witalności, a ich liczba będzie nawiązywać do dwunastu apostołów. 24 grudnia na każdym stole mogą pojawić się następujące dania jarskie: barszcz czerwony z uszkami, najczęściej faszerowanymi kapustą i grzybami, zupa grzybowa z makaronem, przygotowana z borowików, podgrzybków i kurek oraz zabielona śmietaną, karp pieczony, smażony, w galarecie bądź po żydowsku – zależnie od upodobań gości, ryba po grecku – smażona miruna, tilapia(...)żytnim pieczywem. Jakie sałatki zrobić na Boże Narodzenie? Rozpisując listę obejmującą potrawy na Boże Narodzenie i Wigilię, nie możesz zapominać o sałatkach. Na świątecznym stole mogą znaleźć się: tradycyjna jarzynowa, przygotowana z marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków, jajek, ogórków kiszonych, zielonego groszku i majonezu, nietypowa sałatka z kurczakiem i granatem , sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i cebulą, wymieszana z majonezem
Rozdomowionaosób na sali. Po wydaniu obiadu, deseru i zakąsek, do obsługi wystarczą 3 osoby. Jak wydajemy drugie dania . Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek(...)wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką
Kulinarny karnet Christophera