BARSZCZ CZERWONY Z BOTWINKĄ I MŁODYMI WARZYWAMI Barszcz z młodymi buraczkami, marchewką, fasolką szparagową i ziemniakami...dużo warzyw i wszystkie takie pachnące, kolorowe...wprost z ogródka
Moja Książka Kucharskaracji tego, że płaciliśmy za nie, jak i za kompot z suszu, to spodziewałam się większych porcji i odrobinę więcej zainteresowania ze strony obsługi. Niestety dwie, z trzech zup były przesolone, a do barszczu można jednak było podać jakieś uszka. Także o dolewkę kompotu trzeba było się upominać. Jednak to tylko niewielki minus bardzo przyjemnego wieczoru. Przy stole zasiedliśmy(...)robiąc zdjęcia (inaczej chyba się nie da!) próbowaliśmy przyniesionych przez siebie przysmaków. A stół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy , pierożki z makiem z sosem karmelowym , paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada
Pasja SmakuPikantna zupa węgierska gulaszowa od serca. Rozgrzewa, syci i jest przepyszna. Podaję ją z chlebem domowym na zakwasie. składniki: 390 g pomidorów krojonych Pudliszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por biała część 1 marchewka 3 ziemniaki 1 kawałek korzenia selera 1 papryka czerwona 100 g kabanosów 1 polędwica wieprzowa 1 litr bulionu drobiowego sól, pieprz czarny i czerwony(...)chili ostra 1 łyżeczka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka rozmarynu natka pietruszki chleb na zakwasie olej rzepakowy Wykonanie: Seler, marchewkę, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, marchew i ziemniaki kroję w kostkę. Paprykę kroję na kawałki. Cebulę, czosnek drobno kroję a por w krążki. W rondlu rozgrzewam olej i przesmażam cebulę z czosnkiem i porem
wesoła kuchniablaszki. Wszystko blendujemy razem na gładką zupę, podgrzewamy do zagotowania. Zupa była już przyprawiana w trakcie pieczenia warzyw, ale sprawdzamy na wszelki wypadek czy nie trzeba czegoś dosypać. Gorącą zupę podajemy z kleksem śmietany, z groszkiem ptysiowym, posypaną drobno posiekaną zieleniną, albo jako dodatek do serowych grzanek – świetnie sprawdzi się w takiej formie jako cały obiad. Równie dobra jest(...)łyżeczka pieprzu ziołowego 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego 1,200l rosołu drobiowego lub jarzynowego Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenpierożki z farszem grzybowym. bardzo polecam. Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitry składniki (na ok 1,5 - 2 l zupy) włoszczyzna bez kapusty (seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula) 500 g buraków 10 ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego mały kawałek liścia laurowego 4 szklanki wody 50 - 80 g suszonych(...)miękkości. W drugim garnku umieścić obrane i umyte warzywa (włoszczyzna + buraczki pokrojone na plastry) , dodać przyprawy, zalać 1l wody i gotować do miękkości. Oba wywary, jarzynowy i grzybowy przecedzić przez sito i połączyć. Grzyby odłożyć, zrobimy z nich farsz grzybowy do pierożków. Teraz dodać odpowiednią ilość kwasu buraczanego ( ok 1/2 l kwasu
Stare Garypory wspominam najlepszą jagnięcinę jaką kiedykolwiek jadłam. Smak, zapach, sposób podania to mistrzostwo świata. Na przystawkę zamówiliśmy małże Św. Jakuba i zupę krem z pieczonych buraków. Zupa stała się inspiracją do stworzenia swojego przepisu. Wszystkie dania podane na najwyższym poziomie. Próbowanie tego czego się nigdy nie jadło było prawdziwą przyjemnością: lody tymiankowe, espuma orzechowa...mmm pycha. Obsługa kelnerska(...)Składniki: - około 1kg średniej wielkości buraków - czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - sok z połowy pomarańczy - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka tymianku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - 1 litr wywaru jarzynowego Sposób przygotowania: Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Kiedy buraki przestygną obieramy je ze skórki i kroimy
Pan i Pani Smith w kuchniNie samym boczkiem na Święta człowiek żyje. Zobacz nasze alternatywy dla mięsa na Wielkanoc. Z czym kojarzy nam się wielkanocny stół? Oczywiście z różnego rodzaju mięsami
kuron.com.plkilokalorie będą mniejsze! Barszcz czerwony, zupa grzybowa Najczęściej sięgamy po ten z torebki lub z kartonu. Po prostu idziemy na "łatwiznę". Najlepiej jak przygotujemy barszcz tradycyjnie i samodzielnie. Zupę grzybową najczęściej zabielamy śmietaną i białą mąką. Doskonałą opcją będzie, jeżeli użyjemy mąki pełnoziarnistej i jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Chleb Jak każdy typowy polak kupuję chleb biały nie zwracając(...)święta! Jak zawsze nie zwracamy uwagi na nasze zdrowie i przygotowujemy je z białej mąki. Zastąpmy ją mąka razową czy orkiszową. Dostarczymy dużą ilość błonnika! Sałatka jarzynowa Przygotowana z warzyw, ale zawiera w swoim składzie nieszczęsny majonez, który posiada olbrzymie ilości tłuszczu. Wystarczy, że majonez zamienimy na jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu. Smak będzie taki
Truskawkowa FiestaBulionetka to przyprawa do zup i sosów, ale przygotowana w domowy sposób, bez chemii. Jeżeli ktoś używa kostek rosołowych, proponuję przygotować taki naturalny i o wiele zdrowszy zamiennik. Szczególnie polecam zrobić zapas w okresie letnim, kiedy warzywa są najlepsze. 1 kg marchewki 400 g korzenia pietruszki 1 seler korzeniowy ( ok 200 g) 2 cebule (ok 200 g) 1 mały(...)natki pietruszki 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka soli 1 łyżeczka pieprzy czarnego mielonego 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Warzywa korzeniowe czyli marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach lub używając robota z odpowiednią tarczą. Ostrym nożem posiekać cebulę, pora, łodygi selera naciowego, natkę pietruszki i lubczyk. Do dużego garnka na dno wlać olej, wrzucić
https:KKuchniaMniamzrobić spore zapasy na zimę. Ja najwięcej mam grzybów mrożonych. Po rozmrożeniu są niemal identyczne jak świeże. Nie jestem wielbicielką suszonych, które mimo pięknego zapachu i smaku idealnego do zup i sosów, dla mnie są mniej atrakcyjne w kuchni niż grzyby świeże. No ale każdy ma prawo do swoich smaków i swojego gustu, prawda? Dzisiaj przygotowałam kolorową pieczeń z grzybów(...)wystudzić - jak to zrobić znajdziesz wskazówki poniżej przepisu. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Można także użyć warzyw, jakie zostaną nam z rosołu. Wtedy wystarczy je tylko zetrzeć. Grzyby oczyścić, ewentualnie opłukać i dobrze osuszyć. Posiekać je jak najdrobniej. Cebulę obrać, pokroić w drobna
Codzienna kuchnia niecodziennalato i upalne dni to ten oto chłodnik litewski, który jest pełen świeżych warzyw. Przyjemnie orzeźwia i chłodzi gdy na zewnątrz gorąco. Wystarczy zrobić jedną większą miskę takiej zupy i na kilka dni mamy z głowy gotowanie obiadów. Polecam podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub rozkruszonym serem feta. Składniki 500 g maślanki lub kefiru 400 g jogurtu naturalnego (może(...)godziny chłodzenia Liczba porcji: 4-5 Przygotowanie Młode buraczki odkrawamy od łodyg botwiny i myjemy. Następnie obieramy i kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę (taką jak na sałatkę jarzynową). Pokrojone buraczki wkładamy do małego rondelka, zalewamy wodą i stawiamy na gazie. Gotujemy przez około 5 minut od zagotowania. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy wszystko do przestygnięcia. Do miski
Analiza Smakuopakowaniu w lekko posolonej wodzie z łyżką masła i studzimy. Botwinkę myjemy i drobno siekamy (ja miałam same liście, ale jeśli są też buraczki to ścieramy je na jarzynowych oczkach tarki. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Botwinkę i marchewkę wrzucamy na lekko posolony wrzątek i gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Odsączamy na sicie. Twaróg(...)pszenną. Gotujemy w lekko posolonej wodzie około 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch (w zależności od grubości ciasta). Wywar z podgotowywania botwinki zachowałam i wykorzystałam do ugotowania zwykłej zupy (a można też zupę lub chłodnik z drugiego pęczka botwinki
Kolorowy PrzepisownikKolejna nasza wariacja - barszcz ukraiński bez kapusty za to z fasolą. Bardzo smaczny z zasmażką zamiast śmietany. Na bazie rosołu choć można użyć też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli(...)połączyć ze sobą i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa będą miękkie. Cebulkę pokroić w kostkę, poddusić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, gałką. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę. Zagęścić zupę i gotować jeszcze chwilkę. W razie potrzeby doprawić do smaku przyprawami. Na koniec posypać obficie natką
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekilka łyżek kukurydzy. Ja zawsze ją zamrażam - co prawda, nie będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek, tostów, zup, a nawet do pizzy :) Gulasz meksykański z kurczakiem świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem, kawałkami tortilli lub ryżem. Jeśli Wasza potrawa będzie bardzo pikantna, możecie podać ją z kleksem kwaśnej śmietany(...)kurczaka, mała czerwona papryka, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów lub kilka obranych, świeżych pomidorów, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), puszka czerwonej fasoli, kilka łyżek kukurydzy z puszki, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego (opcjonalnie) przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!) słodka i ostra
Lekcje w kuchni