnioną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Doprowadzamy do zeszklenia, a następnie dodajemy dynię. Całość smażymy do momentu gdy dynia zaczyna mięknąć. Do gotującego wywaru dodajemy obrane ziemniaki
Qchnia po prostu