kolację. Zupa krem lub zupa z kubka jest prosta w przygotowaniu, pyszna i pożywna. Przepis na zupę z warzyw właśnie taki jest. Pieczone warzywa są aromatyczne i mają bardziej skondensowany smak, przez co zupa wiele zyskuje na jakości. Smak i kolor zupy zależy również od doboru warzyw. Można wybrać dowolne warzywa sezonowe. Ja postawiłam na piżmową dynię, seler i paprykę
codojedzeniamenu, które zamówiliśmy: Krem z łososia z żabimi udkami Przepyszna zupa. Chyba po raz pierwszy jadłam zupę rybną. Tak samo pierwszy raz próbowałam obgotowanego żabiego udka. Zaskakujące smaki. Consommé z kaczką i warzywami Bardzo intensywny smak. Aromatyczny bulion, bardzo dobrze przyprawiony. Okazuje się, że makaron czy ziemniaki są zbędne. Szok. Perliczka z kasztanami, purée z dyni i sos lawendowy Sami
Karola gotujedipu z pieczonej dyni piżmowej i tahiny Do przygotowania sosów sałatkowych oraz dipów. Tahina świetnie łączy się z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Spróbuj tego sosu do pieczonych warzyw lub arabskiej sałatki z natki pietruszki z sosem tahini . Z tahiny możesz zrobić świetny sos jogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów . Do zabielania zupy krem jak w przypadku
Chilli Czosnek i Oliwapotraw. Niech ten krem towarzyszy nam nie tylko dziś , ale zawsze wtedy ,kiedy będziemy potrzebowali detoksu, rozgrzania, siły i energii! Ta książka to idealny poradnik! dla duszy i ciała. Ten i wiele innych znajdziecie w dziale PORADNIKI W TANIA KSIĄŻKA! A zupę można zabrać w termosie ze sobą nawet w podróż! Składniki -500 g dyni ważonej ze skórką pomarańcza
Z Kuchni Do Kuchnidyni już obranej ząbek czosnku kawałeczek imbiru (ok. 2 cm) gałka muszkatałowa sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie : Warzywa możemy użyć z rosołu, lub gotujemy je na parze (zachowają w ten sposób więcej wartości). Gotowe warzywa miksujemy blenderem, dodajemy starty lub drobno pokrojony imbir, przeciśnięty czosnek i tyle rosołu aby powstała zupa krem (w zależnoścu czy chcemy bardziej gęstą
Dieta Rozdzielna i Zdrowiebrukselkę z cebulą zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej zielony koktajl
Kulinarne przygody Gatitygładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, wg uznania lekko rozrzedzić wodą. Przyprawić do smaku solą i przyprawami (np. typu Vegeta). Krem z kalafiora ponownie pogrzać, dodać starty na tarce ser i wymieszać, by się rozpuścił. Zaprawić 1-2 łyżkami jogurtu naturalnego. Krem z kalafiora podawać np. z grzankami lub lekko podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego
Moje QulinariaDostałam w prezencie okazałą, piękną, zielonkawą, krokodylową dynię. Tym bardziej cenny prezent, że własnoręcznie wyhodowany przez Agatę Bodzia i przywieziony do Warszawy pociągiem (!) aż ze Słubic
Cytryna&Co.tylko skosztujecie, zakochacie się i nie są to żadne obiecanki cacanki czy gruszki na wierzbie, bo ta zupa ma to “coś”, co sprawia, że sięgamy po dokładkę, ale o tym już musicie przekonać się sami. Składniki (3-4 porcje): Krem: 5 (ok. 500 g) korzeni pietruszki 2 nieduże gruszki (u mnie Abate) 1 średni ziemniak 3 łyżki oleju(...)śmietankę oraz sok z limonki, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 8) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem. 9) Gotowy krem podawać z prażoną mieszanką orzeszków i ziaren oraz świeżą bazylią. #krakus #smacznieiszybko Artykuł Zupa-krem z pietruszki z gruszką pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.metylko skosztujecie, zakochacie się i nie są to żadne obiecanki cacanki czy gruszki na wierzbie, bo ta zupa ma to “coś”, co sprawia, że sięgamy po dokładkę, ale o tym już musicie przekonać się sami. Składniki (3-4 porcje): Krem: 5 (ok. 500 g) korzeni pietruszki 2 nieduże gruszki (u mnie Abate) 1 średni ziemniak 3 łyżki oleju(...)śmietankę oraz sok z limonki, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 8) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem. 9) Gotowy krem podawać z prażoną mieszanką orzeszków i ziaren oraz świeżą bazylią. #krakus #smacznieiszybko Artykuł Zupa-krem z pietruszki z gruszką pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meśliwki kalifornijskie, dynię, słonecznik, suszone morele, migdały. Możecie takie rarytasy kupić w każdej spożywce, a jeśli wolicie wygodę, możecie zaglądnąć do sklepu mixit.pl W moim w domu zupa to absolutne must have. Przy czym nie gotuję mącznych zup. Gęste tak, ale ich stężenie wynika z dużej ilości warzyw, ewentualnie łyżki ryżu lub kaszy mannej. Bardzo często gotuję kremy warzywne. Dzieci
W Kawiarencektóra poprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych czynności, by w przeciągu pół godziny zaspokoić swój głód. Jeśli chcecie trochę wzmocnić się przed zimą koniecznie zajadajcie(...)zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku
Sajkofanka smakuTrudno wyobrazić sobie, by latem jakakolwiek zupa pomidorowa smakowała lepiej niż ta, która przygotowana jest na bazie świeżych, pachnących i soczystych pomidorów. Jeśli w dodatku owe pomidory wcześniej upieczone zostaną z dodatkiem octu balsamicznego, to nadadzą zupie smak już prawdziwie wyjątkowy – idealnie słodki i kwaśny zarazem. A to wszystko przy minimalnym trudzie (wystarczy jedynie upiec warzywa i zblendować(...)naczynia, dodawać stopniowo wrzący bulion/rosół i blendować ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać bazylię i ponownie zblendować. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać śmietankę wcześniej rozmieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podawać z listkami świeżej bazylii i np. pełnoziarnistym pieczywem. Smacznego! Jeśli chcesz, by zupa miała gładszą konsystencję, przetrzyj ją przez sito (przed dodaniem bazylii) albo też
Even Better Foodczasie kroicie połówkę dyni na kilka części, obieracie ze skóry (nie pozbądźcie się przy tym palców, ani kończyn…), potem kroicie na małe kawałki i wrzucacie do gotowego już wówczas bulionu. Gotujecie dalej do miękkości, po czym zestawiacie z ognia. Na koniec przyprawiacie pieprzem i gałką muszkatołową oraz ścieracie dodajecie do zupy korzeń imbiru. Mieszacie. Kiedy zupa ostygnie, blendujecie(...)miarę jednolity krem (w zależności od stopnia lenistwa). Krewetki myjecie bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, odsączacie na durszlaku i suszycie papierem. Na patelni rozgrzewacie oliwę (ale rozgrzewacie, a nie palicie…), wrzucacie na nią dwa ząbki czosnku, kilka ostrych papryczek i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. W tym czasie oliwa się aromatyzuje. Po 2-3 minutach, kiedy czosnek ładnie się podsmaży
GRUBY WAŁEK