naprawdę wielkie i ważą ponad pół kilograma. Mają kolor dyni piżmowej, a w smaku przypominają trochę marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki. KREM Z BATATÓW Z CHILLI Składniki: 1 duży lub 2 mniejsze bataty
Bon appetit mon amieNadeszła jesień, nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Na szczęście mam dobre duszyczki dookoła siebie, psiapsiółki, które wspomagają mnie np. zawożeniem czy odbieraniem Córci z
Dzieje kuchennej WiewióryZapraszam na typowo jesienną zupę. Dyniowa.... z dodatkiem imbiru, z serem feta i miętą to idealna propozycja na chłodne jesienne dni, świetna w smaku, mocno rozgrzewająca, sycąca, pożywna i zdrowa, a przy tym w słoneczno-pomarańczowym poprawiającym nastrój kolorze. :) Składniki - 2,5 kg dyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru(...)Wykonanie Obraną i wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaje starty na tarce imbir, pokrojony serek topiony i tymianek. Całość miksuję przy pomocy blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. na koniec w razie potrzeby gotową zupę doprawiam solą i pieprzem. Gorącą
Kuchnia z widokiem na ogródwarzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy dolać nieco więcej wody, wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Doprawiamy zupę i ponownie stawiamy na gazie. Mięso obieramy od kości i wrzucamy do garnka z zupą. Zupę możemy podawać z dowolnym makaronem i doprawić olejem z pestek dyni, ja użyłam oleju z Oleofarm
MamaOskarkaminut, mieszając od czasu do czasu. Miąższ dyni kroimy w kostkę, następnie wrzucamy do podsmażonych porów razem z 1-2 gałązkami tymianku. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem dekorujemy plasterkami podsmażonej szynki; oprószamy czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite
La grande e la piccola cuocaPaździernik jest tym czasem, w którym wielu z nas zadaje sobie pytanie- co można zrobić z dyni? Ogrody, bazarki i sklepowe półki wręcz opływają pomarańczowym blaskiem
PysiaGotuje.plwyrazistości. To niezwykle prosty wypiek, który będzie świetnym dodatkiem do delikatnych zup-kremów czy prostych sałat, choć świeżej kromki zwyczajnie posmarowanej masłem albo pesto bazyliowym również trudno odmówić Składniki: 350 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej + odrobina do podsypania 25 g płatków owsianych 25 suszonych pomidorów (opcjonalnie) 3 łyżki pestek dyni 200 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) (w temperaturze pokojowej
Even Better FoodMiała być zupa krem pieczarkowa, ale dojeżdżając do domu zmieniłam zdanie:D Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 1 jajko 2 piersi z kurczaka pieczarki 400ml śmietany 12% sól, pieprz,cebula pestki dyni, masło, świeża pietruszka Zmielone ugotowane ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki i jedno jajko. Ugniatamy ciasto
MarciochaKucharzygrzankami z jarmużem i gorgonzolą W sezonie na dynie nie mogłam pominąć przepisu na zupę dyniową. Ja przede wszystkim uwielbiam jej pomarańczowy kolor, który rozwesela mnie w szaro-bure dni. Na blogu mam kilka przepisów na zupę dyniową, ale ten jest z nich najmniej skomplikowany. Lubię coś pochrupać do zupy-krem, dlatego przygotowałam do niej grzanki z gruszką, jarmużem(...)obiad. Idąc tym tropem postanowiłam dodać różyczki kalafiora do arabskiej szakszuki, otrzymując smakowity i prosty pomysł na obiad lub kolację. ➤ Kliknij - Przepis na szakszukę kalafiorową Sobota - Pilaw z dynią i suszoną śliwką Pilaw to arabskie danie na bazie ryżu lub kaszy bulgur z aromatycznymi przyprawami, tak więc świetnie nadaje się na okres jesienny. Ta wersja z dynią i suszoną
Chilli Czosnek i Oliwaskładnik a w efekcie zyskujemy bardzo elegancką zupę krem, a do tego super smaczną. Składniki (na 3-4 porcje): 2 duże bulwy selera 1l bulionu warzywnego 200ml śmietanki kremówki 30% 150 ml białego, wytrawnego wina 1 duża cebula 4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku po 2 łyżki pestek z dyni i słonecznika oliwa z oliwek do skropienia(...)dużym ogniu, aż wino w połowie odparuje. Następnie, wlewamy do garnka bulion, zmiejszamy ogień, przykrywamy i pozwalamy się wszystkiemu podusić razem około 10 minut. Po tym czasie ściągamy zupę z ognia i blenderem dokładnie, na gładko blendujemy. Stawiamy jeszcze chwilę na mały ogień, dolewamy kremówkę, mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy aż zupa będzie gorąca
Smaczna Stronasezonowa zupka :) Dziś postawiłam na kolor, ale smak też niczego sobie ;) Zupa jest bardzo prosta, z kilku składników z dodatkiem czerwonej quinoy i szczawiku zajęczego z mojego balkonu ;) Danie bez gluten, bez laktozy, wegańskie i bez cukru, a jakie pyszne! Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 nieduża dynia piżmowa (około 750 gram) 350 gram żółtych pomidorów 1 cebula(...)kroimy w kostkę (z dyni usuwamy też gniazdo nasienne). Cebulkę należy zeszklić na oliwie z oliwek, następnie dodać dynię, lekko posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Zalewamy cebulkę i dynię gorącą wodą i gotujemy około 5 minut. Ilość wody zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać, jeśli krem ma być bardzo gęsty
Quinoa Raz!Pyszna, szybka i pożywna zupa! Idealna na chłodniejsze dni. Dla tych co dynię uwielbiają i dla tych co jej jeszcze nie próbowali. Zachęcam - dynia jest wspaniała, bardzo uniwersalna i zdrowa. Kolor zachęci każdego :) Składniki: 700 g obranej dyni - u mnie hokkaido, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 2 mniejsze marchewki, 3 ząbki czosnku, 2 ziemniaki(...)miękkie zwiększamy ogień i dodajemy dynię oraz ziemniaki pokrojone w większe kawałki, całość jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy bulion i wodę, doprowadzamy do wrzenia i ponownie zmniejszamy ogień. Gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy imbirem, kminem, solą i pieprzem. Dodajemy mascarpone i całość dokładnie miksujemy przy pomocy blendera do uzyskania gładkiego kremu. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką gęstego
Plate of JoyMoja ulubiona jesienna zupa krem. Zrobiłam ją na mleczku kokosowym, dodałam świeżą kurkumę bo jest bardzo zdrowa. Zupę podałam z pomidorami suszonymi które sama ususzyłam. Z makaronem łazanki jest przepyszna. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Jest lekko ostra. 1/2 dyni hokkaido 1 cebula 1 por biała część 1 kawałek kurkumy świeżej 3 cm 200 ml mleczka
wesoła kuchniaróżnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę
Zasmakuj Kuchni