chili. Przepis na nią znajdziecie na blogu. Stanowi świetny dodatek do mięs, szczególnie tych grillowanych. Jest też ciekawym pomysł na przyprawę do dań. Niewielki jej dodatek do surówek, sosów, zup sprawia, że zyskują nową odsłonę. Dziś zapraszam was do wypróbowania tego przepisu na szybką surówkę do obiadu, taką raz dwa trzy na ostatnia chwilę. PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z MARCHEWKI(...)marchewki 2 łyżki majonezu 1 – 2 łyżki ajwaru Jak zrobić surówkę z a marchewki z ajwarem: Najpierw marchewkę obieramy i dokładnie myjemy. Następnie marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (można też na mniejszych wedle uznania). Potem marchewkę przekładamy do miski. Zaraz potem dodajemy do niej majonez i ajwar. Mieszamy wszystko. Finalnie sprawdzamy smak, jeśli trzeba dodajemy
Dorota SmakujeBardzo lubimy ten pszenny chleb, dlatego piekę go nie tylko na Wielkanoc. Jest pyszny! Nadziany chrzanem, jajkami, szynką i szczypiorkiem lub brokułami stanowi
Rozpustne gotowanieŚwięta Wielkanocne już za tydzień i jeżeli szukacie inspiracji kulinarnych na ten okres, zapraszam na zestawienie moich ulubionych pyszności nie tylko na święta! Zapraszam Śniadanie Sałatka
karmelowyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-7 Składniki na krem: 8 średnich ziemniaków, średnia marchewka, mały por
JejKuchniaPo weselnym weekendzie i wielkiej wyżerce, czas na odpoczynek i delikatny obiadek Szczawiowa z jajkiem SKŁADNIKI: 1 duża młoda marchewka, starta na tarce 300 g
MarciochaKucharzyProsta, błyskawiczna i przepyszna zupa tajska z kurczakiem i makaronem. Zupa, która nie znudzi nam się chyba nigdy, można ją zajadać dzień po dniu i ciągle jej mało... Odkąd odkryłam ją na tej stronie , była już u nas wiele razy. Zapasy mleczka kokosowego w spiżarni są dość spore, więc będzie jeszcze nie raz... Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji(...)jako dodatek do innego dania. W przepisie jest 1,5 litra bulionu, ja zwykle dodaję ok. 1-1,25l, przy makaronie ryżowym ta ilość jest wystarczająca. Nie chcę, by zupa była zbyt rzadka. Przy makaronie udon, musiałam wlać 1,5 litra, więc najlepiej dolewać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zwykle nie mam też, aż tyle bulionu, uzupełniam ilość gorącą wodą
Smaczne Zdrowemarchewka duża pietruszka 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka gęstego soku pomidorowego lub przecieru sól, pieprz woda Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej, ziemniaki kroimy w kostkę i wszystko to umieszczamy w garnku. Dodajemy listki, ziele, zalewamy wodą. Wędliny kroimy w dowolny sposób, wkładamy na patelnię, a kiedy lekko się wytopią dodajemy(...)kwaśna możecie ją lekko przepłukać zimną wodą) i wędliny z cebulą. Całość gotujemy aż kapusta będzie miękka. Dolewamy sok lub przecier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy i już :-) P.S. Zupa bierze udział w akcji "Rozgrzej się w lutym miseczką zupy" organizowanej na FB przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji
Czary - gary w kuchnizapas kalafiora czeka w zamrażarce na swój moment Jak zrobić ryż z kalafiora i jak go zamrozić: Kalafiora myjemy dokładnie, dzielimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce jarzynowej lub w robocie kuchennym (tryb pulsacyjny). powstały ryż luźno nasypujemy porcjami do torebek strunowych (surowy produkt) zamknięte torebki układamy w zamrażarce po jakiejś godzinie lub dwóch torebki ugniatamy by ryż(...)jedną bryłę ale był dość rozdrobniony. Potem kiedy chcemy użyć mrożonego ryżu z kalafiora to nie rozmrażamy go wcześniej tylko zamrożony produkt wsypujemy na patelnię, do garnka, do zupy czy do innego dania. Artykuł Ryż z kalafiora – jak mrozić pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujemoże być podana z ziemniakami, ryżem, oraz nowe odkrycie z dodatkiem papryki. Zupa ogórkowa z papryką i chili była bardzo smaczna, papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra rosołu wołowego z kawałkami krojonej wołowiny 10 szt tegorocznych małych ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wiewamy litr rosołu, dodajemy paprykę i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Na koniec doprawiamy chili i wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę ogórkową z papryką rozlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWarstwowe sałatki to prosty sposób na efektowne danie – wyglądają pięknie, ale też świetnie smakują! Idealnie sprawdzają się na domowe imprezy czy święta. W dzisiejszym wpisie
Przepiski.plsiłę. Dwa wypieki plus do tego ciasteczka w zupełności wystarczą. Za to obowiązkowo musi być jakaś sałatka. Też staram się, żeby była zawsze inna. Syn jest fanem tradycyjnej jarzynowej, a reszta z kolei lubi nowości. Furorę zawsze robi sałatka Gyros. Udało mi się znaleźć przepis na taką w wersji na ostro z chrupiącą ciecierzycą i nachos'ami. Mam nadzieję(...)potrawy świąteczne, to ja znalazłam kilka inspiracji na stronie przepisy.pl . Mamy dania wigilijne podzielone na: grzyby, kapusta i pierogi, ryby na Wigilię, ciasta i ciasteczka na Święta, zupy świąteczne, przystawki i sałatki. W tamtym roku Wigilię mieliśmy tylko we własnym gronie, więc potraw nie było za wiele, ale jak wybieramy się do kogoś, to wtedy każdy ma przydzielone swoje
kruche babeczkiwęglowodanów, a druga to potrawy białkowe. Dania węglowodanowe: Barszcz czerwony z uszkami z grzybów lub grzybów i kapusty Pierogi z kapustą lub kapustą i grzybami Kluski z makiem Zupa grzybowa z makaronem Krokiety z grzybami i kapustą Paszteciki Kutia Łazanki z kapustą Ciecieżyca à la ryba po grecku Słodkości: Makowiec Piernik Desery, słodycze spożywamy po głównych daniach(...)raczymy się tym co zawiera białko. Dania białkowe: Śledzik z cebulką w oleju Śledź w pomidorach Karp z chrzanem (lub inna ryba) Karp w galarecie Ryba po grecku Sałatka jarzynowa z jajkiem lub czerwoną fasolą Godzinowo może wyglądać to tak: 18:00 - początek Wigilii (przyjmuję średni czas rozpoczęcia, u jednych będzie
Dieta Rozdzielna i Zdrowietłuszczu, więc można je podać dzieciom i osobom na diecie. Uprzedzając Wasze pytania i komentarze: to wcale nie jest mdłe. Wręcz przeciwnie, ale żeby to sprawdzić, musicie ugotować taką zupę z pulpecikami 😊 Składniki: 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzowa) 1 sucha bułka pszenna 3-4 średnie marchewki 1 większy pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów sól i świeżo(...)posiekanego drobno lubczyku 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego makaron Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć. Marchew obrać lub dobrze wyszorować pod bieżącą wodą. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Mięso połączyć z namoczona bułką, dodać sól, pieprz i marchewkę. Dokładnie wyrobić masę, dodając trochę zimnej wody (ok. 100 ml), aby mięso było mniej zbite
Codzienna kuchnia niecodziennalekkiego zgęstnienia, przez 5-8 minut. Wlewamy sos Worcestershire, zupę solimy i mocno pieprzymy do smaku – grzyby lubią pieprz, podkreśla i podkręca ich smak – nie żałujcie im go. Podajemy zupę gorącą, z kleksem słodkiej śmietanki, mocno posypaną drobniutko usiekaną natką pietruszki. Chlebowe paluszki grissini pasują idealnie – jeśli macie groszek ptysiowy będzie równie dobry. SKŁADNIKI 500g pieczarek 1 mała garstka suszonych(...)duże ząbki czosnku 200ml śmietany 30% tłuszczu, rzadkiej i płynnej 3 pełne łyżki (z lekkim czubkiem) mąki pszennej 1,5l wody 1 kostka bulionowa – grzybowa 1 kostka bulionowa – jarzynowa 3 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 50g masła 6 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki i paluszki chlebowe grissini do podania
Karo in the KitchenBotwina , czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Botwina była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e.! Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne. Burak ćwikłowy, w większym stopniu niż korzeniowy, zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza, wapnia. Ze względu(...)wyciskamy sok z ½ cytryny – mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy liście botwinki wystygną dodajemy buraczki - część kroimy w kostkę, a część ścieramy na tarce jarzynowej. Wlewamy maślankę, dodajemy 2 łyżki jogurtu – mieszamy, dodajemy obrany i pokrojony w drobną kostkę ogórek, posiekany szczypiorek oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy posiekany
mojewypiekiinietylko