roku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich to barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy. Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne... i obie z buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi być. Obiadowe pyszności Jednym(...)polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mascarpone. Kruche fantastyczne mięso nie jest jedynym atutem tego dania, zdecydowanie sos wygrywa na talerzu. Przepis jest tutaj. Warzywne odkrycie minionego roku - Dynia makaronowa W przeciągu całego roku staramy się cały czas próbować nowych warzyw, owoców, przypraw. W tym roku urzekła nas dynia makaronowa. Odkryta przypadkiem na stałe zagościła w naszym jesiennym jadłospisie
Kolizje Smakówłyżek startego twardego sera koziego pecorino romano 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki 4 łyżki mąki pszennej Sól do smaku Sposób przygotowania: Dynię i marchewkę obieram ze skórki, myję, dynię kroję w kostkę a marchewkę w talarki, kukurydzę osączam z zalewy. Szalotkę kroję na ćwiartki, czosnek obrany zostawiam w całości. W garnku rozgrzewam klarowane masło, dodaję wszystkie warzywa, starty świeży(...)wystawała ponad cm nad warzywami, solę do smaku gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję przyprawy do smaku, mieszam, próbuję, gdy zupa jest dobrze doprawiona, miksuję blenderem na gładki krem. Robię kluseczki: Jajka wbijam do miski, dodaję szczyptę soli do smaku, , wsypuję posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepuję widelcem, dodaję pozostałe składniki- czosnek
Wanilia i Kardamonmasło, przekładamy, dynię, marchew, seler, ziemniaki i czosnek, lekko podsmażamy.Następnie zalewamy bulionem lub wodą, płynu ma być tyle żeby dobrze przykryło warzywa, włoszczyznę myjemy i wkładamy do zupy.Dodajemy sól lub vegetę do smaku, papryczkę chili i pieprz, gotujemy na małym ogniu aż wszystko zmięknie. Jeśli płyn podczas gotowania za szybko odparuje, dolejcie wody lub bulionu, gęstość zupy zależy już(...)Waszego upodobania. Następnie wyciągamy zieleninę i miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Zupa najlepiej smakuje na gorąco posypana żółtym serem z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilidynia grzanki można posypać ją startym cheddarem Do dzieła!!! Cukinię i ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy klika minut na rozgrzanej oliwie następnie wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą dobrze miękkie. Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażmy aż cebula będzie miękka a czosnek zacznie pięknie pachnieć - dodajemy do naszej zupy. Całość chwilę(...)gotujemy, dodajemy zioła, sól, pieprz i miksujemy na krem - ja lubię jak mi pływają kawałki warzyw więc nigdy nie miksuje zbyt dokładnie Zmiksowaną zupę odstawiamy jeszcze na chwilę na mały ogień aby pobulgotała i smaki się przegryzły po zmiksowaniu. Podajemy suto posypaną ulubionymi ziarenkami i jeśli mamy ochotę serem - u mnie cheddar Smacznego
sierotka maRysia w kuchniwielbicieli cukinii mam pyszną zupę-krem. Lekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od czasu gdy przestałam używać kostek bulionowych, Veget, Kucharków itp. nadwyżki rosołu, który bywa u nas dość często pakuję do słoików i zamrażam. Zawsze mam w zapasie co najmniej 2-3 ok. 0,5l słoje(...)minut. Następnie dodać liście bazylii, starty parmezan i zmiksować całość na gładki krem. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, gałką muszkatołową, śmietaną a także można dodać łyżeczkę oleju kokosowego- nada fajny , orientalny posmak. Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub pestek dyni. Smacznego
Smaczne Zdrowegotujemy ok 15-20 minut, aż dynia będzie bardzo miękka. W międzyczasie na suchej patelni podsmażamy do zrumienienia plastry boczku (można je przekroić na pół), które następnie odkładamy na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cały wytopiony z boczku tłuszcz przelewamy z patelni do garnka z zupą. Możemy również dorzucić do zupy 1-2 plastry podsmażonego boczku. Dodajemy(...)przyprawy (ostrożnie z solą, polecam użyć jej na sam koniec, po zblendowaniu zupy) i blendujemy wszystko na gładki krem. Zupę podajemy w miseczkach, udekorowaną chipsem z boczku, pokruszonym kozim serem i posiekaną natką pietruszki
Zawsze głodna!Przede wszystkim wprowadzić do diety zdrowe tłuszcze roślinne (nierafinowane, zimnotłoczone oleje np. rzepakowy, lniany czy rydzowy, olej kokosowy), produkty bogate w cynk (obecny m.in. w pestkach słonecznika czy dyni, można też kupić suplement Cynk Chelat), wyeliminować na jakiś czas nabiał z diety oraz nadmiar białka zwierzęcego, a wprowadzić produkty osuszające m.in . rośliny strączkowe, świetna jest fasolka adzuki(...)kiedy dopada nas głód? Co zjeść, aby jak najmniej kalorii weszło w biodra i żeby nie przeciążyć żołądka i zaspokoić głód? Karolina Szaciłło: Wieczorem zdecydowanie najlepsze są zupy - krem (patrz odp. o nawodnieniu), bo m.in. świetnie nawadniają, pomagają w noc oczyszczać organizm i są lekkostrawne. Zupy nie powinny zawierać białka zwierzęcego. Można zjeść tyle, żeby się najeść
Plate of Joycukrem. Krótko zagotowujemy. Mieszamy biały ser z chrzanem dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego(...)200g masła 1 łyżka miodu Sól confitowane żołądki 3 -4 cebule 50g podgotowanych, suszonych podgrzybków Olej rzepakowy lub słonecznikowy do prażenia Jarmuż około 200g 2 łyżki uprażonych, posiekanych pestek dyni lub słonecznika 1 ząbek czosnku Do garnka wsypujemy groch, zalewamy gotująca się wodą tak aby przykrywała go z 2 cm marginesem. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kasze jaglaną. Solimy
karmelowyprzypraw wychodzi taka wyśmienita zupa? Polecam! Składniki na 3 duże porcje lub 4 mniejsze : 1/4 dyni hokkaido o średnicy 20 cm, 2 szklanki wody, Kawałek imbiru wielkości opuszka palca, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju kokosowego (nierafinowanego) lub masła kokosowego (nawet lepiej :-)) 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, Ewentualnie odrobina koperku do posypania. Wykonanie : Dynię kroimy niedbale, umieszczamy(...)garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie wlewamy do kielicha blendera. Blendujemy razem z pozostałymi składnikami na gładki krem. Wlewamy do miseczek i posypujemy suszonym koperkiem
Jeść, by żyć w zdrowiudyni (waga już bez skóry, pestek i białego miąższu) 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 200 g wędzonego łososia mały pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Z dyni wyciąć biały miąższ z pestkami i skórę. Papryki przeciąć na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ziemniaki i marchewkę ostrugać. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużego garnka(...)pokrywkę i zagotować. Po jakimś czasie warzywa wymieszać, tak aby wszystkie się ugotowały. Całość gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, to wyłączyć palnik i zmiksować zupę na jednolity krem (najlepiej blenderem ręcznym). Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać w talerzach lub miseczkach z dużym kawałkiem wędzonego łososia i posiekaną natką pietruszki. #krakus #smacznieiszybko
Passions hobbies lifedekonstrukcja, bo nie chciały współpracować z marynowanym tempehem , buraczanym makaronem i chutneyem z truskawek. Podobny przepis znajdziecie tu (klik), Zupa: ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na ajoblanco można znaleźć tutaj . Danie główne: wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem(...)buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis na surowy ryż tutaj , a na sushi już niebawem na blogu. Deser: tosty francuskie z kremem z orzechów nerkowca z pastą miso i karmelizowanym rabarbarem. Przepis na tosty można znaleźć tu . Zapowiedź warsztatów tak wszystkich nakręciła, że wolne miejsca skończyły się po pół godziny
Food SquareMoja dzisiejsza zupa powstała spontanicznie, kiedy się okazało, że po weekendzie niewiele zostało w lodówce. A z tego co zostało postanowiłam ugotować zupę. Pieczenie warzyw wydobywa
Smakowity Blog Kulinarnyzawsze cudownie świeże, warzywa pachną oszałamiająco, a tym razem zobaczyłam też wyjątkowo dorodne dynie (zbyt dorodne, żebym miała je dźwigać taki kawał). Nie zawiodłam się - kasztany też były. Kupiłam kilka garści, okazało się, że akurat na zupę.Gotował C., ja tylko podpatrywałam i pomagałam obierać kasztany. Zupa wyszła pyszna - bardzo kremowa, a smaku kasztanów nie zakłócają zbędne dodatki. Kurczak(...)pieczarki sprawiają, że jest jeszcze bardziej treściwa.Tak naprawdę gotując ją, musicie sami sprawdzić, jaka gęstość, proporcje bulionu i kremówki będą dla Was najodpowiedniejsze. Dla mnie te są idealne - krem jest gęsty, ale nie zapychająco-mdlący. A smak? Powala. Przynajmniej mnie.Już planujemy kolejne podejście - tym razem może mniej kasztanowe w swej kasztanowości, za to z jakimś oryginalnym twistem.Zupa krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzegarnka, wtedy też nie strącą koloru. Gęstość zupy w zależności od naszych upodobań. Wlewamy zupę do miseczki, dekorujemy śmietaną, wkładamy kuleczki serowe i groszek ptysiowy. W dni upalne wybornie smakuje na chłodno! Kuleczki serowe do zupy ser biały tłusty, pieprz i sól do smaku, pestki dyni lub inne ziarno uprażone na patelni i pokruszone, świeża bazylia lub inne ulubione przez
Leśny Zakątek