zupa jarzynowa - 1321 przepisów (strona:74/89)

Surówka z brokuła i jabłka 170

warzywa zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze i cenne składniki dla organizmu. Bardzo lubimy gotowane brokuły, szczególnie sałatkę brokułową z serem feta i prażonym słonecznikiem, polaną sosem czosnkowym, pyszne kremowe zupy brokułowe . Natomiast Kotlety z brokułów, ryżu i sera są rewelacyjne. Jadamy też surowe brokuły, najczęściej w postaci tzw. pesto, zmiksowane z prażonym słonecznikiem i olejem, albo pod postacią dzisiejszej surówki(...)smaku prażony słonecznik Jak przygotować pyszną surówkęz brokuła i jabłka z prażonym słonecznikiem? Brokuła myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, dzielimy na mniejsze kawałki i surowego ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub szatkujemy w szatkownicy. Jabłka myjemy, osuszamy i wraz ze skórkę ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. Przekładamy wszystkie składniki do miski, dodajemy jogurt wymieszany z odrobiną oliwy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiąca choinka z grzybami 162

warzyw (marchewka, pasternak, cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania z warzyw, grzybów. Wzbogaci smak dania, ale nie przytłumi go. Rodzina Vegeta Natur to ponad 30 produktów, które mają te samą bazę, ale w konkretnych mieszankach(...)stół w całości i każdy może sobie oderwać albo odkroić kawałek pysznego ciasta Jak zrobić choinkę z grzybami? FARSZ   - pieczarki umyłam i dobrze osączyłam. Starłam je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Z pora zdjęłam wierzchnie twarde liście, a jasny, soczysty środek pokroiłam w cienkie ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzałam niezbyt mocno olej z masłem. Wrzuciłam rozdrobnione grzyby

Smaczna Pyza
Krem jarzynowy 119

Składniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - pół pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - marchew (ok. 105 g), - pietruszka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kimchi (kimczi) - pikantna kiszonka z Korei 416

jeść przygotowaną kiszonkę? Do dań mięsnych, rybnych i owoców morza to ognisty, wyrazisty w smaku dodatek i oryginalna jarzynka. Doskonale smakuje z ryżem i makaronem. Można wykorzystać do przygotowania zup i gulaszy. Składniki na 2 słoiki a`0,75 l: 1 kg kapusty pekińskiej 200 g białej rzodkwi 1 marchew 1/2 czerwonej cebuli 2 młode cebulki ze szczypiorem(...)najlepiej na kilka godzin. Przemieszać kilka razy wymieszać wodę z cukrem i mąką, następnie mieszając zagotować. Odstawić do przestudzenia obrane warzywa marchew i rzodkiew zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub pokroić w cieniutkie słupki (starłam). Imbir i czosnek zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić. Pokroić czerwoną cebulę i szczypior ostudzony kleik ryżowy wymieszać na gładką pastę z przyprawami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48149

garnek na małym ogniu. Gdy wywar zacznie się gotować, po jakiś 30 minutach na wierzchu zaczną pojawiać się szumowiny – beżowo-białe chmurki ze ściętego białka. Zbieramy je z powierzchni zupy łyżką cedzakową i wyrzucamy. To one sprawiają, że rosół mógłby być mętny. Szumowiny będą się pojawiały przez około 20-30 minut gotowania. Odławiamy je i wyrzucamy . Rosół będzie przejrzysty(...)długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito

Karo in the Kitchen
Przekąska – Kasza jaglana zapiekana w portobello 178

jadłospisu. Tym bardziej, że jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Kasza jaglana świetnie się komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup, czy też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem.     Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość(...)blaszek”. Trzonki i blaszki drobno siekamy. Szalotki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szalotki, solimy i podsmażamy. Bezpośrednio na patelnię – do szalotek, ścieramy na tarce jarzynowej czosnek (można go pokroić, ale nie przeciskać przez praskę) – mieszamy. Dodajemy posiekane blaszki i korzonki. Całość smażymy, aż szalotki się zeszklą, następnie wlewamy wino Marsala. Odparowujemy nadmiar płynu

mojewypiekiinietylko
Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku 179

ostrej oraz kurkumy Przygotowanie krok po kroku: 1. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy przez ok. 10 minut i rozdrabiamy widelcem. 2. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, po czym odciskamy z wody. 3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. 4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a dymkę myjemy i kroimy(...)przygotowywać? A może macie jakieś ulubione? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać!   Smacznego!   A jeśli szukacie przepisu na wywar warzywny, koniecznie zajrzyjcie tutaj: Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Artykuł Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku 191

ostrej oraz kurkumy Przygotowanie krok po kroku: 1. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy przez ok. 10 minut i rozdrabiamy widelcem. 2. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, po czym odciskamy z wody. 3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. 4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a dymkę myjemy i kroimy(...)przygotowywać? A może macie jakieś ulubione? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać!   Smacznego!   A jeśli szukacie przepisu na wywar warzywny, koniecznie zajrzyjcie tutaj: Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Artykuł Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
#2 – Warmia i Mazury 130

często gościły zboża oraz grzyby, rzadziej mięso. Warmia i mazury to również wspaniałe w smaku i aromacie zupy takie jak zupa grochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa, czernina czy wszelkiej maści zupy rybne. Wielość narodowości zamieszkujących kiedyś te tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować w kuchni. Do ciasta na pierogi nie dodaje się tutaj jajek ale gorące(...)więc śniadanie na słodko w postaci dania o wdzięcznej nazwie jagły ze śliwkami, następnie mazurska wersja placków ziemniaczanych czyli olsztyńskie plińce oraz warmińskie pulpety rybne gotowane w aromatycznym sosie jarzynowym. Przepisy na te cudowne dania zamieszczam poniżej: Jagły ze śliwkami Szczerze powiedziawszy kiedy przeczytałam nazwę tego dania, jedyne czego byłam pewna to to, że będzie ono na słodko

Życie ze smakiem
Barszcz czerwony czysty 125

"Barszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Nie wiadomo dokładnie kiedy pojawił się po raz pierwszy na polskich stołach. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z początku XVI

Wiem co jem
Krokiety drobiowo-pieczarkowe 379

Któż nie lubi naleśników, krokietów, dlatego proponujemy wersję z ciekawym farszem, wykorzystując do niego mięso gotowane z rosołu, czy innej zupy gotowanej na kurczaku, w połączeniu z pieczarkami i żółtym serem stanowi doskonały farsz naleśnikowy i w ten sposób mamy wykorzystane mięso w dwóch potrawach... Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka(...)cieniutko. Na patelni rozgrzewamy olej przekładamy cebul ę , por chwil ę smażymy, dokładamy pieczarki dusimy ok 15 min. Studzimy Mięso rozdrabniamy, dodajemy wystudzone pieczarki, ser żółty trzemy na tarce jarzynowej o średnich oczkach, dodajemy przyprawy, łączmy wszystko dokładnie, odstawiamy. Na naleśnik kładziemy porcję nadzienia rozsmarowujemy. Boki naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy wzdłuż dłuższej strony

kgwjanczewo
Chłodnik z ogórka, rzodkiewki i buraczków ze słoika 268

Chłodnik - idealna zupa na lato. Kiedy zaczyna robić się gorąco nie ma lepszego dania. Lekka, zdrowa, sycąca i wyjątkowo prosta do przygotowania. Nie natrudzisz się, a zaskoczysz bliskich pysznym jedzonkiem. Chrupiąca, pełna warzyw i świeżych ziół ma duże grono amatorów. Zapewni sporą dawkę witamin i mikroelementów. Do jedzenia nie trzeba nikogo specjalnie namawiać, a marudzących może przekona śliczny różowy kolor(...)koperek posiekać jogurt wymieszać z kefirem ( lub maślanką). Dodać pokrojonego ogórka, rzodkiewki, szczypiorek, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłowić ze słoika kilka większych buraczków i zetrzeć na tarce jarzynowej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do smaku dodaj 1-2 łyżki zalewy z buraczków lub jeśli nie używasz buraczków soku z cytryny. Podawaj schłodzony! Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto dyniowe z orzechami 175

kilka dni po upieczeniu. Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię z dzieciństwa, dynia tak jak szpinak źle mu się kojarzą. Do zupy z dyni nie chciał się przekonać. A gdy skosztował tego ciasta stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków! Ciasto dyniowe z orzechami na tortownicę(...)łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki posiekanych skórek kandyzowanych (mix) 2 łyżki wanilii z karmelem od Kotanyi 2 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. oleju lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub zimnej wody orzechy do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
5 przepisów, które powinien znać każdy kto planuje posiłki 145

zamrażalniku. W przeciwieństwie do kostek rosołowych nie zawiera chemii. Jest zdrowy, ma wspaniały aromat i świetnie się przechowuje. Wystarczy kilkanaście minut by zamienić rosół w jedną z wielu niesamowitych zup. To must have każdego, kto planuje posiłki. Domowy sos pomidorowy Większość gotowych sosów pomidorowych zawiera sztuczne składniki. Dlatego stworzyliśmy przepis na idealny domowy sos pomidorowy. Jest o wiele smaczniejszy niż(...)koniecznie zajrzyj tutaj. Zapiekanka pasterska To pyszne danie, idealne do twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów – jeśli do tej pory Wasze warzywa z rosołu trafiały wyłącznie do sałatki jarzynowej, to pora poznać zapiekankę pasterską! Zapiekanka pasterska to samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z warzyw z rosołu i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało

Niedzielny kucharz
Knedle ze śliwkami 118

dlaczego Polacy jedzą jak jedzą. Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami(...)tęskni ale też tak jak ją obecnie interpretuje – znajdziecie tu bowiem dużo przepisów-wariacji na temat kuchni polskiej, gdzie typowo polskie składniki czy danie zyskało nowe oblicze (sałatka jarzynowa z krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu

Cooking for Emily