zupie jesiennej dynia jest głównym składnikiem, pozostałe warzywa niczym dworzanie podkreślają hierarchię królewskiej mości. Artykuł Pieczona jesienna zupa krem pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąodżywczych. W tym okresie warto sięgać po produkty, wspierające odporność – ząbki czosnku, natka pietruszki, dania z orzechami włoskimi czy prażonymi pestkami dyni. Przydadzą się także takie produkty, jak: otręby pszenne czy mąka pełnoziarnista . Sprawdzi się rozgrzewająca zupa krem czy przygotowana w naczyniu żaroodpornym pyszna zapiekanka lub tarta i ciasto kruche , ale o tym w kolejnych akapitach. Jesienny obiad, okraszony świeżą
jakszef.plminutach posolić dynię. Podsmażać jeszcze 3 minuty. Przyprawić imbirem w proszku, wlać sok pomarańczowy oraz zalać bulionem tak aby przykryć dynię. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Dolać śmietankę, wymieszać. Zblendować zupę na gładki krem. W razie potrzeby posolić. Podawać z makaronem łezki Arc Pol i posiekaną natką pietruszki Wpis powstał we współpracą
Kuchnia w oparachnutą imbiru, ale stwierdziłam, że nie będę się męczyć, bo za imbirem średnio przepadam i wybór padł na jabłka, które nadały zupie trochę słodyczy. Taki krem doprawiony ostrą papryką i świeżym pieprzem - poezja :) Składniki: ok. 500 g dyni 1 litr bulionu 1 duża cebula 2 duże ziemniaki 1 duże jabłko 1,5 łyżki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Nasz polski klimat zmiennym jest. Właśnie nadeszły chłodniejsze dni. Wietrznie i deszczowo. To idealna pora na zupę. Dziś chciałbym zaproponować Wam mój krem z pieczonej papryki z kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami dyni. To idealny pomysł na rozgrzanie ciała i umysłu.Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:5 czerwonych papryk2 marchewki1 por1/4 selera1 pietruszka1 szalotka1
kulinarnyJaDziś wam prezentuję zupę krem z warzyw i cukinii.Zupa o kremowej konsystencji pełna aromatu i smaku. Wyraźnie czuć smak cukinii czosnku i przypraw.Dodatek prażone pestki dyni idealnie pasują do kremu, tu nie ma grama śmietany za to mnóstwo warzyw . Składniki: cukinia 500 g ( już po odkrojeniu końcówek) ziemniaki 4 szt marchew 4 szt natka pietruszki pęczek czosnek 4 ząbki seler(...)tarce i taki podsmażamy, dodajemy do zupy.Można dodać troszkę papryki mielonej ostrej.Kiedy nam się warzywa ugotują i zupa nabierze smaku zostawiamy do studzenia.Kiedy nam się już ostudzi blender-ujemy.Powstaje pyszny gęsty krem.Pestki podsmażamy na suchej patelni i posypujemy gorący krem( na talerzu) i podajemy
Różowa kuchniaKupiłam dynię przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comodżywczych. Także jedzmy dynię jak najczęściej... Składniki: ok. 1 kg dyni (już obranej i upieczonej) 1 l rosołu drobiowego 1-2 łyżeczki suszonego imbiru sól, pieprz do smaku 2-3 garście obranych nasion słonecznika lub dyni 1-2 kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie) - ja nie dodawałam Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i wkładamy do niego dynię wydrążoną z pestek(...)skórą). Tak przygotowaną dynię pieczemy max. 40 min. W czasie pieczenia sprawdzamy czy dynia już jest miękka. Jak dynia się już upiecze, studzimy i łyżką oddzielamy miąższ od skóry ( taki miękki miąższ bardzo łatwo wydrążyć). Odmierzamy ok. 1 kg miąższu i wrzucamy do garnka w którym jest rosół. Chwilę gotujemy. Następnie miksujemy na gładki krem. Doprawiamy imbirem, solą i pieprzem
IMPRESJA SMAKUDziś w ramach cyklu "Poniedziałkowy fit" coś dla zwolenników zup - kremów. Jeszcze do niedawna takich zupełnie nie lubiłam, ale od kiedy odkryłam tę zupkę, a później jeszcze krem z dyni to stałam się ich wielką fanką. Krem ten jest delikatny i lekki, a dzięki kawałkom kurczaka również pożywny. Polecam takie kremy na jesienne dni. Krem marchewkowy z kurczakiem SKŁADNIKI(...)minut, od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliło. Przelewamy na talerze i doprawiamy lekko imbirem. Pora kroimy na cienkie plasterki, blanszujemy, i układamy na wierzchu zupy. Krem marchewkowy podajemy z dowolnymi grzankami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiotrzymaniu planu lekcji, postanowiłam sobie, że moje wtorkowe obiady, będą w postaci kremów, zup czy chłodników. Składa się na to kilka powodów- jeden najważniejszy: zostaję w szkole dłużej niż zwykle, co skutkuje późniejszą godziną jedzenia obiadu. Dlatego też zależy mi, aby był on lekki. Krem dyniowy- dlaczego mnie to nie dziwi? Sezon na słynne jesienne warzywo, już od dłuższego czasu(...)wpływa na moją kuchnię, choćby pod tym względem, że w prawie każdym posiłku pojawia się dynia. Skutki jej częstego spożywania uwidaczniają się w moim wyglądzie zewnętrznym, przez co wyglądam jakbym używała tony fluidu (a nie stosuję go wcale) . Dodatkiem specjalnym kremu, jest olej Arganowy Virgin, który dostałam od firmy BIO PLANET, zwany inaczej płynnym złotem. Dlaczego? Przede wszystkim
healthy dreamsksiążeczkę z przekąskami. W niej znalazłam przepis na babeczki dyniowo - kukurydziane. Zapisałam sobie recepturę i czekałam, aż pojawi się dynia. Wreszcie nadszedł ten czas, upiekłam te babeczki i powiem Wam szczerze, że są naprawdę pyszne. Smakują świetnie z różnymi zupami - kremami. Ja akurat jadłam je z zupą pomidorową. Idealne są jako przekąska, a nawet można je zaserwować na śniadanie albo(...)BABECZKI DYNIOWO - KUKURYDZIANE. Składniki na około 12 małych foremek lub 6 dużych:: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g dyni hokkaido, obranej ze skóry, bez pestek, grubo pokrojonej (kostka około 1cm) 120 g kukurydzy konserwowej 60 g szynki grubo pokrojonej 30 g grubo startego sera cheddar 2 szalotki drobno pokrojone
Zakątek rozkoszy kulinarnychświętach. Lodówka ujrzała światło :) czas zacząć gotować, po takim objedzeniu dziś coś lekkiego, pikantnego. Krem z pieczonej papryki, co najlepiej lubię w zupach ....? Gdy mogę budować smak zupy, za każdym razem wystarczy dodać inny składnik np., gdybym dodała do tego dynię lub mleko kokosowe już mamy coś innego. Zwykła zupa nie musi być nudna i płaska w smaku. Nadeszła(...)pieprz cayenne do smaku sok z cytryny do smaku 4 łyżki oleju rzepakowego(oliwy) dodatkowo śmietana ukwaszona, ulubione zioła, opcjonalnie uprażone ziarna słonecznika, dyni, ziarnka chili (możemy pominąć jeśli chcemy zjeść czysty krem) SPOSÓB WYKONANIA : Paprykę myjemy osuszamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 20 minut. Papryka zmięknie, lekko będzie opalana
Basia w kuchnichwilach zwątpienia, w końcu padło na zupę. Cóż, może i prozaiczna, ale w listopadzie, po powrocie do domu z zamglonego, deszczowego świata, miska z rozgrzewającą zupą to marzenie. Które tak łatwo spełnić! Poza dynią dodałam marchewki (dla koloru i słodyczy), pietruszki (dla zaostrzenia smaku) i ziemniaków (żeby całość odpowiednio zagęścić). Z przypraw postawiłam na ostrą pastę curry i curry(...)warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Brukselkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na połowy. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć brukselkę. Zupę podawać gorącą, z podsmażoną brukselką i prażoną cebulką. Smacznego! Ja tymczasem muszę poważnie zastanowić się nad ostatnią z dyń, która czeka na wykorzystanie. A to całkiem specjalny
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuchej patelni. 5. Zupę krem przelewam do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypuję ziarenkami i podaję. Zupę krem podałam z mieszanką ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków
Tradycyjna kuchnia KasiŁatwa w przygotowaniu, orzeźwiająca nutą cytryny zupa krem na bazie kalafiora. Żeby przełamać tę lekkość dodałam aromatyczne, podsmażane z cebulą grzyby, które możecie zamienić na podprażane pestki dyni lub słonecznika. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj kalafior a następnie podziel go na małe różyczki. Pokrój selera naciowego w plasterki, 1 cebulę(...)dodać troszkę więcej bulionu, jeśli używasz dużego garnka. Wciśnij do zupy sok i skórkę startą z połówki cytryny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze bez przykrycia przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka
Eat me! Fit me!