wszyskich dyń największym uczuciem darzę tę hokkaido. Za to, że jest pyszna na surowo i zamarynowana w korzennych przyprawach w zalewie cukrowej z octem. Że nie trzeba jej obierać i ma piękny kolor. Jest według mnie najsmaczniejsza, ma najfajniejszą konsystencję i smakuje super w zupie krem, w muffinkach i w curry. Nie potrzeba jej za wiele towarzystwa bo nawet(...)które pachną już Świętami bo wsypałam do ciasta całą łyżkę przyprawy korzennej, która w okresie "okołobożonarodzeniowym" wykorzystywana jest u mnie w ilościach hurtowych. Poza tym świetnie gra z dynią. Składniki (na 12 muffinek): 200 gram upieczonej dyni hokkaido 150 ml mleka 50 ml oleju 1 jajko 300 gram mąki pszennej 80 gram cukru
Mango Papajaarabską. Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczną zupę, która jest na tyle sycąca, że śmiało może być pomysłem na jednodaniowy obiad. Pikantna, kremowa, z dużą ilością zdrowych dodatków. Zupa, w której jestem totalnie zakochana i jeśli tylko lubicie taka aromatyczną kuchnię, to zakochacie się i Wy. Gorąco polecam. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dynia np. Hokkaido – ok. 250 g * czerwona cebula(...)minut ( do miękkości ). Blendujemy na krem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku – zupa ma być wyrazista! Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ostatnią cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, przesmażamy. Wrzucamy ciecierzycę oraz pokrojoną w kosteczkę cukinię – odrobinę soli, przesmażamy kilka minut tak, by warzywa fajnie się lekko przyrumieniły. Zupę podajemy na gorąco z dodatkiem przesmażonych warzyw i odrobiny słonego
Ostra na Słodkosię bardziej kalorycznych i rozgrzewających potraw. Świetnym pomysłem na zimowy obiad może być dzisiejszy krem z białych warzyw. Jest lekki i aksamitny, a jednocześnie bardzo sycący i rozgrzewający. Jako dodatek do zupy zaproponowałem Wam prażone pestki słonecznika. Ale możecie również przygotować go z pestkami dyni. A dla tych co nie przepadają za ziarnami i pestkami polecam przygotowanie razowych grzanek(...)całość się zeszkli, dodajemy do gotujących się warzyw. Gdy warzywa zmiękną zestawimy je z palnika. Wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie. Za pomocą blendera miksujemy całość na gładki krem. Dodajemy śmietanę i ponownie blendujemy ze sobą wszystkie składniki. Krem ponownie wstawiamy na ogień. Doprawiamy solą i pieprzem. Krem zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Serwujemy z prażonymi pestkami słonecznika i odrobiną
kulinarnyJapuszki. Takie rozwiazanie jest bardzo poręczne, a sprawdza się zwłaszcza, kiedy świeża dynia jest niedostępna. Zawartość puszki można zużyć od razu, lub zamrozić w porcjach. I w kilka chwil cieszyć się żółciutkim tiramisu , aromatycznymi scones , albo miniaturowymi pampoen koekies . Lub dodać kilka łyżek do ulubionej zupy-kremu, najlepiej soczewicowej... A dzisiejsze ciasto wyszło pyszne. Puchate, cynamonowe, zjadliwe. Miałam nadzieję(...)gałki muszkatołowej do posypania: cukier puder Nagrzej piekarnik do temperatury 180stC. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. W małej misce wymieszaj sypkie składniki. W drugiej, większej, wymieszaj jajka, olej i dynię. Wsyp sypkie składniki do mokrych i szybko zamieszaj w miarę gładkie ciasto. Przelej do formy i piecz około 35-40 minut do "suchego patyczka", a jeśli wierzch zbytnio się rumieni
Lejdi of the houseSezon na dynie trwa. Pogoda za oknem nie rozpieszcza - zimno, ciemno, ponuro i deszczowo. Gorący, rozgrzewający, złocisty krem z dyni jest idealny na te porę roku
Lena Gotujechipsów 300 g ziemniaków 6 łyżek oliwy 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 duża gałązka świeżego rozmarynu 1 litr warzywnego bulionu sól, pieprz do smaku olej z pestek dyni najwyższej jakości Ziemniaki oraz 400 gram topinamburu obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Topinambur wrzuć do miski z zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny, dzięki czemu nie utleni(...)patelni i układaj na papierowym ręczniku. Oprósz delikatnie solą. Gotową zupę zdejmij z ognia, przelej do kielicha blendera i zmiksuj na gładki, jednolity krem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek, podawaj udekorowaną chipsami z topinamburu i skropione olejem z pestek dyni. 4 porcje
Roślinna - blog wegańskiktóre w swoim składzie mają bardzo dużo warzyw, a na dodatek wszystko jest zmiksowane. Od kilku tygodniu zalegała dynia, więc tylko musiałam dokupić pomidory i pozostałe warzywa. ;) Składniki: 1 dynia Hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 4 ziemniaki 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 cebule 2 skrzydełka z kurczaka pieprz, sól, jarzynka, papryka ostra, 3-4 ziela(...)kawałki. Skrzydełka myjemy i dodajemy do garnka z warzywami. Całość zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Kilka minut przed ugotowaniem zupy dodajemy koncentrat, pomidory z puszki i przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Następnie wszystko miksujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestasurówek i niechętnie jadł zupy. Z surówkami dalej walczymy, natomiast domaga się repety jeśli chodzi o zupę. Ale co ja się dziwię, jak czytam przedszkolne menu, a tam takie potrawy, że sama chętnie usiadłabym z dziećmi i zadła! Krem z brokułów z pestkami dyni, ryba po grecku, kotleciki w sezamie… Jak przedszkole czy szkoła mają własną stołówkę, to jednak jest
bistro mamaKrem z dyni jest tak pyszny, że można go jeść niemal codziennie, małe tego można go przyrządzać na wiele sposobów. U mnie szybka wersja bez śmietany i bez bulionu z dodatkiem soku z cytryny. Składniki: 1 kg dyni 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła opakowanie mozzarelli około 500 ml wody 1 łyżka soku z cytryny szczypta gałki(...)Przygotowanie: Obierz dynie, usuń pestki i pokrój w kostkę. Dynię przełóż do garnka, dodaj obrany czosnek, masło i smaż przez 3 minuty. Następnie wlej wodę i gotuj zupę przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarelle, sok z cytryny oraz przyprawy. Zupę zmiksuj na gładki krem i podaj z grzankami
Kukuleczkipyszna i ulubiona zupa mojej córki Sary. Może to pomidory, może dynia, może imbir- nie wiem, fakt jest taki, że gotuję zawsze na kilka dni, ale wytrzymuje tylko …dwa obiady. Sara potrafi pochłonąć kilka talerzy takiej zupy. Składniki - szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 2 puszki pomidorów krojonych bez skóry - 2-3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni - kilka liści bazylii(...)oraz starty na tarce imbir, podsmaż wszystko razem. Do cebuli wrzuć dynię i pomidory oraz bazylię. Zamieszaj , dolej wodę. Pod koniec duszenia wsyp ugotowaną kaszę jaglaną ,spróbuj, dosmacz w razie potrzeby. Chwilkę pogotuj, zblenduj na krem. Podawaj z ulubioną zieleninką. To wszystko. Moje dziecię pochłania litry tej gęstej zupy. Im gęstsza , tym lepiej oczywiście. Warto dodać, że jest bardzo zdrowa
Z Kuchni Do KuchniPierwszy raz robiona była przeze mnie w zeszłym roku. Jednak dzisiejsza smakowała mi bardziej. Nie wiem dlaczego? Może to od dyni właśnie zależy? Przepis bardzo prosty
Magiczne Życie MartyTaka pyszna zupa dziś na stole mym wylądowała. Dzielę się przepisem aby i na Waszym stole zagościła. Aromatyczna, połączenie dyniowego kremu i pomidorówki, polecam. Dodatek fasolki
Moje Małe CzarowanieKremowe zupy pokochałam miłością bezgraniczną :) ta ma nie tylko piękny kolor, ale jest też bardzo smaczna! Podsmażona dynia ma nieco inny smak niż ugotowana, pieczona papryka dodaje wyrazu, mascarpone sprawia, że całość nabiera kremowej delikatności, a przyprawy przyjemnie rozgrzewają i aromatyzują. Wybrałam dynię hokkaido, bo nie trzeba obierać jej ze skórki - jest szybciej ;) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni(...)rozpuszczalność witamin. Składniki: 1 dynia hokkaido 3 papryki czerwone 250 g serka mascarpone 4-5 łyżek oleju rzepakowego szczypta gałki muszkatołowej szczypta kardamonu szczypta cynamonu szczypta imbiru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. Dynię hokkaido dokładnie myjemy i kroimy
Kolorowy Przepisownikpieprzem i gałka. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić z ognia.Wszystko zmiksować blenderem na krem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Dodać mleczko kokosowe i jeszcze raz zmiksować. Ewentualnie jakby zupa była zbyt gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę podałam z prażonymi ziarnami dyni i słonecznika
Monia miesza i gotujeBardzo prosta, szybka i smaczna zupa krem. To łatwy sposób na pożywny obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Składniki: 300ml bulionu warzywnego lub rosołu 600-800g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido szklanka listków bazylii świeżo mielony pieprz sól groszek ptysiowy Brześć Dynię oczyszczamy, ściągamy skórę obieraczką (możemy ją zostawić, ale dynię należy porządnie wyszorować), kroimy
Gotowanie i blogowaniemłodziutkiej marchewki. Jest bardzo aksamitna, a słony ser jest świetnym dodatkiem :) To NAJLEPSZA zupa krem jaką jadłam! ;) Składniki: 0,5kg marchwi 1 litr bulionu cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu pieprz, sól 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów pestki dyni ser feta łyżka masła Bulion doprowadzamy do wrzenia z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim. Cebulę
Czerwona Porzeczka