zupa jarzynowa - 1321 przepisów (strona:70/89)

Surówka z kalarepy 248

jadłospisu osoby na diecie odchudzającej, ponieważ jest ona niskokaloryczna, zawiera też błonnik, który wpływa na redukcję wagi i zapewnia na długo uczucie sytości. To warzywo doskonale nadaje się do zup, zapiekanek i surówek. Chrupiąca kalarepa i marchew świetnie komponują się z jabłkiem nadając surówce ciekawy efekt smakowy. Surówka z kalarepy sprawdzi się jako dodatek do tradycyjnego schabowego lub mielonego(...)jabłko 1/2 pęczka koperku 1-2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Surówki z kalarepy: Kalarepę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Przełożyć do miski, w której będziemy robić surówkę. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych lub drobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Jabłko umyć

Danka Pichci
Jak uniknąć strat po świętach 55

pomysły na zagospodarowanie resztek ze świątecznego stołu Co można mrozić: gotowane, pieczone, wędzone mięsa, wędliny, ryby pasztety mięsne i warzywne zupy np żurek, chrzanowa, barszcz – choć można też je zawekować by nie zajmowały miejsca w zamrażarce bigos, kapusta z grochem, gulasz pieczywo ciasta np babki, mazurki, serniki, makowce oprócz tych z galaretką czy z kremem czekoladę – jeśli dostaniecie(...)ciasta z galaretką, mięso w galarecie, ryby w galarecie, nóżki, galaretki warzywne ciasta z kremem ugotowane jajka, faszerowane jajka pasztet z jajek śledzie w śmietanowych i jogurtowych sosach sałatki jarzynowej wymieszanej z jogurtem, inne sałatki dań, które wcześniej były mrożone Artykuł Jak uniknąć strat po świętach pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Zupa krem marchewkowa z masłem orzechowym 209

blendera kielichowego, dodajemy masło orzechowe i sos Sriracha – świetnie pasuje ten z dodatkiem imbiru. Zupę miksujemy na gładko, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy i podajemy. Do tak przyprawionej zupy marchewkowej w lekko tajskim stylu pasują wszystkie szybko smażone na odrobinie oleju kokosowego warzywa – np. zielony groszek lub fasolka, a nawet młoda, jędrna cukinia. Jeśli macie jeszcze zapas przyprawy(...)porcje 2 łyżki oleju kokosowego, nierafinowanego, o mocnym aromacie kokosa 150g cebuli 3 średniej wielkości ząbki czosnku 600g marchwi (waga po obraniu) 1 litr rosołu drobiowego lub jarzynowego 70g masła orzechowego 2 łyżki Srirachy z imbirem albo innego sosu chili (mniej niż 2 łyżki jeśli jest bardzo ostry

Karo in the Kitchen
Jednogarnkowa Jarzynova – Dominika Wójciak – proste, codzienne warzywne receptury 53

codzienne jednak bardzo wyjątkowe. Większość potraw do przygotowania w jednym garnku, misce, na jednej patelni lub do zapieczenia w jednej blasze czy foremce. Umowne „Jednogarnkowe” dania to gulasze, zupy, potrawki, zapiekanki, to także idealne owsianki, naleśniki w różnych odmianach, łatwe ciasteczka, a także pasty do chleba, sosy, sałatki czy desery. Jednogarnkowe danie to według Jarzynovej synonim uniwersalnego, prostego, codziennego(...)pozostałych porach roku.  Zimą stawiam przede wszystkim na zupy. Mamy więc do wypróbowania sezonową zupę na dwa sposoby, soczewicową zupę ogórkową, harirę ziomowa oraz marchwiową lub cukiniową zupę z kiszoną kapustą. Koniecznie przygotujcie mineralny bulion orientalny. Jest on źródłem cennych minerałów, wspaniale rozgrzewa i daje uczucie sytości. Oprócz zup w książce znajdziemy również leniwe na milion sposobów, soccę, bigos

Tajemnice Smaku
RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GROSZKU I JARMUŻU O SMAKU MIĘTOWO -KOLĘDROWYM 178

JARMUŻEM, ZIOŁAMI I MIGDAŁAMI! JESTEM W KULINARNYM NIEBIE! KRÓTKA HISTORIA MIŁOSNA JAK POKOCHAŁAM GROSZEK ZIELONY! Groszek zielony u mnie w domu, był dodawany tylko do dwóch dań, do jarzynowej sałatki warzywnej, którą na pewno każdy Polak, jadł nie jeden raz w życiu i do marchewki z groszkiem. No bo, niby jak zrobić marchewkę z groszkiem, bez groszku(...)urosłam i wyprowadziłam się z domu, na początku na studia, co oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka

SMYKWKUCHNI
Zupa kukurydziana kremowa 145

skorzystałam trochę z przepisu zamieszczonego przez Hanię, a trochę z tego . Wyszła pełna w smaku, słodka i wyrazista bardzo pożywna zupa, którą włączam na stałe do swojego indeksu. ;) Składniki: 3 kolby kukurydzy (lub 2 puszki kukurydzy) 2 łyżki masła 1 łyżka cukru 1 marchew 1 duża cebula 1 ziemniak 0,5 l bulionu (może być z kostki) 2-3 łyżki(...)krążki szczypioru do dekoracji 1. Bulion zagotowałam, dodałam łyżeczkę masła i cukru, wrzuciłam cebulę, marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę, gotowałam do miękkości. 2. Kukurydzę starłam na tarce jarzynowej -rzeczywiście, jak pisze Hania, jest to doskonały zabieg - sok i miąższ pozostają w misce, łuski zostają na tarce lub na kolbie (kukurydzę z puszki należy osączyć i rozgnieść widelcem

Kuchnia Prezydentowej
Kapuśniak z kapusty pekińskiej 129

zupa, to zupa, ale taka by jej przygotowanie nie trwało za długo, więc zastąpiłam zwykłą biała kapustę kapustą pekińską i bardzo szybko na naszym stole zagościła pyszny obiad :) Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 laska cienkiej kiełbasy 15-20 dag wędzonego boczku 1 cebula 2 marchewki  1 średnia pietruszka 2 łodygi selera naciowego 4-5 ziemniaków  liść laurowy(...)kminek przyprawa typu Kucharek do smaku Wykonanie: Kapustę szatkuję, przekładam do garnka, zalewam woda i wstawiam na gaz, dodaję przyprawy oraz warzywa. Marchew i pietruszkę obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, obrane ziemniaki kroję w  kostkę, a łodygi selera w plastry i wszystko razem dodaję do kapusty i gotuje do miękkości. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam

Bea(u)ty kitchen
Xmas... and a Happy 2014 176

bywało. Kompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa grzybowa z kluseczkami. Na drugie danie przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie

bastalena
FASOLKA PO BRETOŃSKU Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ 171

kostkę 1 cebula, posiekana 1 marchew, pokrojona w kostkę 1 niewielki korzeń pietruszki, pokrojony w kosteczkę 2 ząbki czosnku, posiekane 500ml passaty pomidorowej ok. 1,5 litra bulionu jarzynowego 1 ćwiartka z kurczaka po kilka ziarenek pieprzu i ziela ang. 1 liść laurowy 2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Suchą fasolę zalewamy zimną wodą(...)zasmażamy około 10 minut - wlewamy całość do fasolki. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Krok 4. Na koniec, wyjmujemy kurczaka, oddzielamy mięso od kości i skóry. Mięso wrzucamy do zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy.  Smacznego

Moja Książka Kucharska
„Śledziowa” sałatka z burakami na Święta – wegańska sałatka z boczniakami 60

buraczki, ziemniaki, cebulę i ogórki kiszone. Całość podana z wegańskim majonezem i natką pietruszki. Jaką sałatkę zrobić na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia? Na świątecznym stole oprócz tradycyjnej sałatki jarzynowej często pojawia się sałatka śledziowa, którą można również zrobić w wersji wegańskiej – zamiast śledzia warto użyć zamarynowanych boczniaków. Taką sałatkę można zrobić nie tylko na Wigilię, czy Święta(...)Sylwestra. { "@context": "https://schema.org", "@type": "FAQPage", "mainEntity": [ { "@type": "Question", "name": "Jaką sałatkę zrobić na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Na świątecznym stole oprócz tradycyjnej sałatki jarzynowej często pojawia się sałatka śledziowa, którą można również zrobić w wersji wegańskiej - zamiast śledzia warto użyć zamarynowanych boczniaków. Taką sałatkę można zrobić nie tylko na Wigilię, czy Święta

Via Gusto
Tajska zupa z ananasem i krewetkami 150

Pyszna rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami i ananasem oraz batatem. Zupę zrobiłam na mleczku kokosowym, z chili bo lubię na ostro. Do tego rozgrzewający imbir. Zupa jest tak dobra, że szybko znika. Uwielbiam azjatyckie smaki. Podałam ją z ryżem. 1 batat 1 cebula mała 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1/2 papryczki chili 1 limonka 25 dag krewetek(...)curry natka pietruszki albo kolendra ryż ugotowany Batata obieram i kroję w kostkę. Cebulę i czosnek drobno kroję. Ananasa obieram i też kroje w kostkę. Imbir ścieram na tarce jarzynowej małe oczka. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję cebule, czosnek , imbir, papryczkę chili pokrojoną i chwile smażę. Dodaję paprykę wędzoną, słodką, curry, sól, pieprz i mieszam. Dodaję batata, ananasa

wesoła kuchnia
Kapuśniak po węgiersku z grzybami 113

pomidorami i grzybkami. Zupę zrobiłam z boczkiem wędzonym i kabanosami. Szybciej się ugotuje niż na mięsie a jest syta i bardzo dobra. Smakuje mi bardziej niż tradycyjny kapuśniak. Idealna zupa na chłodne dni. 2 marchewki 1 kawałek korzenia selera 1 por biała część 1 papryka czerwona 3 ziemniaki 1 cebula 250 g kapusty kiszonej 250 g boczku wędzonego(...)drugi dzień przekładam z wodą do garnka i gotuje aż będą miękkie, około 40 minut. Marchew, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki, paprykę na kawałki. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojony w kostkę boczek i chwile smażę, dodaje pokrojone warzywa, kabanosy i chwilę smażę. Dodaję

wesoła kuchnia
Koniec zeszłorocznej botwinki 210

Tak to już jest , że co roku w maju i czerwcu mrożę sobie pojawiającą się młodą botwinkę w porcjach na cały rok ( ok. 8 porcji bo

Buniabaje w kuchni
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 300

credo – czyli twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów. Jeśli do tej pory Wasze warzywa trafiały do sałatki jarzynowej (która jest z kolei polskim klasykiem, choć o rosyjskich korzeniach) to może pora na małą odmianę? Stara, dobra, ale czy jedyna? Sałatka jarzynowa to temat rzeka – wdzięczny przedmiot przekomarzań o prawdziwy skład i potrawa “must have(...)relacja z jednej z rewolucji Magdy Gessler, która sałatkę jarzynową dodała do zrewolucjonizowanego menu.: „ Wszyscy ją znają, ale sałatka jarzynowa dzięki Gessler zyskała od teraz nowe życie. Próbujący jej goście przyznali, że taka sałatka, choć znają ją od lat, ma jeszcze lepszy smak. Sekretem sałatki jarzynowej Gessler są bowiem warzywa gotowane w rosole ”. Brzmi to jak fragment

Niedzielny kucharz
Zapiekanka pasterska, czyli sposób na warzywa z rosołu 345

sałatka jarzynowa dzięki Gessler zyskała od teraz nowe życie. Próbujący jej goście przyznali, że taka sałatka, choć znają ją od lat, ma jeszcze lepszy smak. Sekretem sałatki jarzynowej Gessler są bowiem warzywa gotowane w rosole ”. Brzmi to jak fragment kroniki filmowej o przodownikach pracy i racjonalizatorach – więc w sumie pasuje Ale rewolucja to to nie jest(...)zupełnie inny sposób. Rosołu gotuje się u nas dużo, bo lubimy go zjeść na różne sposoby, zawsze mamy też w zamrażalniku zapas zamrożonych porcji, wykorzystywanych później jako baza zup i dodatek do sosów. Gotujemy rosoły esencjonalne z kilku rodzajów mięsa, ale też buliony na szkielecie pieczonego drobiu ( przepis znajdziecie tuta j). Ugotowaną włoszczyznę mamy więc w kuchni często. Warzywa trafiają

Niedzielny kucharz