Pierwszy raz robiona była przeze mnie w zeszłym roku. Jednak dzisiejsza smakowała mi bardziej. Nie wiem dlaczego? Może to od dyni właśnie zależy? Przepis bardzo prosty
Magiczne Życie MartyTaka pyszna zupa dziś na stole mym wylądowała. Dzielę się przepisem aby i na Waszym stole zagościła. Aromatyczna, połączenie dyniowego kremu i pomidorówki, polecam. Dodatek fasolki
Moje Małe CzarowanieKremowe zupy pokochałam miłością bezgraniczną :) ta ma nie tylko piękny kolor, ale jest też bardzo smaczna! Podsmażona dynia ma nieco inny smak niż ugotowana, pieczona papryka dodaje wyrazu, mascarpone sprawia, że całość nabiera kremowej delikatności, a przyprawy przyjemnie rozgrzewają i aromatyzują. Wybrałam dynię hokkaido, bo nie trzeba obierać jej ze skórki - jest szybciej ;) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni(...)rozpuszczalność witamin. Składniki: 1 dynia hokkaido 3 papryki czerwone 250 g serka mascarpone 4-5 łyżek oleju rzepakowego szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta cynamonu szczypta imbiru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. Dynię hokkaido dokładnie myjemy i kroimy
Kolorowy Przepisownikpieprzem i gałka. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić z ognia.Wszystko zmiksować blenderem na krem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Dodać mleczko kokosowe i jeszcze raz zmiksować. Ewentualnie jakby zupa była zbyt gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę podałam z prażonymi ziarnami dyni i słonecznika
Monia miesza i gotujeBardzo prosta, szybka i smaczna zupa krem. To łatwy sposób na pożywny obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Składniki: 300ml bulionu warzywnego lub rosołu 600-800g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido szklanka listków bazylii świeżo mielony pieprz sól groszek ptysiowy Brześć Dynię oczyszczamy, ściągamy skórę obieraczką (możemy ją zostawić, ale dynię należy porządnie wyszorować), kroimy
Gotowanie i blogowaniemłodziutkiej marchewki. Jest bardzo aksamitna, a słony ser jest świetnym dodatkiem :) To NAJLEPSZA zupa krem jaką jadłam! ;) Składniki: 0,5kg marchwi 1 litr bulionu cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu pieprz, sól 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów pestki dyni ser feta łyżka masła Bulion doprowadzamy do wrzenia z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim. Cebulę
Czerwona PorzeczkaWitajcie!Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-).Każdy ma swoją
Pora coś zjeśćzupa bez sera? Tak się da? Owszem da się, jeśli gdzieś w kuchennej szafce skrywamy płatki drożdżowe, które świetnie emitują smak sera. Jeśli brakuje wam wolnego czasu na gotowanie, taka zupka, a w sumie bardziej krem, jest dla was. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut. Mój krótki wstęp ma nawet puentę: garnki w ręce i gotujemy! SKŁADNIKI: mała dynia hokkaido
healthy dreamswegańskiego wywaru warzywnego . Tym razem jest to zupa krem z marchewki z orientalną nutką, czyli z imbirem i kuminem. Zupa jest pyszna i sycąca. Serdecznie Was zachęcam do jej przygotowania, na pewno będzie Wam smakować! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem(...)pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Zupa krem z marchewki (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 20 minut
Kulinarne przygody GatityMarokańska zupa dyniowa Gordona Ramsaya Zupa aromatyczna , gorąca i bardzo pożywna(...)kostkę. Na oliwie zeszklić czosnek i cebulę, dodać dynię i smażyć ok. 10 minut. Gdy zacznie mięknąć wsypać przyprawy, sól i pieprz – gotować 3 minuty. Całość zalać gorącym bulionem i gotować ok. 10 minut. Przestudzić i zmiksować blenderem. Krem ponownie zagotować, dodać odsączoną fasolkę i pogotować minutkę. Teraz zupę można ewentualnie doprawić. Podawać z posiekaną natką pietruszki i kleksem jogurtu
w mojej kuchniponure jesienno zimowe dni - poprawia humor nawet swoim kolorem ZUPA DYNIOWA Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI Składniki 2 kg dyni 1 kostka rosołowa 2 serki topione naturalne łyżka parmezanu kilka łyżek śmietany 3 ząbki czosnku + 1 spora ilość curry - u mnie ok 2-3 łyżki chleb i oliwa Do dzieła!!! Dynię oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w małej ilości wody(...)miękkości. Odcedzamy i przecieramy przez sito lub miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy z kostką rosołową i pokrojonym drobniutko czosnkiem. Dodajemy curry. Przed podaniem dodajemy śmietanę i parmezan. Chleb nacieramy czosnkiem i smażymy delikatnie - do zarumienienia na oliwie. Podajemy do gorącej zupy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDynia z mlekiem tworzą bardzo smaczny duet, który chętnie wykorzystuję w słodkich koktajlach oraz zupach. Czasem są to pikantne zupy na mleku kokosowym, a czasem - tak jak poniżej - lekko słodkie kremy w sam raz na śniadanie. Kiedy dorzucimy do tego domowy makaron, to juz w ogóle poezja (a zarazem prostota!) smaku :) Czytaj więcej
Kasia Sarnaręką. Właśnie jednym z nich jest krem z pomidorów. Aksamitnie gładka zupa, lekko kwaśna i słodka od pomidorów, pikantna od papryczki chili i aromatyczna od świeżej bazylii. Krem z pomidorów to danie, które robi się samo w czasie. Idealne z grzankami, groszkiem ptysiowym lub podawane samodzielnie. Pasują do niego podprażone pestki dyni lub słonecznika – jeśli mamy kilka minut więcej(...)pieprz Szybki krem z pomidorów – przepis W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekany czosnek, oregano i chili. Chwilkę smażymy. Gdy już zacznie aromatycznie pachnieć, wlewamy 2 puszki pomidorów i dolewamy wodę lub bulion – ilość można regulować według upodobań. Dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu zupę blendujemy. Doprawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!głęboko w kieszeniach i zastanawiam się, gdzie podziałam rękawiczki. Z uśmiechem piję gorącą herbatę z cytryną. Dziś już nie potrzeba mi pocieszaczy.Krem z pieczonej dyni z pomarańczą i imbiremSkładniki:(na 4 porcje)900 g dyni (waga ze skórą, bez pestek)1 łyżka oliwy aromatyzowanej chilli1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu1,5 łyżeczki suszonego tymiankudodatkowo:1 cebula2 nieduże ziemniaki3 łyżki masła1 łyżeczka(...)przez 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.Przestudzić, łyżką wydrążyć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w kostkę, zezłocić na maśle. Dodać ziemniaki, imbir i kolendrę, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać listki limonki, gotować, aż ziemniaki zmiękną. Wlać sok z pomarańczy, dodać dynię, gotować jeszcze kilka minut.Zdjąć z ognia, zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Podawa
Pożeraczka, czyli raz adobrze(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon na dynię w pełni, to korzystajmy z tego ile się da! Tak się składa, że jestem po usunięciu zęba, niepotrzebnej 8 😒 i
Zdrowie i pysznie na talerzu